DR. TURI-KOVÁCS BÉLA,

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA,
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA, az Országgyűlés korelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelettel köszöntöm az alakuló Országgyűlés résztvevőit. Az országgyűlési képviselők 2018. évi választását követő új Országgyűlés alakuló ülését megnyitom.
Engedjék meg, hogy én is tisztelettel köszöntsem köztársasági elnök úr után az alakuló Országgyűlést. Bejelentem, hogy az országgyűlési törvény rendelkezései alapján a jegyzői feladatokat a tisztségviselők megválasztásáig a nyolc legfiatalabb képviselő - Ungár Péter Károly, Nacsa Lőrinc, Dúró Dóra, Bősz Anett, Farkas Gergely, Bana Tibor, Barcza Attila és Stummer János - korjegyzőként látja el. Ennek alapján felkérem Balla Tibor és Bősz Anett korjegyzőket, legyenek a segítségemre az ülés vezetésében. (Bana Tibor és Bősz Anett elfoglalják jegyzői széküket.)
Tisztelt Országgyűlés! A hagyományok szerint az ülés megnyitását követően a korelnök is néhány gondolatot megoszt a jelenlévőkkel és mindenkivel, aki meghallgat minket.
Szeretettel és tisztelettel köszöntöm köztársasági elnök urat, tisztelettel köszöntöm miniszterelnök urat, kedves képviselőtársaimat és minden meghívott kedves vendégünket.
Ez év április 8-án Magyarországon szabad, tiszta országgyűlésiképviselő-választást tartottunk, és ezen a választáson az ország népe, lakossága határozott döntést hozott. Egyértelmű és világos állásfoglalás volt ez abban az irányban, hogy Magyarország védelmét, biztonságát helyezik mindenek elé, és ez a védelem és biztonság a túlnyomó többség számára az eddigi kormány alapján garanciát jelent.
Tisztelt Ház! Tisztában vagyok azzal, magam is átéltem néhányszor, hogy vesztesnek lenni egy országgyűlésiképviselő-választáson igen nehéz helyzet. Nehéz tudomásul venni, különösen akkor, ha felfokozott hangulat van, amikor megalapozatlan várakozások vannak. Ilyenkor természetes, azt kell mondanom, ha valahol valamilyen módon megpróbálnak elégtételt venni. Én arra kérem most az igen tisztelt képviselőtársaimat, akik jelen vannak, hogy ma ezen az ünnepélyes ülésen legyünk egymással partnerek, próbáljuk meg ezt az ünnepélyes ülést úgy mindannyian végigvinni, hogy ennek a végén azt mondhassuk, hogy megalakultunk, úgy alakultunk meg, ahogy ez méltó a Magyar Országgyűléshez.
Tisztelt Ház! Még egyszer mondom, azt megértem, ha elégedetlenség van azoknál, akiknek az eredménye nem az, mint amit vártak. De azt már nem lehet megérteni - és nagyon kérem, hogy ebben is legyenek partnerek -, ha külföldi hatalmakhoz igyekeznek fellebbezni, ha olyan helyekre igyekeznek valamiféle petíciókat benyújtani, feljelentéseket tenni, amelyek a saját kormányuk, Magyarország ellen irányulnak. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Ne már!) Ne tegyék, és az a kérésem a pártokhoz, az a kérésem a politikusokhoz, ne tegyék és ne engedjék!
Tisztelt Ház! Volt ennek a mostani választásnak egy örömteli része, egy olyan része, amelyre sokan büszkék lehetünk.
(10.20)
A magyar vidék egyértelműen állást foglalt. A magyar vidék annyi év után és oly sok nagyon nehéz időszak után határozottan egy jó jövő mellett tette le a voksát. Nagyon határozottan, pont azokon a vidékeken, ahol egyébként ma még az életnívó messze nem az, mint amit szeretnének és mi szeretnénk, ma még nem az a helyzet ezeken a területeken, hogy a jólét az, amely vezette akkor a kezeket, amikor a szavazatukat leadták, hanem az a bizakodás; az a bizakodás, amit meg kellett tapasztaljanak, és az a remény, amelyben az elkövetkezendő éveket, hiszik, hogy el lehet tölteni. Ez felelősséget ró mindannyiunkra. Ez felelősséget ró a többségre és felelősséget ró a kisebbségre is. Az elkövetkezendő években több és sokkal nagyobb figyelmet kell majd fordítanunk azokra a vidékekre, azokra a magyar tájakra, amelyekre még nagyon-nagyon ráfér majd a segítség.
Tisztelt Ház! Én egy örömteli, azt kell mondanom, számomra kivételesen örömteli helyzetet is tapasztaltam. Hosszú-hosszú idő után most először azt kellett tapasztalnom, hogy az „Isten, haza, család” gondolata már nem egy egyszerű szlogen, nem egy párt reklámszövege, hanem kifejezetten egy gondolat lett. Egy olyan gondolat lett, amely, meggyőződésem, az elkövetkező kormánynak is iránymutatást tud adni, és iránymutatást tud adni mindannyiunknak. Szeretném, ha ebben a szellemben és ebben a fajta, pillanatnyilag remélhetőleg fennálló egyetértésben valamennyien közösek lennénk, és az országépítést közös, saját ügyünknek tekintenénk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Tisztelt Országgyűlés! Most az alakuló ülés napirendjéről döntünk. Ezt a futárpostában valamennyiben megkapták és a parlamenti honlapon is közzétettük. Kérdezem az Országgyűlést, elfogadja-e a napirendi javaslatot. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi