DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselő asszony, kissé aggódom, mert elég színes csokrot állított elő a világ összes bajából, és nagyon érdekes, hogy ezért a keleti nyitást és a déli nyitást okolja. Egy problémáról beszélgettünk az államtitkár úrral, hogy Észtországot és a déli nyitást összekapcsolni, ez is egy nehéz dolog, tehát ez a térkép valószínűleg fordítva van a falon.
Ami miatt viszont szeretnék egy kicsit vitatkozni, az az, hogy nincsenek azért olyan sokan, akik a keleti nyitásnak a sikereit kétlik. Annak ellenére tudtunk nőni az általunk fókuszban lévő országokban, hogy két nagy üzleti partnerünkkel, Oroszországgal és Ukrajnával igenis komoly bajok vannak.
(13.30)
Elég nehéz lenne az orosz rubelválságot a keleti nyitás miatti eredménynek tekinteni, de Azerbajdzsánra is kitérhetünk vagy más országokra; én kétlem, hogy ez lenne igazából a keleti nyitás fókusza. A keleti nyitásnak az a lényege, amit egyébként a világon minden fejlett ország figyel, hogy azokban az ázsiai, amerikai, latin-amerikai és afrikai régiókban, ahol a világ növekedése, gazdasági növekedése fog történni a következő években, legyünk jelen. És örömmel jelenthetem azt, hogy a 2016. év végi kereskedelmi forgalmi adatok alapján a ’14. évi adatokhoz képest a déli nyitás országaiban, ahol jelen vagyunk és ahol lefedjük ezeket az országokat, 4 százalékkal, 31,7 millió amerikai dollárral nőtt a kereskedelmi forgalmunk - ez elég egyértelmű szerintem. Gyakorlatilag Latin-Amerikában 3 százalékkal nőtt az exportunk, a külkereskedelmi egyenlegünk 3,5 százalékkal növekedett, és még csak most kezdtük el. Tehát én nem tudom, hogy hogy áll össze ez a kép, de ha olyan országokat nézünk, mint például a keleti nyitás országát, a Kínai Népköztársaságot, ott 25 százalékos növekedést értünk el tavaly, élelmiszerexportban 60 százalékot; Vietnammal, ami a déli nyitás országai közé tartozik, például 40 százalékos kereskedelmiforgalom-növekedést értünk el.
Tehát én úgy érzem, hogy itt értelme van egy kicsit az adatokban jobban elmélyülni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi