IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő módosításról, ami a 2003-as C. törvény, az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása, azzal szeretném kezdeni, hogy a Lehet Más a Politika támogatja ezt a javaslatot.
Elvi oldalról nagyon jól tudjuk: a XXI. században gyakorlatilag a kultúrához való hozzáféréstől kezdve az információ-hozzáférés nagyon-nagyon sok mindent jelent, és biztosítani kell ennek a lehető legszélesebb módját. Azt gondoljuk, hogy ez a javaslat efelé lép, ezt teszi lehetővé.
A gyakorlati oldalról azt gondolom, a magyar emberek életvilágában nem hiszem, hogy van olyan magyar család, aki nem futott még bele a szolgáltatókkal való csatározásba, akár annak okán, hogy 30 nappal a hűségidő vagy a szolgáltatás, előfizetés lejárta előtt nem sikerül bemennie, vagy ehhez hasonló problémába ütközik. Ez a javaslat ezeket orvosolja, megoldja; jónak tartjuk, ezért nem is sorolnám el ezeket, amelyek már többszörösen elhangzottak a mostani vitában.
Viszont ami fölmerült, egyrészt Balla György a felszólalásának 16. perce végén hozta azt a módosítót, amit mi magunk is megfogalmaztunk arra vonatkozóan, hogy ha valaki egy olyan készüléket vásárol a szolgáltatásához kapcsolódóan, ami ha nem így tenné, akkor ebben az esetben lényegesen magasabb lenne a készülék ára, javasoljuk átgondolni és módosítani ezt, hogy legyen lehetőség ebben az esetben a futamidő hosszabbítására az előfizetési, illetve hűségidőtől teljesen függetlenül. Ezt a javaslatot jónak tartjuk, mi magunk is előkészítettük ezt a módosítót.
A másik módosító, amely elhangzott, ugyancsak támogatható: a Balla Györgytől elhangzott módosító javaslat. Ennek a lényege a készülékek szolgáltatótól való függetlenítése. Azonban mindkét javaslat esetén felvetjük azt a kérdést, hogy lévén Balla György is elmondta ezeket az ötleteket, bár nem szeretném az őszinteségét - hogy a Facebookon találta ezt az ötletet - felróni, azonban a körültekintését mégis megkérdőjelezem.
Van-e egyeztetve a szolgáltatókkal akár csak egy ilyen ötlet? Alkalmasak-e a szolgáltatók hirtelen nagyszámú készülék átállítására? Nyilván feltételezhető, hogy a szolgáltatókkal, azok érdekképviseleti szerveivel nem történt meg ennek az egyeztetése, hiszen azt gondolom, akkor nem a közösségi médiából értesült volna ilyen ötletekről az előterjesztő.
Még egy javaslatunk lenne, ami viszont nem hangzott el, ez pedig ugyancsak egy nagyon apró, de az emberek életét jelentősen megkönnyíteni tudó javaslat, ez pedig az, hogy ha a hűségidő a lejártához közeledik akár egy hónappal vagy néhány nappal, előtte kapjon egy értesítést az előfizető arról, hogy a hűségidő bizony rövid időn belül le fog járni. Hiszen ez is nagyon gyakori tapasztalat, hogy az ember egyszer csak észreveszi, hogy a hűségideje lejárt, és hirtelen egy jóval drágább tarifába került be, és nyilván ez így elkerülhető lenne egy nagyon egyszerű technikai módosítással, ami igazából senkinek nem kerülne semmibe, ha egy sms vagy egy e-mail érkezne ebben az esetben az előfizetőhöz.
A javaslatról: még egyszer jelzem, hogy támogatjuk. Kifejezetten a fogyasztókat segíti; és bízunk abban, hogy a kormányzat azért egyeztetett a szolgáltatókkal is, hogy ez a törvénymódosítás amikor életbe lép, akkor erre felkészültek legyenek. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP padsoraiban.)
(11.50)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi