SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A keleti nyitás bukását ma már senki se vitatja ebben az országban. Ez az a stratégia, amely megágyazott euroatlanti szövetségeseink politikai bizalmatlanságának, miközben az elmúlt években ezekkel a despotikus irányítású államokkal összességében csökkent a kereskedelmi forgalmunk. Oroszországgal három év alatt a felére esett a kereskedelmünk, Azerbajdzsán és Mongólia a Valutaalap hitelére szorul. A Szijjártó miniszter úrhoz olyan közel álló Törökországban ezalatt a deviza mélyrepülését látjuk, hogy az ottani rendkívüli állapotról és az ezzel párosuló jogfosztottságról már ne is beszéljünk.
A déli nyitás is hasonló csillagzat alatt született. 2014-ben Navracsics külügyminiszter bezáratta hazánk észtországi nagykövetségét. Az LMP szerint az önök minisztériuma máig elszámolással tartozik arról, hogy miért kellett a baráti Észtországban bezárni a missziónkat, miközben bejelentették a magyar nagykövetség megnyitását a távoli Ecuadorban. Az önök játszmája természetesen felkeltette Bukarest figyelmét, és még abban az évben Bukarest megnyitotta a nagykövetségét Tallinnban. Hallani, hogy most önök újra akarják nyitni a követségünket. Mindenesetre a politikai hibát nehéz lesz kiküszöbölni. Az LMP írásbeli kérdésére az önök minisztériuma a napokban megerősítette, hogy a Peruban megnyitni tervezett nagykövetség létrehozása közel egymilliárd forintba fog kerülni, míg a fenntartása közel évi negyedmilliárdba. Ilyen szintű jelenlétet sem hazánk politikai, sem kereskedelmi érdekei nem támasztanak alá ebben a természeti katasztrófa által sújtott távoli országban.
Államtitkár Úr! Az ecuadori bukás után miért kell milliárdokat kidobni az ablakon a perui követség megnyitásával? A keleti nyitás csúfos kudarca után most a déli nyitás bukását borítékolhatjuk? Tisztelettel várom a válaszát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi