KARA ÁKOS,

Full text search

KARA ÁKOS,
KARA ÁKOS, nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A vitazárásnak a joga az előterjesztőket illeti, de a kormány nevében szeretnék reagálni néhány felvetésükre, hiszen ugye, az pontosan kiderült az elmondottakból, hogy a kormányzati álláspont a fogyasztóvédelem tekintetében, a fogyasztóvédelem szakterület tekintetében az elmúlt esztendőben jó irányba megy, jó irányba tart, hiszen ennek a része ez a törvényjavaslat is, amelyet fideszes képviselőtársaink nyújtottak be. Ahogy itt az elmúlt percekben kiderült, valamennyi parlamenti párt képviselője jó iránynak tartja ezt a javaslatot a szükséges pontosításokkal, módosításokkal, illetve, ahogy Balla képviselő úr jelezte, közben jött javaslatokkal, amelyeket emberek, családok, állampolgárok fogalmaztak meg.
Én azt gondolom, hogy ez egy jó irány, nemcsak fogyasztóvédelem, hanem egy társadalmasítás, egy társadalompolitikai cél tekintetében is, hogy a döntések előtt, illetve a döntésben maguk az állampolgárok is részt tudnak venni, illetve a véleményük megjelenik.
Amiért szót kértem, azok az infokom-muni-ká-ció-val kapcsolatos egyéb olyan észrevételek, amelyek elhangzottak ellenzéki képviselőtársaktól. Először is szeretném jelezni azt, hogy a mostani jogi keretek is megadják a lehetőséget, sőt ez nem is csak a jogi keret, hanem a napi gyakorlat is megadja a lehetőségét annak, és biztosítja annak a lehetőségét, hogy a szolgáltatók a szerződés lejárta előtt jelzik azt a család, az érintett fogyasztó számára. Ötletnek, javaslatnak fel lehet vetni, hiszen ez előkerült kormánypárti sorokban is az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy ez egy alkalom legyen, vagy pedig legyen több alkalom; tehát hogy a szerződés lejárta előtt mondjuk, háromszor kerüljön erre sor, egy bizonyos időszakot tekintve, vagy mondjuk, kétszer kerüljön rá a sor. Tehát én azt gondolom, hogy ezt a parlament vitassa meg, és tárgyalja meg, hogy ilyen irányú módosítás érkezzen-e.
Nyilván értelemszerű, hogy minél több jelzést kapnak a fogyasztók azzal kapcsolatban, hogy várhatóan lejár az a szerződés, amellyel rendelkeznek, az annál nagyobb garanciát biztosít számukra; az a típusú garancia, egyszeri jelzés már most rendelkezésre áll. Érdemes tehát megvitatni a parlamentnek azt, hogy ez adott esetben egy javaslattal, módosítással hogyan, milyen módon kivitelezhető, milyen módon oldható meg.
Mesterházy képviselőtársamnak szeretném jelezni, hogy én éppen azt gondolom vele ellentétben, hogy a kisebb települések, kisebb közösségek jól fognak járni azokkal a parlamenti döntésekkel, azokkal a kormányzati intézkedésekkel, amelyek az elmúlt esztendőkben születtek meg Magyarországon. Itt az Országgyűlésben többször, több ütemben, ha szabad ezt a kifejezést használni, több hullámban tárgyaltunk az úgynevezett jogi akadálymentesítésről. A fejlesztések, az infokommunikációs fejlesztések tekintetében szeretnék arra utalni, hogy a széles sávú internet kiépítésével kapcsolatos, egymillió háztartáshoz eljutó szándék, kormányzati cél éppen azért halad megfelelően gyors és jó ütemben, merthogy az Országgyűlés több körben, több hullámban hozott ezt támogató döntést.
Ez azt jelenti, hogy akik most építik Magyarországon, bővítik a széles sávú internetnek a hálózatát, azok számára egyszerűbb és gyorsabb, kevésbé bürokratikus eljárásrend áll rendelkezésre. Pont a kisebb települések érdeke miatt született meg ez az országgyűlési döntés, és a gyakorlat, a kivitelezési, építési gyakorlat napjainkban is igazolja ennek a döntésnek a helyességét. Jelentős kormányzati és uniós forrásokat bocsátottunk azok rendelkezésére - pályázati keretben, pályázati úton -, amelyek pont azoknak a területeknek, településeknek a lefedettségét biztosítanák széles sávú internet vagy vezetékes, vagy vezeték nélküli internet tekintetében, ahol eddig hiányosság volt Magyarországon. És azt gondolom, hogy az a cél, amelyet tervezünk, terveztünk, hogy 2018 végéig a széles sávval eljussunk Magyarország minden pontjára vezetékes vagy mobilinternet segítségével, én azt gondolom, hogy ez teljesülni fog.
Még egyszer mondom: ebben rendkívül jelentős volt, hogy a kormányzati szándékunkat talán teljes összhangban támogatta a Magyar Országgyűlés. Úgyhogy biztos vagyok benne, hogy a jogi keretek megteremtése, újraszabályozása, a kicsi bürokrácia, a jelentős kormányzati, illetve hazai források, a kormányzatnak az a világos és helyes döntése, hogy egyébként uniós források tekintetében a közép-magyarországi régióban fel nem használható forrásokat bővítsük kormányzati forrásokkal, tehát a közép-magyarországi régióba is jussanak ezek a támogatások, ezek mind-mind biztosítják azt, hogy az eddigi lefedetlen területek számára is megoldást tudjunk hozni, így, a kicsi közösségek számára is, kedves képviselő úr.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezeket gondoltam, hogy a kormány részéről - valóban, ahogy elnök úr használta a kifejezést, a vita mostani összegzéseként - elmondom önöknek. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi