DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló T/14232. számú törvényjavaslat főként a büntető eljárásjog, kisebb részben pedig a büntetés-végrehajtási jog rendelkezéseit módosítja. A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény a bírák kizárására vonatkozó rendelkezései tekintetében, a Be. 21. § (3) bekezdés a) pontját illetően az Alkotmánybíróság a legutóbbi négy évben két ügydöntő határozatot is hozott. Ebből az egyik az Alkotmánybíróság 34/2013. számú Ab-határozata, amelyben alkotmányos követelményként megállapítást nyert, hogy a Be. 21. § (3) bekezdés a) pontja alapján a bíróság további eljárásából a nyomozási bíróra vonatkozó szabályok szerint az eljáró törvényszéki bíró is kizártnak minősül az ügy érdemi elbírálásából.
A másik alkotmánybírósági határozat, a 21/2016. Ab-határozat pedig azt állapította meg, hogy alkotmányos követelmény az is, hogy a büntetőügy további elintézésében ne vegyen részt olyan bíró, aki az eljárás bármelyik korábbi szakaszában, így akár a nyomozás során bíróként járt el. Az alkotmányos követelményeknek a jogalkotás számára egyértelművé tétele indokolja az említett alkotmánybírósági határozatokkal összhangban a Be. vonatkozó rendelkezéseinek a módosítását. A törvényjavaslat módosító rendelkezése által pedig Magyarország megfelel a bűncselekmény elkövetési eszközeinek és abból származó jövedelmeknek az Európai Unión belüli befagyasztásáról és elkobzásáról szóló 2014/42/EU parlamenti és tanácsi irányelv rendelkezéseinek is.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat által eszközölt főbb változások a következők. A Be. több rendelkezésének a módosítása, amelyek közül a legfontosabb a Be. 21. § (3) bekezdés a) pontjában írt rendelkezés újraszövegezése, annak kimondásával, hogy a vádemelést követően a bíróság további eljárásából ki van zárva az a bíró, aki a vádemelés előtt nyomozási bíróként vagy a nyomozási bíró határozata elleni fellebbezés tárgyában eljárt.
(15.20)
A módosítás az elővezetés, letartóztatás vádemelés előtti meghosszabbítását az elrendelésétől számított időtartamtól függetlenül a nyomozási bíró hatáskörébe utalja. Erre tekintettel a törvényjavaslat a nyomozási bíró határozata elleni fellebbezés elbírálását a vádemelést követő jogorvoslatot elbíráló fórummal összhangban szabályozza. Ezzel összefüggésben módosulnak a katonai büntetőeljárásban is a nyomozási bíróra vonatkozó szabályok.
A 2014/42/EU irányelv 8. cikk (4) bekezdése értelmében a tagállamoknak bizonyítaniuk kell, hogy az érintett személyeknek tényleges lehetőségük legyen az esetleges későbbi elkobzás céljából vagyonbefagyasztást elrendelő határozatot a bíróság előtt megtámadniuk. A bíróság előtti jogorvoslat lehetősége a zár alá vétel esetében eddig is adott volt. A Be. 195. § (6) bekezdés módosításának célja így az, hogy a nyomozó hatóságnak a Be. 151. § (2) bekezdés b) pontja szerinti lefoglalást elrendelő határozata ellen is legyen lehetőség felülbírálati indítványt előterjeszteni.
A törvényjavaslat az Országos Bírósági Hivatal elnökének kezdeményezése alapján - a folyamatosan bővülő lakossági internethasználatra tekintettel - a hirdetmények elsődlegesen interneten történő közzétételét is rendszeresíti.
A határzárral kapcsolatos bűncselekmények különeljárása miatt a fiatalkorúakra különeljárási szabályok kerülnek alkalmazásra, mert a fiatalkorúakkal szembeni megkülönböztetett bánásmód e területen sem nélkülözhető. A fentiekre tekintettel a fiatalkorúak eljárásának garanciái úgy vezethetők be a határzárral kapcsolatos bűncselekmények külön-eljárásába, hogy a módosítás ne vezessen az eljárások gyorsaságának és hatékonyságának számottevő romlásához. Miután a kormány elfogadta s az Országgyűlésnek benyújtotta az új büntetőeljárási törvény tervezetét, amelyet holnap fogunk tárgyalni, s amelynek rendelkezései e tekintetben a törvényjavaslattal egyezőek, ezért célszerű a határzárral kapcsolatos különeljárások fiatalkorúakra vonatkozó újításának érvényesítése az új büntetőeljárási törvény hatálybalépése előtt.
Az alapvető jogok biztosa ajánlást fogalmazott meg a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény s végrehajtási rendelete motozásra vonatkozó szabályainak a módosítására a végből, hogy egyértelműek legyenek a motozás tartalmi elemei. A módosítás egyértelművé teszi, hogy a motozás milyen cselekményeket foglal magában, vagyis hogy a ruhaátvizsgálás maga is a motozás egyik típusa.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kérem, támogassák az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló T/14232. számú törvényjavaslatot, a KDNP parlamenti frakciója támogatja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi