Megemlékezés a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdák emléknapjáról

Full text search

Megemlékezés a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdák emléknapjáról
Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés 2012-ben határozatban ítélte el a kommunista diktatúra idején a magyar középparasztsággal szemben tanúsított üldöztetést, és június 29-ét, Péter-Pál napját, a hagyomány szerint az aratás kezdetének tartott napot a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává tette. Ezen a napon emlékezünk azokra a gazdaságilag tönkretett, politikailag ellehetetlenített, a sztálini propagandából átvett kifejezéssel kuláknak, azaz kizsákmányolónak bélyegzett módosabb parasztgazdákra, akiknek ezen intézkedések elvették a vagyonát, derékba törték az életét, és akiknek családtagjai az élet számos területén is hátrányt szenvedtek.
A kuláküldözés a kommunista hatalomátvétel évében kezdődött. Rákosi Mátyás 1948. augusztus 20-án elhangzott beszédében a dolgozó nép ellenségének kiáltotta ki a módosabb parasztokat. Rendszeresen ellenőrizték őket, kezdetben úgymond kihágásaikért pénzbüntetést vagy elzárást róttak ki rájuk. Később a falvanként összeállított kuláklistákra hivatalosan rávezették azokat, akik legalább 25 hold földdel, cselédséggel, mezőgazdasági gépekkel vagy akár kereskedelmi üzlettel bírtak, de ha valakinek a javait meg akarták szerezni, az ennél kisebb birtokkal, szőlővel, gyümölcsössel rendelkezőket is könnyen a kulákok közé sorolhatták. 1953-ban országosan mintegy 70 ezer kulák családot tartottak nyilván.
A kuláknak nyilvánított gazdákra lényegesen több fizetendő adót, közterhet róttak ki, s mindaddig szorongatták, zaklatták őket, amíg javaikat maguktól fel nem ajánlották az államnak. A kulákokat és családtagjaikat megbélyegezték, ami nemcsak saját, de gyermekeik életére is rányomta a bélyegét. 1953 után korrekciós intézkedésekre került sor, s bár a kulákok számára amnesztiarendeletet hoztak, és a kuláklistákat eltörölték, a pártvezetés sztálinista szárnya tovább uszította velük szemben a gyűlöletet. Az erőszakos téeszesítés időszaka után a Kádár-rendszer kiegyezésre törekedett a parasztsággal és az egykori kulákokkal, a termelőszövetkezetek nem nélkülözhették az egykori gazdálkodók szorgalmát és szaktudását.
Mindannyian kegyelettel emlékezünk azokra, akik ezen megpróbáltatásokon mentek keresztül.
(12.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi