ZSIGÓ RÓBERT

Full text search

ZSIGÓ RÓBERT
ZSIGÓ RÓBERT földművelésügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2013-ban elfogadott élel-mi-szerlánc-biztonsági stratégia új, korszerű alapokra he-lyezte az élelmiszerlánc-biztonságért felelős szervezetek viszonyát. A stratégia Európában is példaértékű, átfogó szemléletének eredményességét a szakterület elmúlt években elért eredményei igazolták. A stratégia maradéktalan végrehajtásához szükséges az élelmiszerlánccal összefüggő egyes törvények felülvizsgálata, erről szól a tisztelt Ház asztalán lévő javaslat.
Az állam küldetése az élelmiszerlánc-biztonság javítása, az ember és a társadalom védelme. Ezt a célt szem előtt tartva a törvényjavaslat keretében módosításra kerül az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény. Az élelmiszerlánc-fe-lü-gye-let egyik kiemelt területe az állatjárványok meg-fé-ke-zése. A javaslat ezért állatjárvány kitörése vagy annak gyanúja esetén felhatalmazza az országos főállatorvost az országos és helyi járványvédelmi központ létrehozására, illetve válságstáb felállítására. Ezekkel a rendelkezésekkel egyben eleget teszünk az uniós jog által támasztott követelményeknek is. A madárinfluenzajárvány példája is rámutatott arra, hogy a járványok elleni védekezés csak összehangolt, jól megszervezett hatósági fellépéssel lehetséges. Ezek a központi koordinációt és szervezést is megvalósító járványvédelmi központok a járvány-ki-tö-ré-sek által okozott vészhelyzetek hatékony kezelését szolgálják.
Tisztelt Országgyűlés! Az állam működése átalakulóban van, ezért az élelmiszerlánc-felügyelet területén is elsődleges cél a szolgáltató állam megvalósítása és megerősítése. Az elektronikus közigazgatás erősítése egyrészt lehetővé teszi az állampolgárok gyorsabb, modernebb kiszolgálását, másrészt az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok hatékonyabban tudják felderíteni és felszámolni a feketekereskedelmet, a hamisításokat, valamint a csalásokat ezen a területen. Az ellenőrzések alapját a naprakész nyíl-ván-tartások és informatikai rendszerek jelentik, a törvényjavaslat alapján kiegészülnek az élelmiszer-lánc-felügyeleti információs rendszerre vonatkozó szabályok. A FELIR révén valósul meg, hogy a hatóság minden olyan szereplőt ismerjen, aki az élel-mi-szerlánc-törvény hatálya alá tartozó tevékenységet végez.
A törvényjavaslat a fogyasztók érdekeinek védelmét célozva kiépíti a garanciális feltételét annak, hogy csak legális termékek és tevékenységek jelenhessenek meg a piacon. A tevékenységek érvényes FELIR-azonosítóhoz kötése elősegíti egyrészt a feketegazdaság felszámolását, emellett a nyomonkövethetőség hatékonyságának erősítését is. A FELIR-re vonatkozó rendelkezések módosításával a bürokráciacsökkentés érdekében a papíralapú ügyintézés helyett az információkat naprakészen tartalmazó on-line hozzáférés kerül előtérbe, amely az ügyfelek által bármikor és bárhonnan elérhető.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában megfogalmazásra került a hiteles, korszerű, magas színvonalú laboratóriumi hálózat kialakítása, ugyanakkor az állami laboratóriumok és laboratóriumi hálózat működ-te-tése, valamint kísérleti vizsgálatok végzése során több olyan kisegítő, támogató jellegű tevékenység van, amely a közigazgatáson kívül is ellátható.
A hatósági oldal erősítése érdekében a törvényjavaslat megteremti az élelmiszerrendészre vonatkozó alapvető szabályokat. Az országos szintű, rendkívüli élelmiszerlánc-események kezelése csak megerősített, hiteles hatósági szervezetekkel képzelhető el. A kérdés nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal központi kiemelt ellenőrzései keretében a 2016. év során 705 ellenőrzést hajtott végre, amely során körülbelül 390 millió forint bírságot szabott ki. Még egyszer hangsúlyozom, ezek csak a központi kiemelt ellenőrzések számai.
A törvényjavaslat értelmében erősítve a hatóságok intézkedési lehetőségeit, pontosításra és kiegé-szí-tésre kerülnek az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek jogosítványai is. Az említett szabályok mind annak az elvnek a szolgálatában állnak, hogy a hatóság lehetőség szerint minél kevesebb helyen avatkozzon be a gazdaság működésébe, de ha erre mégis szükség van, akkor azt a lehető leghatékonyabban tegye.
Tisztelt Ház! Kiemelt cél a fogyasztók, elsősorban a gyermekek jobb minőségű és biztonságosabb élelmiszerekkel történő ellátása és az étkezési körülményeik javítása. A minőség javítása, a költségvetési források hatékonyabb felhasználása és az ellátási zavarok minimalizálása érdekében élelmiszer-bizton-sá-gi és élelmiszerminőségi szempontokat is magában foglaló minőségbiztosítási rendszert kell működtetni. A hazai közétkeztetés megújulása érdekében 2015 októberében elindult a minőségvezérelt közétkeztetési projekt, amelynek keretében eddig körülbelül 3500 közétkeztető főző- és tálalókonyha élelmi-szer-biztonsági és minőségi szempontok szerinti minősítése történt meg. A törvényjavaslatban foglalt rendelkezések elfogadása esetén a közétkeztetési jogszabályi alapok kerülnek pontosításra.
Tisztelt Országgyűlés! A növényvédelmi gépek típus-minősítésére és az időszakos műszaki felülvizsgálatára vonatkozó legalapvetőbb törvényi szintet igénylő rendelkezések is megállapításra kerülnek, amely szintén uniós jogi kötelezettségből fakad. A tervezett törvényi változások olyan rendszer kereteit valósítják meg, amely egyszerre veszi figyelembe a növényvédelmi gépek magas színvonalú, nö-vény-vé-dő-szer-takarékos és biztonságos, a környezetet legkevésbé szennyező működését és a felülvizsgálattal járó termelői terhek minimalizálást. A törvényjavaslat részét képezi a növényvédelmi szaktanácsadási tevékenység írásbeli szerződéshez kötése is. Az élel-mi-szer-biztonság alapja ugyanis a biztonságos növényi alaptermékek előállítása, amely elképzelhetetlen az okszerű növényvédelem nélkül. Ennek elengedhetetlen feltétele a szakirányító és a termelő hosszú távú együttműködése.
Végül a törvényjavaslat elősegítendő a fogyasztók hiteles tájékoztatását, kiegészíti az élelmiszer-lánc-törvényt, ezzel lehetővé válik, hogy közzétételre kerüljön a jogsértő vállalkozások listája mellett azon élelmiszerlánc-szereplők listája is, amelyek a hatósági ellenőrzések eredménye alapján szabályosan működtek.
Tisztelt Országgyűlés! Mindezen összefoglaló alapján - nyilván végignézték, áttekintették a törvényjavaslatot - kérem, hogy az Országgyűlés ezt vitassa meg, és természetesen kérem, hogy támogassa is azt. Elnök úr, köszönöm szépen a lehetőséget és a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi