IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, mindannyian pontosan tudjuk, hogy miről szól ez a törvényjavaslat, miről szólt akkor, amikor erre legelőször sor került, amikor legelőször az Országgyűlés elé került. A kormány azt gondolta, hogy azokat a médiumokat bünteti ezzel az adóval, amelyek nem az ő propagandáját harsogják. Azért találták ki a reklámadót, hogy az RTL Klubot vagy távozásra kényszerítsék, vagy pedig arra, hogy eladják ezt a céget valamelyik kormányközeli oligarchának.
Ez a törvény eleve visszaélés volt a joggal, a törvényhozói hatalommal. Mint adónak nem volt értelme, sem szabályozási hatása nem volt. Például káros reklámok esetleges visszaszorítása sem tartozott ide, sem jelentős bevételt nem jelentett a költségvetésnek, hiszen tudjuk, hogy 11,7 milliárd forint az, amit ez jelentett.
Önöknek már természetes, hogy a kormány ilyen gengsztermódszerekkel él a gazdaság és a társadalom maga alá gyűrése során, de tudniuk kell, ez egyáltalán nem természetes, hogy a választásokon szerzett törvényhozói hatalmat arra használják, hogy harácsoljanak, leuraljanak mindent. Ez az ország érdeke ellen való. A reklámadó meghozása után a kormány erős ellenállásba ütközött több felől. Elkezdődött a visszavonulgatás, oldalazgatás, a törvény reszelgetése, ami mostanra már szinte bohózatba váltott. Újabb csavarokat találtak ki, ahelyett, hogy eltörölnék ezt az egészet.
Egyetlen jogos felvetés van, amit rendezni kellene, a nagy internetes reklámozó cégek - Facebook, Google s a többi - nem adóznak Magyarországon, miközben igen nagy bevételre tesznek szert itteni hirdetőktől. Ám láthatóan erre a törvény alkalmatlan, hiszen most is csak a büntetési tételeket emeli, amit úgysem tudnak beszedni.
A Google és a Facebook megadóztatására nemzetközi, de legalább európai összefogásra lenne szükség, ami az Orbán-kormánynak nem annyira megy, hiszen szeretik azt hinni, hogy mindent egyedül meg tudnak oldani, és ezért belekötnek mindenkibe. Nos, ez pont egy olyan dolog, amit egy kis nemzetállam egyedül nem tud sajnos megoldani.
Ami a mostani konkrét módosítást illeti, a reklámadó januári változtatása több ponton sértette az uniós állami támogatási szabályokat, ezért a már befizetett és beszedett reklámadót vissza kell téríteni, illetve amit bevallottak ezek a cégek, azt nem kell befizetni. A kormány pedig ahelyett, hogy elfogadná, hogy ez az adó fölösleges és ebben a formában menthetetlen, tovább csavargatja, amivel csak újabb károkat okoz. Eleve visszamenőlegesen, tehát 2017. január 1-jétől módosítja a szabályokat, elképesztő bonyolult módon kell kiszámolni tört években, hogy mennyit is kell fizetni. Az ilyen adminisztrációs terhek mindig a kisvállalkozókat sújtják aránytalanul, és mint említettük, lényegében a semmiért, hisz a költségvetési bevétele minimális, az egészet csak az RTL Klub ellehetetlenítésére találták ki. Mégis terhelik a vállalkozásokat, hogy a látszatot fenntartsák. Közben megemelik a mértékét is 5,3 százalékról 9 százalékra, ami amellett, hogy érthetetlen, mert jelentős bevételnövekedést nem jelent, az egyes cégeknek, vállalkozásoknak egyedileg súlyos problémát okozhat.
A módosításnak egyébként van egy eléggé sunyi része is, mégpedig az, hogy nem igaz, hogy a kisebb, 100 millió forint alatti árbevételű vállalkozások mentesülnek az adó alól. Ők csak úgynevezett kedvezményt kapnak, amit le kell vonni más, úgynevezett de minimis támogatásokból. Ilyen az EU-s fejlesztési támogatások jelentős része. Tehát ha pályázaton kap egy bizonyos határt meghaladó fejlesztési támogatást, akkor igenis fizetnie kell a reklámadót. Az ilyen támogatások kerete ráadásul három évben van meghatározva, tehát három év felhalmozódó támogatás számít.
Összefoglalva: ezzel a módosítással is csak tovább passzírozzák a selejtet, ezzel fölösleges terheket raknak a vállalkozások nyakába. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi