DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szívesen mondanám vagy szeretném mondani, hogy érdekes hallgatni a vitát, de sajnos ezt nem lehet megtenni, mert meglehetősen egyoldalú. Meglehetősen egyoldalú, mert Pócs képviselőtársam, azt gondolom, elismerés neki, még akkor is, ha most újra kimegy a teremből, hogy néha legalább gombot nyom, legalább kétperces felszólalások formájában valamit mond ebben a vitában, még akkor is, ha annak egyébként sok köze nincs a témához. Valóban, inkább egyfajta személyeskedésbe fordult, legalábbis az a diskurzus, amit a Jobbik és Pócs képviselőtársam egymással folytat.
Azt gondolom, lényegesen többet érne, és komolyabb hozzáállást érdemelne ez a téma, mint hogy viccelődünk és szórakozunk azon a szón, hogy ivartalanítás, és különböző csoportoknak tulajdonítjuk vagy személyeknek, vagy éppen állatoknak ezt a fogalmat, vagy velük kapcsolatban használjuk. Én például rendkívül sérelmezem azt, amit szintén megtett Sallai képviselőtársam, hogy a kormány képviselője egy árva szót nem szól hozzá ehhez a vitához. Felolvasta a kincstári szöveget, a dumát, nagyjából ismertette azt, amit egyébként el tudtunk volna mi is olvasni, hiszen benne van a törvényben és az indokolásában. Azóta azokra a felvetésekre, érvekre, kérdésekre, amiket képviselőtársaim és jómagam is föltettem, nem hajlandó reagálni.
Tudom, államtitkár úr, ez egy módja a vita megfojtásának, és önök ezt hosszú évek óta alkalmazzák. Például az előző ciklusban talán tökélyre fejlesztette ezt annak idején az ön egyik államtitkártársa, Szabó Erika, aki a választási eljárásról szóló törvény hét órán át tartó vitájában egyetlenegyszer nem jelentkezett szólásra. Nagyjából különböző monológok voltak. Tudja, államtitkár úr, ez nem tisztességes. Ha önök annyit beszélnek a parlament, az Országgyűlés tekintélyéről meg annak megóvásáról, akkor, úgy hiszem, sokkal inkább veszélyezteti az Országgyűlés tekintélyét és sérti az, ha ezt egy kirakattestületnek tekintik, mint az, ha valaki néha föláll, aztán néhány transzparenst felmutat itt.
Sokkal inkább sérti az Országgyűlés tekintélyét az, hogy a kormány olyan hozzáállást tanúsít egy parlamenti vitában, hogy mondjátok csak, mondjátok, úgyis teszek rá magasról. Majd elküldöm az ellenzéki képviselőket a zárszóban melegebb éghajlatra, amikor már úgysem tudnak mit válaszolni, amikor már vita kialakulni nem tud. Élek ezzel a jogommal, ezzel a lehetőségemmel, a vitát még véletlenül sem generálom azzal, hogy hozzászólok esetleg, és válaszolok a kérdésekre.
Államtitkár Úr! Konkrét kérdések hangzottak el ön felé. Legyen szíves válaszolni rájuk! Nem szeretném megismételni a sajátjaimat sem, képviselőtársaimét sem. Tessék válaszolni rá! Nem kérjük, követeljük, és nem a zárszóban, hanem a vita menetében. Az, hogy önnek van fönntartva az utolsó szó lehetősége, rendben van. De ez nem azt jelenti, hogy a vitában ne kéne részt vennie, hogy önnek ne lenne kötelessége részt venni a vitában, és képviselni a tárca álláspontját, ha már önök ennek a gyalázatos javaslatnak az előterjesztői.
Ami pedig a további tartalmi kérdéseket illeti, sajnos azt kell mondjam, bármilyen furcsán hangzik, hogy egyetértek Sallai képviselőtársammal, amikor ellentmondott frakciótársamnak abban, hogy itt mindenki ugyanazt gondolja a témáról.
(14.10)
Nem, ez nem így van. Az, hogy önök tudnak néhány jó idézetet hozni, és azt itt pufogtatni az Országgyűlésben, még nem jelent elkötelezettséget a téma iránt, ugyanis azt nem önök találták ki, hanem jobbára azok, akiknek egyébként valóban volt elkötelezettségük vagy van elkötelezettségük az állatvédelem terén.
Tudja, Földi képviselőtársam - aki a KDNP vezérszónoka volt, és miután elmondta a hozzászólását, jó kormánypárti képviselőhöz méltó módon természetesen távozott az ülésteremből, mert ő még a látszatát sem adja meg annak, hogy egyébként érdekelné az, hogy ebben a témában, amiben ő, még egyszer mondom, vezérszónok volt, mi az álláspontja más képviselőtársainak - elmondta azt…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi