KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt előterjesztő Képviselő Urak! Nem először hallhatják tőlem itt a parlamentben, hogy a jelen és a jövő a digi-tali-zá-ció-ról szól, a digitalizáció egyre meghatározóbb eleme mindennapjainknak. A fejlődés rohamos, megállíthatatlan. Mobiltelefonja szinte mindenkinek van, ezek egyre inkább, szinte kivétel nélkül okos-ké-szü-lé-kek. A legtöbb magyar család rendelkezik valamilyen kábeltelevíziós előfizetéssel az otthonokban, aki szeretné, akár több száz csatorna műsorát is tudja nézni. A technológia fejlődésének köszönhetően ráadásul egyre jobb minőségben teheti ezt; ugyanez igaz az internetre is.
A kormány elkötelezett abban, hogy 2018 végéig minden olyan háztartás, amely igényli, vezetékes vagy vezeték nélküli szupergyors internethez tud majd csatlakozni. Ez a digitális fejlődés tehát megállíthatatlan, és a magyar emberek is egyre több és egyre jobb minőségű szolgáltatásokat vehetnek és vesznek igénybe. Ez fontos, örvendetes tény és a fejlődés irányába mutat. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk a fogyasztói jogokról ezen a területen sem.
Jelzem önöknek, hogy természetesen nemcsak a digitalizáció tekintetében, tehát a digitális fogyasztóvédelem, hanem más tekintetben is a kormány a fogyasztóvédelmi feladatokat kiemelt jelentőségűnek tekinti. Azért tekinti annak, mert valóban sok esetben kiszolgáltatott helyzetben vannak a magyar családok, a fogyasztók, és ezért, csak utalni szeretnék rá, hogy a kormány eredményes fellépésének köszönhetően például a hagyományos fogyasztóvédelem tekintetében is, a termékbemutatók, árubemutatók tekintetében is jelentősen sikerült előrelépni, és önök tudhatják, hiszen a kormány világosan megfogalmazta az év elején, hogy a fogyasztóvédelem tekintetében az elektronikus kereskedelem, tehát a robbanásszerűen növő internetes kereskedelem áll a fogyasztóvédelem ez évi középpontjában.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tehát nem szabad megfeledkeznünk a digitális területen sem a fogyasztói jogokról.
(11.20)
A szolgáltatóknak tiszteletben kell tartani az előfizetők jogát, tilos az előfizető megtévesztése, megkárosítása, kiszolgáltatott helyzetük kihasználása.
A kormány számára a hírközlési fogyasztók védelme tehát kiemelt fontosságú, és úgy gondoljuk, hogy az ágazat sikere és a digitalizáció kiteljesedése érdekében meg kell erősíteni a fogyasztói jogokat. A Balla György és Kucsák képviselőtársunk által benyújtott törvényjavaslat is ebben a szellemiségben íródott. Képviselőtársaim, ahogy ez elhangzott, az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításával több ponton erősíteni javasolják a hírközlési fogyasztók jogosultságait, csökkentve ezáltal a kiszolgáltatottságukat a szolgáltatók felé. Ilyen fontos javaslat például a legfeljebb egyéves hűségidő bevezetése, az előfizető számára előnytelen vagy előnytelenné váló szerződés könnyebb megszüntetésének a lehetősége.
Tisztelt Képviselőtársaim! E javaslatok irányával a kormány egyetért. Ahogy korábban jeleztem önöknek, a hírközlési fogyasztók védelme kiemelt kormányzati cél, és ezt minden lehetséges eszközzel biztosítanunk kell. Nem engedhetjük meg, hogy az ezen a területen működő gigacégek, nagy szolgáltatók kedvezőnek tűnő feltételekkel úgy láncolják magukhoz évekre a fogyasztót, hogy közben kényükre-kedvükre változtathassanak az előfizetési feltételeken. A hírközlési piacon valódi versenyre van szükség, ahol a magyar fogyasztó, a magyar családok az elsők, és szabadon választhatják ki a számukra legelőnyösebb piaci ajánlatot. Köszönöm tehát, köszönjük az előterjesztőknek az erőfeszítésüket, valamint a benyújtott törvényjavaslatot.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány tehát egyetért az előttünk lévő törvényjavaslat irányával és szellemiségével. Fontos, hogy bizonyos pontosításokat, jelzett módosításokat meg tudjunk tenni, hogy a törvények módosításával erősödjön a fogyasztók helyzete, és a feltételek előnyösebbek legyenek a számukra. Semmilyen körülmények között nem engedhető meg az árak emelkedése, ezért élni kell minden, a független hatóságok kezében lévő eszközzel annak érdekében, hogy ezek az új szabályok ne eredményezzenek indokolatlan és összehangolt áremelést. Továbbmegyek: amennyiben az árak elleni harcban a törvényes hatósági eszközök esetleg elégtelenné válnak, úgy a kormány kész további szabályozási felülvizsgálatra, újbóli parlamenti tárgyalásra is.
Azzal is tisztában van a kormány, tisztelt képviselőtársaim, hogy a mostani javaslathoz hasonló, a gigacégeket, illetve a jelentős piaci szolgáltatókat, ezeket a vállalkozásokat érzékenyen érintő, de a fogyasztókat támogató jogi szabályozásnak ki kell állnia a brüsszeli próbákat is adott esetben. Így kell lenni abban az esetben is, ha Brüsszelben egy rosszindulatúan megtett feljelentést követően, adott esetben kötelezettségszegési eljárás esetén is ki kell állni majd a próbát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, mindezeket azonban fel kell vállalnunk, érdemes felvállalnunk, mert a digitalizáció nyerteseinek a magyar embereknek, a magyar vállalkozásoknak kell lenniük. És a magyar emberek, a magyar családok, a magyar vállalkozások csak úgy lehetnek a digitalizáció nyertesei, ha kiemelt védelmet kapnak a náluknál erősebb piaci szereplőkkel szemben.
Köszönöm szépen a figyelmüket, köszönöm szépen az előterjesztőknek a benyújtott törvényjavaslatot. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi