KUCSÁK LÁSZLÓ,

Full text search

KUCSÁK LÁSZLÓ,
KUCSÁK LÁSZLÓ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Elnök úr, köszönöm szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy az az előttem szólók részéről is elhangzott, egy, fogalmazzunk úgy, felhasználóbarát vagy fogyasztóbarát, a felhasználói jogokat erősítő, számukra szerintem újabb lehetőségeket megnyitó javaslat áll előttünk. Jóllehet, nem túl hosszú ez a módosító javaslat, szerintem annak elfogadása esetén a hatása lényegesen nagyobb lesz, mint a terjedelme, már csak azért is, mert az imént hallhattuk Kara Ákos államtitkár úrtól, hogy a digitalizáció milyen sebes tempóban, hihetetlen ütemben halad előre.
Ha már ezt a tételt vesszük alapul és elfogadjuk, én magam mindenképpen elfogadom, hogy ebben hihetetlen fejlődés tanúi vagyunk, akkor különösen indokolt szerintem a törvényjavaslat kiindulópontja. Jelesül az, hogy egy ilyen felgyorsult világban - már-már elkoptatott félmondat -, ilyen hihetetlen fejlődési tempó mellett a technológia fejlődési tempóját nem tudja igazán követni az, ha egy 24 hónapos maximális idővel rendelkező konstrukcióban kell adott esetben egy szolgáltatóval kötött megállapodás alapján a felhasználónak benne maradnia, benne ragadnia akkor is, ha már akár a technológia fejlődésének köszönhetően, akár egyéb változásoknak köszönhetően ebből adott esetben szeretne kilépni.
Sokkal életszerűbb szerintem, már csak akkor is, ha lépésről lépésre haladunk, ha ezen rövidíteni próbálunk, és azt mondjuk, hogy ez a 24 hónapos úgynevezett hűségidő, ez a szerződés 12 hónapban, tehát egy esztendőben legyen maximalizálható. Ez sokkal inkább szolgálja megítélésünk szerint azoknak a felhasználóknak az érdekeit, akik ezeket a szerződéseket megkötik. A jogaikat erősíti, lehetőséget nyit meg a számukra, a szolgáltatóknak meg az érdekei szerintem ebben az esetben semmiképpen nem sérülnek, nem sérülnek egyébként a többi esetben sem.
Fontos eleme ennek a javaslatnak az is, hogy abban az esetben, ha az úgynevezett hűségidős szerződés lejár, ez jelenleg maximum 24 hónap lehet, reményeink és szándékaink szerint 12 hónapra rövidülne. Amikor ez a bizonyos hűségidős szerződés lejár, és ezt Balla György már az előterjesztői expozéjában érintette, akkor ebben az esetben a hűségidős szerződésből „kikerülő” felhasználó vagy fogyasztó ne kerüljön semmiképpen rosszabb helyzetbe, mint a hűségidős szerződés keretei között volt azt megelőzően. Fontos ez szerintem az ország minden szegletében. Nálunk is a választókerületben sok állampolgárral beszéltem ezzel kapcsolatosan. Fontos arra való tekintet nélkül is megítélésem szerint, hogy az egyes helyszíneken több szolgáltató van jelen, vagy vannak olyan települések, településrészek, ahol egy-egy szolgáltató biztosít ilyen jellegű szolgáltatást például a televíziós szolgáltatások területén.
Ha már ezt említettem, a következő pont a módosító javaslatban pontosan arról szól, hogy vannak olyan szolgáltatást igénybe vevő felhasználók, fogyasztók nem is kevesen, akik egy-egy csomagot a maguk számára, a maguk vagy családjuk számára konkrét érdeklődéstől vezéreltetve vásárolnak meg, benne sportcsatornákkal vagy éppen a gyermekek miatt mesecsatornákkal, esetleg az életmóddal foglalkozó csatornákkal, és így tovább. Abban az esetben, ha ezt a szolgáltató az úgynevezett hűségidős időintervallumon belül módosítani kívánja, egyoldalúan módosítani kívánja, akkor ebből a szerződéses konstrukcióból a felhasználó léphessen ki, ne legyen „beleragasztva” ebbe a szerződéses konstrukcióba.
A következő pont pedig általában véve azt fogalmazza meg, hogy minden egyes olyan esetben, amikor a szolgáltató szintén egyoldalúan és az adott felhasználó számára hátrányos módon kíván változtatni a szerződéses konstrukción, akkor szintén legyen lehetőség ezen szerződés azonnali felmondására, csakúgy, mint a soron következő és egyben utolsó pontban a határozatlan idejű szerződéseknél is megnyíljon ez a lehetőség, hogy ha magát a szerződést megkötik, azonnal hatályosul, és nyilván a díjfizetési kötelezettség is fellép, akkor - ahogy ezt szintén említette már képviselőtársam az előterjesztői expozéban - a szolgáltatást addig igénybe vevő számára ne kelljen ezt a 8 napos úgynevezett felmondási időt még letudni. Nem látjuk ezt indokoltnak sem technológiai szempontból, sem adminisztrációs szempontból, hogy ettől ne lehetne elállni, tehát itt is lépjen be az azonnali felmondás lehetősége.
(11.30)
Esett szó arról is, hogy a javaslat megfogalmazása óta eltelt időben milyen módosítási szándékok fogalmazódtak meg. Egyikként jelent meg az, hogy amennyiben nagyobb értékűnek tekinthető készülék- vagy eszközvásárlásról lenne szó, ebben az esetben akár maradhasson ez a maximált időintervallum, arra való tekintettel, hogy a készülékeket ilyen hosszabb időre elnyújtva meg lehessen vásárolni. De ez nem terjedne ki szándékaink szerint magára a szolgáltatásra, tehát ott mindenképpen a 12 hónapot tartanánk maximumként.
Esett arról is szó, hogy a hűségidő letelte után, amennyiben tovább használná a korábbi hűségidős szerződésben lévő felhasználó, térítésmentesen lehessen úgynevezett függetlenítést végrehajtani ezeken a mobil eszközökön, készülékeken.
Nyilván az általános vita során és a későbbiekben is egyéb felvetések, javaslatok meg fognak fogalmazódni ezzel a javaslattal összefüggésben, amit magam is érdeklődéssel várok, és természetesen minden előremutatónak tekinthető javaslatot érdemben mérlegelni fogunk. Már csak azért is - és ezzel zárnám a mondanivalómat -, mert én a saját választókerületemben, Budapest XVIII. kerületében és egyéb irányú jelzések alapján is úgy gondolom, hogy túlnyomó többségben támogató megnyilatkozások voltak tapasztalhatóak. Úgy érzem, hogy a szándék egyértelmű és kézzelfogható mindenki számára, még egyszer tehát az, hogy a szolgáltatást igénybe vevők, a felhasználók, a fogyasztók jogait erősítsük, és számukra újabb lehetőségeket nyissunk meg.
Nem az tehát a kérdés, hogy itt egyéb szándékok húzódnának meg, jelesül, hogy a szolgáltatók ellenében fogalmazódik meg ez a javaslat, hanem ez egy kifejezett felhasználóbarát és fogyasztóvédelmi szempontból értékelhető javaslat, és meggyőződésünk, hogy ez nem járhat együtt egyébként díj- és tarifaemelésekkel. Nyilván az a cél, hogy ez így tudjon megvalósulni, annak érdekében, hogy a felhasználók érdekeit a korábbiakhoz képest még szélesebb körűen tudjuk képviselni.
Ebbéli reményemben köszönöm meg a figyelmüket, és várjuk a különféle javaslatokat a módosító javaslatainkkal összefüggésben. Köszönöm szépen a szót és a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi