DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, a kormány számára nagyon fontos szempont volt, hogy mindamellett, hogy a közlekedésben mindenki biztonságosan vehessen részt, nagyothalló honfitársaink számára is legkevésbé legyen korlátozva a mozgás szabadsága, és a lehető legnagyobb mértékben ők is tudjanak munkába járáshoz, akár az élet más területein autóval közlekedni.
Eddig tömegesen ilyesfajta panaszokra nem került sor, igazából egyelőre nem is érkeztek ilyen panaszok a minisztériumunkhoz, de fontos, hogy minden orvos és orvos szakértő a jogszabálynak megfelelően járjon el, úgy állítsa ki a saját szakértői véleményét, ezért fontos, hogy a jogorvoslatokkal is mindenki tisztában legyen. A jogszabályok által kötelezően mérlegelendő betegségek, állapotok mindenki számára megismerhetők a jogszabályból. Az alkalmasság megítélésére jogosult orvosoknak valamennyi feltételt figyelembe kell venniük a jó és a törvénynek megfelelő döntés meghozatala érdekében. Amennyiben bárki úgy gondolja, hogy nem ért egyet az első fokon hozott orvosi döntéssel, mindenkinek lehetősége van arra, hogy a döntés jogorvoslatát kezdeményezze.
Az elsőfokú orvosi megállapítás felülvéleményezését a vélemény kézhezvételétől számított 15 napon belül az első fokon eljárt szervnél lehet írásban kérni. Ebben az esetben másodfokon olyan képzett orvos szakértők fogják a döntést meghozni, akik bizonyára megfelelő tájékozottsággal és vizsgálati eszközökkel rendelkeznek ahhoz, hogy a véleményt megalapozottan tudják meghozni.
A felülvéleményezést az eljáró hatóság és a közlekedési igazgatási hatóság is kérheti. A felülvizsgálati véleményt a bizottság vezetője közli az érintett személlyel, a felülvéleményezést kérővel és a kérelmező lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes közlekedési igazgatási hatósággal, és alkalmas minősítés esetén a járművezetésre jogosító okmány érvényesítéséhez szükséges véleményt is kiállítja. Az előzetes, a soron kívüli és az időszakos egészségügyi alkalmassági vizsgálatot első vagy másodfokon végző egészségügyi szerv alkalmatlanság megállapítása esetén az újabb elsőfokú egészségügyi alkalmassági vizsgálat időpontját a kérelmező várható állapotjavulásának előre látható időpontjára figyelemmel jelölheti meg. Köszönöm szépen. (Dr. Fónagy János tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi