DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ritka pillanat: tökéletesen egyetértünk, ami a célokat illeti. Hogy számokban is segítsek: Magyarországon 2016-ban mintegy 3,3 millió gépkocsi futott, sőt a dízelek aránya tudomásom szerint az elmúlt években némiképpen még növekedett is, ami valóban nem jó; valóban nem jó.
A kormánynak egyértelmű szándéka nemcsak most, hanem évtizedekkel ezelőtt is az volt, hogy az egyik legnagyobb, pontosabban a legnagyobb energiafogyasztó közlekedési ágazaton belül elsősorban a környezetet nagymértékben szennyező járműtömeget megszüntesse. Nem véletlen, hogy az első Orbán-kormány kormányzása alatt is és 2000 óta is a vasút villamosítása, a közúti járműpark, amire ön is volt kedves utalni, korszerűsítése egy alapvető program. Budapesten 16-18-20 éves gépkocsipark futott, ennek egy jelentős részét az elmúlt két-három évben a főváros lecserélte. A hét Volán-vállalat-nak - korábban 23 - az autóbusz-állománya nagyon gyors ütemben cserélődik. Ebben reményeink szerint segítséget fog nyújtani egy újjászerveződő hazai gépjárműipar is.
Ami a személygépkocsikat illeti, nálam nagyobb híve a közösségi közlekedésnek nincs. Azt hiszem, ebben nem kell egymást, engem vagy minket meggyőzni. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy csak tiltással és drágítással nem igazán lehet embereket a jó irányba terelni, hanem lehetővé kell tenni számukra, akik még mindig az egyéni közlekedést választják, hogy hozzáférjenek a jobb, ön által is mondott környezetkímélő egyéni közlekedési eszközökhöz. Itt azonban a realitás szab határt, mely határokat, ha megengedi, a következő egy percben vázolom.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi