DR. HORVÁTH ILDIKÓ,

Full text search

DR. HORVÁTH ILDIKÓ,
DR. HORVÁTH ILDIKÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselők! A törvényjavaslat-csomaggal több jogharmonizációs feladatunkat szeretnénk ellátni, néhány jogpontosítást, illetve felhatalmazást rendeletek megalkotására.
Hadd emeljem ki elsőként annak a hosszú folyamatnak az egyik lényeges és talán lezáró állomását, ami az új európai uniós orvostechnikai szabályozásnak a 2017. május 25-én hatályba lépett rendelkezéseivel kapcsolatos, amely az in vitro, a testen kívüli diagnosztikai, orvostechnikai eszközök vonatkozásában a 2022. május 26-ától való teljes körű alkalmazást rendeli el.
Az uniós rendelet közvetlenül hatályosul, átültetést nem igényel, ugyanakkor a rendelet által nem szabályozott, tagállami hatáskörben hozott, tehát általánosságban eljárási szabályokat meg kell feleltetni, így például a fogalmak, eljárások, de akár a hivatkozások tekintetében is. Az orvostechnikai eszközök tekintetében, amelyek a nem in vitro, hanem magán az emberen vagy nem emberi mintán alkalmazott eszközökről szólva, ezt megtettük már 2021. május 26-ától, ezt a mostani csomagban az in vitro orvostechnikai eszközökre, tehát a testen kívüli eszközökre vagy a testnedvek vizsgálatát szolgáló eszközökre kívánjuk meghozni.
Fontos talán tudni, hogy az irányelv alapján egy átmeneti időszak is megállapításra kerül, 2024. május 27-éig forgalomba hozhatóak azok a már korábbi tanúsítvánnyal rendelkező eszközök, hogy így a folyamatos ellátást megfelelően biztosítani tudják.
A másik terület, amit ki szeretnék emelni, a szoros praxisközösség, ez itt korábban a vitában szóba is került. Felhatalmazást kívánunk annak érdekében adni a kormánynak, hogy a praxisközösségek tevékenységét, együttműködésüket, illetve az együttműködés koordinációját is jogszabályban tudják meghatározni, szabályozni.
A másik, ugyancsak erősen az alapellátáshoz, prevencióhoz csatlakozó terület a közétkeztetésre vonatkozó, a diétás étkeztetés intézményekre vonatkozó szabályainak, illetve a közétkeztetők minősítésére vonatkozó előírásokhoz a szükséges felhatalmazás megadása az erre vonatkozó rendelet megalkotásához.
A törvényjavaslat-csomagban van egy fontos, most már a veszélyhelyzeti szabályozás alatt érvényesülő és a rezidensek által kezdeményezett folyamatnak egy támogatása. Az, hogy a rezidenseknek azon tevékenységet, amelyeknek a gyakorlásáról, részvizsgával a kompetenciájukról bizonyítást tesznek, ezeket a szakképzésük részét képező vizsga után megkaphassák felhatalmazással, hogy ezt önállóan elvégezhessék.
A törvényjavaslatba befogadtuk és tartalmazza azt a Magyar Gyógyszerészeti Kamara által tett, betegbiztonsági szempontokat figyelembe vett törvényi szabályozást, ami azt célozza, hogy a betegek biztonságos gyógyszerrel történő kiszolgálása garantált legyen, és új jogi aktusig védettek legyenek olyanfajta megközelítésektől, amelyeket most a csomagküldő szolgálatok működésében észleltek, és ezt jelezték a kormány számára és más helyeken is tudomásunk szerint.
(13.20)
Végezetül pedig hadd említsem meg, hogy tartalmazza ez a törvényjavaslat a szociális törvény módosítási javaslatát is. A jelenlegi előírás szerint, mint köztudott, az idősek, fogyatékosok, szenvedélybetegek vagy pszichiátriai beteg személyek számára átmeneti elhelyezést nyújtó intézményeknek 2022. december 31-éig biztosított a jelenlegi működési rendjük. Ezen időpont után szükséges átalakulniuk tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézménnyé vagy támogatott lakhatási formává.
Annak ellenére, hogy a törvény egy hosszú felkészülési időt biztosított, az átmeneti ellátást nyújtó szociálisintézmény-fenntartók az elmúlt években több akadályt, kockázatot jeleztek tárcánk felé, melyeket mérlegelve hoztuk meg azt a döntést, hogy az átalakulási kötelezettséget előíró szabály törlését javasoljuk. A javaslat elfogadása esetén az átmeneti ellátást nyújtó intézmények változatlan formában működhetnek ezen időpont után is.
Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa a T/17278. számú törvényjavaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi