DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Érdemes lenne elolvasni a CETA szövegét, illetve a kiegészítő nyilatkozatot. Ugyanis ezekből egyértelműen kiderül, hogy nem sok minden változik a vitakezelési ügyekben. Ugyanis a CETA jelenlegi ideiglenes alkalmazása például a beruházásvédelmet nem fogja megváltoztatni. Természetesen mi is aggódunk azért, hogy a Tisza teljes vízgyűjtő területén csak a környezetvédelmi és minőségbiztosítási szabályoknak megfelelő beruházások történjenek, és erre oda fogunk figyelni a jövőben is.
Az Országgyűlésnek egyébként lehetősége lesz a teljes szövegről véleményt alkotni hamarosan, lehetőleg már az idén nyáron beindulhat ez a vita, és az ön által hivatkozott 11/2016. országgyűlési határozatban követendő célkitűzések teljesülni fognak az országgyűlési ratifikáció során. Gyakorlatilag látható az, hogy nagy közfigyelem övezi a CETA-t. Az EU tagállamai és Kanada között egy jogi kötőerővel bíró értelmező okmány is kiadásra került, pontosan azért, hogy az ilyen jellegű aggodalmakat kezelje.
A tagállamok szabályozási joga továbbra is megmarad az olyan környezetvédelmi szempontok alapján magas kockázatba sorolt beruházások engedélyezésében, mint a kérdésben szereplő ciántechnológiás bányászati beruházás. Gyakorlatilag nem csökkennek sem a környezetvédelmi, sem a munkajogi, sem a fogyasztóvédelmi normák. Azt is nagyon fontosnak tartanám leszögezni, hogy a jelenlegi kanadai-magyar bilaterális kereskedelmi szerződés például sokkal gyengébb, sokkal rosszabb ebből a szempontból, mint amilyen az új CETA-megállapodás lesz.
Tehát bízom abban, hogy egy nagyot lépünk előre a CETA ratifikálásával, és ezek a környezetvédelmi szempontok, amiket ön is említett, mindenképpen érvényesülni fognak. Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi