SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves kevés számban maradt Képviselőtársaim! Az elmúlt években több alkalommal is felszólaltam a Ház falai között a délvidéki magyarság súlyos helyzetével és máig megoldatlan problémáival kapcsolatban - (Dr. Homolya Róbert távozik az ülésteremből.) viszontlátásra; sajnálom, hogy a kormány egyetlen képviselője is távozik a Házból -, hiába javulnak ugyanis a szerb-magyar államközi kapcsolatok, ha a délvidéki magyarság helyzete az ott élők szempontjából az elmúlt években inkább csak romlott.
A Jobbik természetesen támogatja a kormány délvidéki gazdaságfejlesztési programját. Eddig is számos helyen hangsúlyoztuk, most is szeretném ezt egyértelművé tenni, mert ezt helyes és jó kezdeményezésnek tartjuk. De egy dolog csak a pénz.
Mi továbbra is úgy véljük, hogy a magyar közösség jogainak a bővítésére most és nem az uniós csatlakozás megvalósulása után van lehetőség. Márpedig Orbán Viktor és a Fidesz más politikusai többször is egyértelműen kijelentették, hogy a Jobbik álláspontjával szemben semmilyen, a délvidéki magyarság érdekében megfogalmazott feltételt nem kívánnak szabni Szerbia EU-csatlakozásának támogatásához. Hasonló árulásra készülnek tehát, mint tették azt 2005-ben Románia esetében.
(19.40)
Tennivaló pedig akadna bőven, ezért is káros, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes január 1-jei interjújában úgy fogalmazott, hogy a kulturális autonómia „de facto megvalósult a Vajdaságban”, és „ha van sikertörténet, akkor a Délvidék az”. Hasonlóan vélekedett Orbán Viktor magyar kormányfő is 2016 novemberében a szerb-magyar kormányülést követően; szerinte „Szerbia szívügyének tekinti az országban élő magyarokat, messze kiemelkedik Európában a kisebbségeket támogató politikájával”.
Tisztelt Országgyűlés! Az igazság az, hogy az Orbán Viktor által oly nagyra tartott Szerbia máig felháborító módon, adminisztratív eszközökkel akadályozza az 1944-45-ös megtorlások áldozatainak rehabilitálását és kárpótlását. A délvidéki magyarságot a miniszterelnök szerint szívügyének tekintő Belgrád most is kizárólag szinte csak a délvidéki magyar többségű településekre viszi a koszovói, jórészt cigány menekülteket. Mint ahogy az sem túlságosan szívélyes lépés a nemzeti kisebbségeivel állítólag törődő Szerbia részéről, hogy Tomislav Nikolić korábbi elnök javaslatára november 25., azaz a Vajdaság Magyarországtól való 1918-as elszakadásának évfordulója, pontosabban az ezt kimondó újvidéki szerb népgyűlés dátuma szerb állami ünnep legyen.
Tisztelt Képviselőtársak! Sajnos nincs jobb helyzetben a Semjén Zsolt szerint megvalósult autonómia sem, szó sincs ugyanis a széles körű és valóban példaértékű autonómiáról, amivel a koszovói szerbek büszkélkedhetnek. Sőt, az autonómia letéteményeseként számontartott Magyar Nemzeti Tanácstól az utóbbi időben fontos jogosítványokat vett el a szerb alkotmánybíróság, miközben a törvényi működés pontos feltételei máig sem tisztázottak.
Másodszor tény, hogy Belgrád a koszovói szerbekre több pénzt költ napi szinten, mint a Magyar Nemzeti Tanácsra egész évben. Nem véletlen, hogy a magyar-szerb barátkozás sokak szerint a valóságban csupán annyit jelent, hogy Szerbia nagylelkűen hozzájárul ahhoz, hogy a Fidesz forintmilliárdokkal támogassa az őt mindenben kritikátlanul kiszolgáló Vajdasági Magyar Szövetséget és annak holdudvarát, miközben az e támogatások után járó és a szerb költségvetésbe befizetett áfa összege is magasabb, mint amit a szerb kormány a délvidéki magyar nyelvű adófizetőire összesen elkölt. Miért nem lehetett legalább olyan megállapodást kötni - teszem fel a költői kérdést -, hogy ezt a pénzt vagy ennek egy részét Belgrád a délvidéki magyarságra fordítsa? Merthogy eközben hiányoznak Délvidékről a korszerű magyar tankönyvek, rosszul felszereltek a magyar iskolák, továbbá a pénzhiány és a privatizálás miatt olyan régóta működő és a közösségi megmaradás szempontjából fontos médiaházak szűntek meg az elmúlt hónapokban, mint például a Szabadkai Rádió. De késik a szerb nyelv idegen nyelvként való tanításának megvalósulása is, miközben máig nem lehet magyarul felvételizni az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karára.
Tisztelt Országgyűlés! Nemrégiben Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő jogvédő-monitorozó körútra indult Délvidékre. Felháborító és egyben szomorú, hogy a zentai fórumát érvényes bérleti szerződés ellenére az önkormányzat utólag, mondvacsinált indokokkal, ám egyértelműen VMSZ-es nyomásra visszamondta. Így arra végül egy másik helyszínen került sor, igaz, a vártnál sokkal nagyobb érdeklődés mellett.
A körúton tapasztaltak is megerősítik azt az általunk is sokszor elmondott tényt, hogy a szerb állam hiába biztosítja jogszabályi szinten például az anyanyelv használatát, magyar nyelvű formanyomtatványok vagy magyarul tudó hivatali tisztségviselők nélkül mindez a gyakorlatban szinte egyáltalán nem érvényesül. Minderről Morvai Krisztina személyesen is több helyen is meggyőződhetett.
Tisztelt Képviselőtársaim! 2018-tól a Jobbik-kormány akkor lesz barátja Szerbiának, ha Belgrád biztosítani fogja a délvidéki magyarság széles körű területi autonómiáját, és államalkotó nemzetként, nem pedig elűzni kívánt kisebbségként fogja kezelni a helyi magyarságot. Elfogadhatatlannak tartjuk, ha a Fidesz Románia után Szerbiát is feltételek nélkül kívánja beengedni az Európai Unióba. Most van lehetőség eredményeket elérni, tudják ezt a horvátok, bolgárok és románok is, kérem a kormány képviselőit, a kormánypártokat, hogy önök se legyenek gyávák. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi