RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A napokban ismét emlékeztetőt kaptunk a magyar egészségügy katasztrofális állapotáról. Az interneten futótűzszerűen terjedt el a kép a SOTE klinikája által összeállított listáról, amely felsorolja, hogy a műtét előtt állóknak mi mindent kell magukkal vinniük, amikor befekszenek egy-egy osztályra. A lista a következő dolgokat tartalmazza: szénsavmentes víz, pohár, evőeszköz, tisztálkodási eszközök, papír zsebkendő, vécépapír, saját gyógyszerek, törölköző, és két darab 10 cm-es fásli, amelyet a műtőssegédnek kell átadni a műtőbe menet.
Bár a klinika nyilatkozata alapján egyetlen műtét sem marad el személyi vagy tárgyi feltétel hiánya miatt, a lista nagyon sokat árul el arról, hogy még a minimumfeltételek megteremtése is milyen nagy feladatot okoz a kórházaknak. A szakmában eltöltött éveim során személyesen is megtapasztaltam, hogy a munkavégzéshez szükséges legalapvetőbb eszközök gyakran hiányoznak. Sajnos megszokott, hogy a betegeknek magukkal kell vinniük az állandóan szedett gyógyszereiket, mint például a vérnyomáscsökkentőt, vagy a krónikus osztályok esetében az ápoltaknak kell a pelenkát biztosítani, illetve a sebészetre kötszert, fáslit hoznak a betegek. Tetanuszinjekciót is, amit a betegeknek felírnak, a gyógyszertárban kiváltják, majd visszavive, az ambulancián beadják azt. Ennek ellenére a benyújtott jövő évi költségvetési törvényjavaslatuk a vártnál és reméltnél kevesebbet kíván az egészségügyre fordítani.
Kérdezem tehát, tisztelt államtitkár úr: meddig kell az egészségügynek ilyen nagyfokú forráshiánytól szenvednie? Miért nem engedhetik meg maguknak a kórházak a legalapvetőbb eszközöket? Köszönöm és várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi