DR. TAPOLCZAI GERGELY

Full text search

DR. TAPOLCZAI GERGELY
DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország az első olyan európai országok közé tartozik, ahol engedélyezték a siketek és nagyothallók számára a gépjárművezetői engedély megszerzését. Az első hallássérült Magyarországon, aki jogosítványt kapott, Weltner Györgyné Ivánkai Mária volt, aki jelenleg a nemzet sportolója az egyik legeredményesebb siketlimpikonként. Neki köszönhető, hogy megnyitotta az utat a többi hallássérült számára a jogosítvány megszerzésében.
2009-ig sok ezer hallássérült kaphatott jogosítványt, ám 2009-ben az akkori szocialista vezetésű Egészségügyi Minisztérium egyetlen tollvonással úgy módosította volna a rendeletet, hogy a hallássérült személyek alkalmatlanok a gépjárművezetésre. Újdonsült képviselőként 2010-ben sikerült elérnem, hogy ez a rendelet ne lépjen hatályba. Azóta kisebb-nagyobb módosításokkal, de érvényben van az eredeti jogalkotói szándék, hogy a hallássérült személyek vezethessenek gépjárművet, természetesen az előírt alkalmassági vizsgálatok után.
Számomra is érthetetlen módon az elmúlt időszakban változás állt be az orvosok hozzáállásában. Több hallássérült személytől is elvették a jogosítványt vagy korlátozták ennek megszerzését sebességkorlátozás formájában, vagy úgy, hogy nem mehetnek autópályára, de olyan is van, akitől a rehabilitációs felülvizsgálat során vonták meg a vezetői engedélyét. Hangsúlyozom, hogy semmilyen felmérés szerint nem okoznak vagy szenvednek több balesetet a hallássérült autósok, mint ép társaik. A legutóbbi módosítás óta sem egységes a jogszabály értelmezése az orvosok körében.
A kérdésem az lenne, hogy a tárca milyen lépéseket tervez annak érdekében, hogy a jogszabályt egységesen értelmezzék az orvosok, illetve milyen jogorvoslati lehetőségeik vannak azoknak a hallássérülteknek, akitől megvonták a jogosítványukat vagy nem hosszabbították ezt meg. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi