HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN,

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN,
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN, a Mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Egy olyan módosító javaslat van előttünk, amiben igazából nem volt vita a bizottsági ülésen sem, hogy azokat a lépéseket, amiket ebben a módosító-javaslat-csomagban megfogalmaztak, ezeket a lépéseket meg kell hozni, és ezek érdemben tudják javítani az agrárkárenyhítés rendszerét.
Ami miatt mégis most kisebbségi véleményt kell hogy elmondjak, az nem az, ami bekerült a javaslatba, hanem az, ami nem került be a javaslatba. Hiszen ez a javaslatcsomag nem kisebb ambícióval került be a Ház elé, mint hogy olyan új eszközöket, új megoldásokat tárjunk a gazdák elé, illetve először a Ház elé és aztán ezt elfogadva a parlament által új lehetőséget biztosítsunk a gazdáknak, ami az ő gazdálkodási biztonságukat jelentősen tudja javítani.
A mezőgazdasági termelésnek az egyik legnagyobb gondja, hogy rendkívül kitett az időjárásnak, és jelenleg is az eszközök két pilléren keresztül azokat a célokat szolgálták, hogy az időjárás változásából bekövetkezett nagyobb káresemények következtében, hogyha a gazdálkodóknak nagyobb terméskiesése van, akkor ezt ezen az alapon keresztül kompenzálni lehessen.
(20.10)
Ugyanakkor a természet változékonyságából adódó kockázatokon túl más jelentős gazdasági, kereskedelmi, illetve árfolyamkockázatok is vannak, és nagyban reménykedtünk abban, hogy amit egyébként a mezőgazdasági minisztérium is előkészített, több körben tárgyalt a szakmával, az most végre bekerül a Ház elé, hogy ezekre a gazdasági kockázatokra, jövedelemkockázatokra is most kidolgozásra kerül egy új javaslat, és ezt a javaslatot el tudjuk most fogadni. Merthogy kifejezetten napjainkban, amikor orosz embargó sújtja a magyar mezőgazdaság értékesítési lehetőségeit, amikor nagyon sok világgazdasági kockázattal kell nap mint nap szembenéznünk, egy olyan jövedelemstabilizációs rendszer, amit az új európai uniós szabályozás lehetővé tesz, a magyar kormány ezt Brüsszellel letárgyalva beépítette a vidékfejlesztési programba is, hogy erre Magyarországon támogatást és lehetőséget lehessen adni, abszolút időszerű lenne, hogy ha hozzányúlunk ehhez a törvényhez, akkor ezt az új eszközt be kéne vezetni. És hát sajnos a mai napig nem látom azt, hogy ez miért nem történt meg.
Én az ezzel kapcsolatos módosító indítványokat benyújtottam a bizottság elé, azonban ez nem kapta meg a támogatást. Remélem, hogy ez változni tud a vita során, és a tisztelt képviselőtársak támogatni fogják azt, hogy ez az új pillér is bevezetésre kerüljön. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi