A vár és a palota idegenforgalmának kultúrhistóriája

Full text search

A vár és a palota idegenforgalmának kultúrhistóriája
A visegrádi romok XVIII. századi történetét teljes homály fedi. Miközben az 1730-as években Bél Mátyás albumának illusztrátora a város romos, de még álló épületeit ábrázolja, a XIX. századra a palota utolsó nyomai is eltűntek, még létezését is kétségbe vonták. Teljes rejtély, hogy kőanyaguk is nyomtalanul megsemmisült. A fellegvárat a század közepi kamarai összeírások lajstromba veszik ugyan, de csak mint értéktelen és használhatatlan romot, vagyoni értékét sem határozzák meg.
A dunai gőzhajózás megindulásával az 1830-as évek után egyre többen látogatják meg a települést, és egyre több leírás születik az erőd romjairól a korabeli tudományos folyóiratokban, például a Tudományos Gyűjteményben. 1834-ben Tóth Lőrinc porosz társával utazott gőzhajón Pozsonyba, és egyikük sem tudott a látvány hatása alatt közömbös maradni, a társ metszetet készített a fellegvárról, a költő versben rögzítette benyomásait. Petőfi Sándor, az Alföld szerelmese is a táj hangulatának hatása alá kerülve szakította meg itt hajóútját, felment a várba, barátaival ott éjszakázott, hogy aztán leírja a sorokat: „Ki mondja meg: Visegrád táján / A déli napfény / Nem a nagy Mátyás hősi szelleme? / Ki mondja meg: Visegrád táján / A bágyadt alkony / Nem Zách Klárának megtört szelleme? / Ki mondja meg: Visegrád táján / A vad, sötét éj / Nem Zách Bódognak bosszús szelleme?”
Tenni az erődített építmény megmentéséért először Viktorin József, a falu plébánosa tett valamit. Idekerülése után minden gondolatát a romok megmentésének szentelte. 1822-ben született Pozsonyban, író, történész és lelkész volt, szlovák nyelvű folyóiratokat szerkesztett. Mielőtt a visegrádi plébániára került, Kijevben működött történészként, szláv és magyar nyelvészprofesszorként. A településsel már korábban kapcsolatba került, 1860-ban írta meg a Visegrád hajdan és most című művét. 1866-ban lett a falu plébánosa. 1869-ben, mikor a település önálló hajóállomást kapott, már megkezdte a fellegvárhoz vezető turistaút építését. 1869-ben országos jelentőségű ünnepséget rende- zett itt, amellyel felhívta a figyelmet értékeire, és megvetette idegenforgalmának alapjait.
A turistaút megépítése után minden figyelmét a műemlékek megmentésére fordította. Segítségért Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszterhez fordult szóban és írásban is. Tervének Türr Istvánt és másokat is megnyert. Munkássága nyomán 1870-ben bizottság szállt ki az Akadémiáról az épületmaradványok felmérésére.
A helyreállítás a Salamon-toronnyal kezdődött, és ezzel vette kezdetét a magyar műemlék-védelem első nagy vállalkozása is. A terveket a kor két legnevesebb régésze és művészettörténésze: Henszlmann Imre és Schulek Frigyes készítette, a munkálatokat is ők vezették. Henszlmann a tornyot eredeti állapotában akarta visszaállítani, ezért nagyon sok későbbi hozzáépítést lebontatott. Schulek Frigyesnek egy használható épületet, királyi vadászkastélyt kellett falait felhasználva kialakítani, és ezért minden tekintetben igyekezett a XIX. század kényelmi követelményei szerint átépíteni. Ám miután Ferenc József bejelentette, hogy nem tart igényt az épületre mint vadászkastélyra, a felújítás pénzforrása is elapadt. A nagyszabású munkálatok 1878-ban félbeszakadtak.
Az első feltárási periódus idején rengeteg török erdetű kő, sír és egyéb emlék került elő, amelyek a későbbiek során – múzeumi, illetve más elhelyezési lehetőség híján – elkallódtak. Végül csak a lakótorony három szintje és a kaputorony készült el. A munkálatok csak jóval később folytatódtak, 1916 és 1922 között Lux Kálmán vezetésével. Az eredeti maradványok megóvását tartotta szem előtt, és ahol lehetett a középkori változat minél hitelesebb visszaadására törekedett. 1927-től 1932-ig a helyreállítások vezetését Schulek János, Schulek Frigyes fia vette át. ő tárta fel és egészítette ki a Duna-parti tornyot és a hozzá csatlakozó várfalakat. IV. Bélának emléktáblát állíttatott, és megépítette a téglából falazott kaput, amely az országút felett ível át.
A helyreállítási munkák 1940-ben a háború kitörése miatt megint félbeszakadtak. A helyi visegrádi várbizottságot – amely a romokat a fellegvári maradványokkal együtt kezelte –, 1949-ben felszámolták. Az őrizetlen, magára hagyott épületet 1950 augusztusában tűz pusztította, teljesen kiégett.
Az 1950-es évek elején Héjj Miklós régész végzett ott kisebb ásatási munkákat, és némi állagmegóvás is történt, de a nagyobb építkezésekre még várni kellett.
1959–64 között Sedelmayr János tervei szerint végre elkészült a lakótorony. Az építkezés azt a műemléki helyreállítási elvet követte, amely szerint az eredeti és a kiegészített részek alaposan üssenek el egymástól, a hiányzó részeket vasbetonból készítették el. Az építkezéseket Szőke Mátyás régész további feltáró munkái után folytatták, a maradványokat restaurálták és konzerválták.
A Salamon-torony és az alsó vár helyreállítási munkái ezután is tovább folytak, a völgyzáró falak csak az utóbbi években készültek el. A toronyban végre az időközben elpusztult múzeum kiállításai is helyet kaphattak, így a palota különböző díszkútjainak rekonstrukciói, az l483-ban készült oroszlános kút, a Beatrix kirányné által behívott művészek készítette Herkules-kút. A kápolna tárgyai közül a legértékesebb az úgynevezett visegrádi Madonna, és a fehér carrarai márványból készült szentségtartó.
Bár volt olyan régész, aki már 1916-ban sejtette, hol kell keresni a királyi palotát, az ásatásokat Schulek János kezdte el, és csak 1934-ben, a Sarlai Ilonka budapesti lakostól megvásárolt gyümölcsöskertben. A kutatások azonnal eredményeket hoztak, a korai publikációk, vagyis minden részeredmény megjelentéséről dr. Zsitvay Tibor a várbizottság elnöke személyesen gondoskodott. További telkek megvásárlására is szükség volt, ami meg is történt: a Schubauer-telken találták meg például a díszkutat.
A palotaásatások területe az erdőhivatal telkétől a régi Papp József-féle vendéglőig terjedő széles sáv, de Schulek, aki 1946-ig irányította a munkát, végzett próbaásatásokat a település más pontjain is, a Borjú-főnél például, ahol a helyi lakosok állítólag török kincseket találtak.
A kutatómunkát 1949 után Héjj Miklós régész vezette, de az ötvenes években pénzhiány miatt annak lendülete lelassult. Csak 1985 után folytatódott intenzíven, s így remény van arra, hogy a millenniumi év végére egy modern rekonstrukciós módszer segítségével az egykori épületek legnagyobb részét be tudják mutatni a látogatóknak.
A fellegvár terülén is a két világháború közötti időben kezdődtek el a feltárási és állagmegóvási munkák. 1934 után az itt talált szebb faragványokat már ki is állították a múzeum kőtárában. A Magyar Nemzeti Múzeum kebelén belül működő visegrádi Mátyás Király Múzeumot 1953-ban szervezték meg.
Az állagmegóvási és restaurátori beavatkozások az új szilárd burkolatú Panoráma út kiépítése után gyorsulhattak fel, amikor a szállítási nehézségek megoldódtak. A rekonstrukciós munkálatokat 1965 óta Szőke Mátyás régész vezeti. A fellegvár készen áló részleteiben szintén kiállítások kaptak helyet, többek között a Pilis-hegység népeségének XVIII–XIX. századi életmódját bemutató érdemel kiemelést, amely az erdei, vízi mesterségeket, a kőfaragó életmódot jeleníti meg.
A már többször említett Visegrádi Várbizottság 1923 juniusában alakult a járás főszolgabírájának, Szentpétery Lajosnak a kezdeményezésére. Az alakuló ülésen megjelent Nemeskéri Kiss Géza fővadászmester, Latinovits Endre visegrádi földbirtokos, dr. Lux Kálmán műépítész, tanár, Loványi Heribert a gödöllői magyar királyi koromauradalmi erdőigazgatóság helyi képviselője és Kádas Sándor jegyző.
Elhatározták, hogy a kirándulóktól belépődíjat szednek, s az így nyert összeget a romokhoz vezető utak jó karbantartására, padok állítására fogják fordítani a Műemlékek Országos Bizottságának az útmutatása szerint. A Belügyminisztérium azonban úgy látta, hogy még nem jött el az ideje annak, hogy a társaság, amely még be sem jegyeztette magát, és alapszabálya sem volt, belépődíjakat szedjen. Ettől függetlenül két év alatt 34 millió (infláció!) koronát szedtek be és forditottak a romok rendben tartására. Ugyanekkor az előljáróság tartott attól, hogy jogkörét sérti a főleg idegen betelepülőkből és értelmiségiekből álló bizottság tevékenysége. A várbizottság Latinovits Tibor, Hell Ferenc plébános, Ivanics Ferenc, dr. Pischinger Béla helyi orvos és egyetlenként a helyi németségből Scheili Lénárd tagokkal bővült. 1926-ban, dr. Zsitvay Tibor belépése után már alapszabályt is elfogadni kész egyesületi mag állt össze, amelynek Schulek János építész is a tagja lett.
Ekkor a legnagyobb probléma a Salamon-torony tetőszerkezetének a megromlása és az életveszélyessé vált elemek kicserélése volt, mivel az épület állapota a látogatók életét veszélyeztette.
Igyekeztek a várbizottságot országos jellegű intézménnyé kifejleszteni és védnökéül országos tekintélyű személyt választani. A megfelelő egyént az államfőben, Horthy Miklósban látták. 1929-ben látogatta meg a várromokat gróf Klebelsberg Kunó is, aki a következő évben a kultusztárca költségvetésében már egy nagyobb összeget jegyzett elő az állagmegóvásra, bár a pénzt a Salamon-toronynál használták fel.
Az 1930-as években a mainál sokkal több kőleletet őriztek még a faluban, amelyeknek a zöme középkori eredetű volt, például Metzker Károlynak is volt egy szép kőgyűjteménye. A díszített, faragott kövek egy része magából a községből származott, és valószínűleg a régi nagytemplom falait díszítette. (Egy múzeum alapját képezhette volna a Görgey-szoba is, ugyanis Görgey Artúr örökösei úgy döntöttek, hogy a tábornok hagyatékából minden jelentős tárgyat egy leendő visegrádi múzeumra hagynak.)
A két világháború között a község földje még tele volt régészeti kincsekkel. Senki nem tudott úgy leásni a telkén, hogy ne került volna felszínre valami érték.
Sajnos a lelkes amatőrökből alakult Visegrádi Várbizottság akkori formájában nem tudta megnyerni a helyi lakosokat, azok ekkor még nem érezték át munkájuk jelentőségét.

A királyi palota telke az ásatások megkezdése előtt (1930-as évek)

A fellegvár a kisoroszi szigetcsúccsal

A temető

A barokk templom

A Görgey villa (Gerhardt Alajos rajza – 1883)

Emléktábla a visegrádi Görgey-bércen

Visegrád város címere

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi