V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Már sokadszorra, többféle összefüggésben hangzik el öntől egy olyan kérdés, ami számomra nem kérdés, válaszom a leghatározottabb igen: az egészséges környezethez való alapjogot, a környezet- és természetvédelem szempontjainak érvényre jutását a kormány mindenkor kiemelten fontosnak tartja. Ezt bizonyítják a Vegyiművek Illatos úti telephelyén eddig megtett lépéseink is.
A múlt évben a kormány a hátrahagyott két és fél ezer tonna veszélyes hulladékot elszállíttatta és ártalmatlaníttatta. Ezzel egy olyan problémát oldottunk meg, amivel kapcsolatban az előző kormányzatok nem tettek semmit. Mindez 1 milliárd 661 millió forintba került, amely összeget az állam megelőlegezte, ezzel is hozzájárulva a környéken élők egészséges környezethez való jogához. A munka természetesen nem állt meg, a szennyezés felszámolása jelenleg is folyamatban van. Ez év szeptemberéig megtörténik a szennyezett épületek, berendezések, tartályok elbontása és végleges elszállítása. A most zajló munkálatok elvégzése a kármentesítés tovább folytatásának fontos feltétele.
Felhívom ugyanakkor a képviselő asszony figyelmét arra, hogy a felszámolási eljárás speciális jogi szabályai szerint a Vegyiművek környezeti terheinek rendezése elsősorban a felszámoló feladata. A képviselő asszony által jelzett, már-már elviselhetetlen vegyszerszaggal kapcsolatban a környezetvédelmi hatósághoz már egy éve nem érkezett lakossági panasz. Még a hulladékok elszállítása alatt is csak a közúti közlekedésből származó háttérlég-szennye-ző-ket mutatták ki a hatósági mérések.
Tisztelt Képviselő Asszony! Ha valóban érdekli önt a környezet állapota, lehetősége van személyesen is ellátogatni a helyszínre, a Vegyiművek felszámolója lehetőséget biztosít az ön számára is a telephelyen folyó munkálatok megtekintésére.
Kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi