POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország vizekben, ivóvízben és felszíni vizekben is gazdag ország, jelentős vízkészletekkel rendelkezünk, azonban a felszíni vizeink döntő része, több mint 90 százaléka a határon túlról érkezik az országba. S mivel ezek a vizek a határon túlról érkeznek az országba, nyilvánvalóan veszélyeztetettek is. Ezen vizek határon túli tisztaságának a szavatolása a mi érdekünk is, és mindent meg kell tennünk azért, hogy ezeknek a felszíni vizeknek a tisztasága biztosítható legyen, de ugyanakkor azt is látni kell, hogy a határon túli beavatkozás a magyar félnek meglehetősen körülményes és nehézkes.
Az ön által említett szennyezés, illetve általában a Magyarországra érkező folyóvizek kommunális és egyéb hulladékkal való szennyezése miatt folyamatos ellenőrzést végeznek a magyar hatóságok. Így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is tartott soron kívüli ellenőrzést, s nemcsak a folyó területén, hanem először megvizsgálták a lehetséges magyar szennyezéskibocsátó forrásokat, így például a vásárosnaményi szennyvíztisztító telepet is, ahol alapvetően rendben találták a dolgokat. Hozzátartozik azért, hogy a vásárosnaményi szennyvíztisztító telep korszerűsítése folyik, s erre a település KEOP-programon forrásokat nyert.
A mellékfolyókon a határon túlról érkező kommunális hulladék szemlátomást jelentős mértékben terheli a folyókat, éppen ezért a szomszédos országokkal és azok képviselőivel egy együttműködési programot fogadtunk el. Csak jelzem, hogy a 2017. évi jeges árvíz idején mintegy 3 ezer köbméter műanyag hulladék, vegyes hulladék került a vízbe, és ennek az összegyűjtése megtörtént. Ugyanakkor a kétoldalú együttműködések keretében az ország mind a hét szomszédos államával kormányközi megállapodást kötöttünk, amely kormányközi megállapodások alapján munkacsoportok jöttek létre, ezek a munkacsoportok pedig a víz minőségét rendszeresen ellenőrzik. Ez természetesen Romániával kapcsolatban is igaz, és Romániával együtt is folyik a víz minőségének az ellenőrzése.
Az ön által is említett szennyezés kapcsán természetesen felvettük a kapcsolatot a román hatóságokkal, kértük a román hatóságoktól a magyarázatot, illetve a mérési eredményeket, hogy román területen mit érzékelnek és éreznek, de erre választ még nem kaptunk. Nyilvánvalóan amilyen szennyeződéseket a vízügy meg tud tisztítani, azoktól a szennyeződésektől a folyóvizek megtisztítása folyamatos, és mindent megteszünk azért, hogy a velünk határos országok a kibocsátást szüntessék meg. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi