Megemlékezés a magyar-bolgár barátság napjáról

Full text search

Megemlékezés a magyar-bolgár barátság napjáról
Tisztelt Országgyűlés! 2016-ban a magyar és a bolgár törvényhozás egyaránt úgy határozott, hogy október 19-ét a magyar-bolgár barátság napjává nyilvánítja. Így országaink ezt a napot közösen ünnepelhetik meg, tovább mélyítve és megerősítve a két nép közötti együttműködést és barátságot. Abban az évben ünnepelte a bolgár közösség a bolgár ortodox egyház magyarországi működésének 100. évfordulóját is. A két nép ezen a napon hitük és kultúrájuk alapjául választott keresztény gyökerükről is megemlékezik.
Október 19-e az ortodox egyház szentjének, a bolgár remeték atyjának, Csodatévő Rilai Szent Jánosnak a napja. Magyar vonatkozású része a szent ember legendájának, hogy III. Béla magyar király - hallva az ereklye csodatévő erejét - azt arannyal és ezüsttel díszíttetve szolgáltatta vissza a bolgár egyháznak.
A magyarok és a bolgárok nemegyszer sorstársak voltak a történelem viharaiban. Gyakran kaptunk bolgár barátainktól támogatást, éreztük szolidaritásukat. Együtt álltuk útját az oszmán-török hódításnak, harcoltunk vállvetve a várnai csatában 1444-ben. Bulgáriában a mai napig helyeznek el koszorút Hunyadi János sírjánál, március 15-én több településen Kossuth Lajos és Dunyov István szobránál. Időről időre elnyomóink is azonosak voltak, így szabadságvágyunk is összeköt bennünket. Harminc évvel ezelőtt pedig egy időben léptünk a szabadság és a demokrácia útjára.
Tisztelt Képviselőtársaim! A magyarországi bolgár közösség tagjai főképp azoknak a bolgárkertészeknek a leszármazottai, akik meghatározó szerepet játszottak a magyarországi zöldségtermelés fellendítésében, szakértelmükkel és szorgalmukkal joggal vívták ki a magyar nemzet rokonszenvét és elismerését. A kertészek és kereskedők 1914 óta intézményes formában is jelen vannak köztünk, amikor megalapították a Magyarországi Bolgárok Egyesületét, majd 1916-ban a magyarországi bolgár ortodox egyházat. Azóta is aktívan őrzik identitásukat, ápolják hitüket és kultúrájukat, ezzel is gazdagítva a magyar kultúrát, és példát mutatva a többségi társadalom számára az összetartó és állhatatos közösségépítésből. Ennek megnyilvánulása az esztergomi bazilikánál elhelyezett, Csodatevő Rilai Szent Jánost ábrázoló bronz dombormű, amelyet a magyar bolgár közösség állíttatott. A magyar-bolgár barátság emléktáblája népeink egymás iránti tiszteletét és megbecsülését szimbolizálja.
Reméljük, hogy a mai emléknap rendezvényei, a ma elhangzó megemlékezések hozzájárulnak a két nép barátságának elmélyítéséhez és a Magyarországon élő bolgárok közösségének erősítéséhez.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi