Népesség, igazgatás, önkormányzat

Full text search

Népesség, igazgatás, önkormányzat
A magyarországi falvak döntő többsége a XX. század során nagyjából ugyanazt a demográfiai ívet írta le, hiszen tőlük független folyamatok alakították életük környezetét. A század első felében pusztító két világháború időlegesen visszavetette a népességszámot, de ezt még sikerült kiheverni, viszont a század utolsó harmadában lezajlott és a XXI. században is zajló gazdasági és települési koncentráció kihívásaira már nem találták meg a választ.
Lássuk a részleteket! Az 1900-as népszámlálás alkalmával 1437 lelket írtak össze Zalaváron. Tíz évvel később már 1506-ra nőtt a falu lakossága, az első világháború után, az 1920-ban végzett népszámlálás azonban már csak 1390 személyt talált a községben. Az újabb tíz esztendővel később esedékes népességösszeírás már a háborús veszteség regenerálódásáról árulkodik, hiszen 1930-ban 1480-an éltek Zalaváron. A község lakossága az 1941-ben tartott újabb népszámlálás idején érte el a csúcsot, összesen 1641 volt az itt élők száma. A második világháború utáni első népszámlálást 1949-ben tartották. A háborús veszteség pótlódása már érzékelhető volt, de az ekkori 1634 fős szám elmaradt a csaknem tíz évvel korábbitól.
Az 1960-as népszámlálástól kezdődően megkezdődik a falu fokozatos népességvesztése, amit elsősorban az erőteljes urbanizáció okozott, ennek vesztesei a gyarapodó városok vonzáskörzetébe tartozó falvak lettek. Már az 1950-es évek végén arról szólnak a források, mindenekelőtt a tanácsülési jegyzőkönyvek, hogy komoly problémát okoz a fiatalok elvándorlása a közeli városokba, ahol jó munkalehetőség, plusz a városi élet sokszínűsége – vagy a falvakhoz képest legalábbis – többszínűsége várja őket. Ennek megfelelően az 1960-as népszámlálás idején 1574, 1970-ben 1322, 1980-ban 1238, 1990-ben 1125, 1998-ban pedig éppen ezer lakosa volt Zalavárnak.
A népességvesztésen túl a falvaknak, így Zalavárnak is a legsúlyosabb demográfiai problémája az itt lakók elöregedése volt. A népesség csökkenése ugyanis nem minden korcsoportban ment végbe azonos mértékben. A falut elsősorban – mint ahogy azt fentebb jeleztük – a mobilabb, fiatalabb generációk hagyták el, míg a kötöttségek okán már mozdulni nem tudó vagy nem akaró közép- és idősebb korosztályok zöme helyben maradt. Ezt a folyamatot az egyébként mindenhol jelentkező születésszám-csökkenés is gyorsította.
Ha csak három időkeresztmetszetet – 1900., 1949., 1990. – veszünk alapul akkor is jól érzékelhető ez a folyamat. 1900-ban a 0–14 éves korosztály az összes népesség 35 százalékát, 1949-ben a 24 százalékát, 1990-ben pedig már csak 16 százalékát tette ki. Ugyanekkor a hatvan éven felüliek korcsoportja 1900-ban még csak nyolc, 1949-ben csaknem 15, 1990-ben pedig már 24 százalékát, tehát közel negyedét adta az össznépességnek. A demográfiai fordulat a hetvenes években következett be, amikor első ízben billent a mérleg a gyermekkorosztályokéról a nyugdíjasok oldalára.
További jellemző demográfiai folyamat a XX. század során, leginkább annak második felében, hogy a külterületi népesség száma jelentősen csökkent, nőtt tehát a településen belüli koncentráció. Zalavár esetében például az 1949-es népszámlálás a lakosság 77,7 százalékát találta a község belterületén, míg 1990-ben négy fő híján mindenki belterületi lakosnak minősült.
Közigazgatási szempontból Zalavárt több, a falu életére meghatározó módon kiható változás érte a XX. században. Ebben a tekintetben az első, még pozitív fordulat 1907. március 1-jén következett be, amikor Zalavár kisközségből nagyközséggé előlépve, a Sármellék vezette körjegyzőségből kilépve, önálló jegyzőséggé vált és egyúttal anyakönyvi kerület lett. Ez az állapot egészen 1950-ig tartott, mely évben viszont szinte minden megváltozott, s éppen az ellenkezőjére. A változások 1950. március 16-án kezdődtek, amikor Zalavár a keszthelyi járás részeként más kelet-zalai járásokkal egyetemben Veszprém megyéhez került. Az átcsatolásba nehezen törődtek bele a zalaváriak, hiszen az új megyeszékhely, Veszprém, lényegesen messzebb volt, mint Egerszeg. Néhány évig fel-felröppent egy-egy hír a visszacsatolásról, de ezek mindegyike alaptalannak bizonyult. 1954 végén például a tanácsülés elé került a „visszacsatolási terv”. Sokan támogatták ezt, abban bízván, hogy Zala megyéhez visszakerülve jobb lesz az áruellátás és jobbak lesznek a beszerzési lehetőségek. Ennek az ábrándozásnak persze semmi valós alapja nem volt, az ellátás Zalában sem volt jobb, mint másutt. A község Veszprém megyei „tartózkodása” 1978. december 31-ig tartott, ekkor nagyjából a hajdani keszthelyi járás visszakerült Zalához.
1950 októberében a helyi tanács megalakulásával teljesen új jogi keretek közé került a falu. Megszűnt nagyközségi státusa, úgynevezett önálló tanácsú községgé alakult. Ez a későbbiekhez képest még kedvezőnek is tekinthető helyzet 1977. április 1-jén szűnt meg, amikor Zalavár Sármellék társközsége lett. Ez az esemény egy, az egész országban zajló folyamat része volt: egyre nagyobb igazgatási egységek létrehozásával akarták korszerűbbé, egyszerűbbé és nem utolsósorban olcsóbbá tenni a tanácsrendszeren alapuló közigazgatást. Ez az elképzelés önmagában racionálisnak látszott, csak éppen a pontos garanciák hiányoztak a társközségekké degradált települések érdekeinek védelméhez.
Zalavár körzetesítését már évekkel annak bekövetkezte előtt lebegtették: a hetvenes évek elején elkészült országos településhálózat-fejlesztési koncepció is ezt a sorsot szánta a falunak. Az események 1976-ban gyorsultak fel, az ügyet keresztülvitték a kötelező fórumokon – falugyűlés, tanács, párt, tsz – majd 1977-ben kimondták a Sármelléki Községi Közös Tanács megalakítását, ahol Zalavár mellett Szentgyörgyvár is társközségként szerepelt. Ezt a felállást az 1990-es rendszerváltás sodorta el, addigra Sármellék és Zalavár között olyannyira elmérgesedett a viszony, hogy egyikük sem kért a közösködésből. Zalavár hivatalosan 1991. január 1-jével lett közigazgatásilag önálló, saját polgármesteri hivatalt működtető önkormányzat.
A század elején a falu vezetője a községi bíró volt. A húszas években Kurucz Gábor és Király József viselték ezt a tisztséget. A harmincas évek elején Gergelics Istvánt találjuk a bírói székben, az évtized közepén Király Andrást. 1938 végén Király Gábort választották erre a posztra, egy 1942-es adat szerint akkor Kurucz József volt a falu első embere. Ő egy 1945 márciusi bombatámadás során életét veszítette, így a háború után a már jól ismert Szabó Géza került a bírói székbe, akit 1946-ban a már szintén említett MKP-titkár, Kurucz Gábor követett. 1948-ban már Berkenyés Gábor volt a bíró.
1950-ben a tanácsrendszer létrehozásával a községi tanács végrehajtó bizottságának elnöke (1971-től tanácselnök) lett formálisan, sokszor azonban ténylegesen is a falu első embere. Ezt a tisztet első ízben Kalmár Jenőre ruházták, akinek helyére 1952 elején Szívós Pál került. A következő év közepén váratlanul – a választás formai elemeit is mellőzve – Benkő Lajost említik a végrehajtó bizottság üléséről készített jegyzőkönyvek a vb elnökeként.
Az elnökhelyettesek is gyakran cserélődnek, forrásaink ez idő tájt Fuchs Ilonát, Rákos Ferencet, Horváth Lajost és Rejkort Józsefet említik 1954-ig bezárólag.
Benkő Lajos személye – aki párttitkár is volt egyben – stabilitást hozott a tanács és a község vezetésében, hiszen tizenkét éven át, 1965-ig töltötte be ezt a tisztséget. Akkor Szabó Zoltán lett a vb-elnök, 1973-től pedig Hajas Jenő. Három évvel később Tislér László a község vezetője nem egészen egy évig – 1977-ig – Zalavár bekörzetesítéséig.
Tislér valójában tanácselnök-helyettes volt – e poszton 1976-ban egyébként Benkő Lajost váltotta –, és mivel tudott dolog volt a körzetesítés, erre a rövid időre – hivatkoztak – már nem is választottak elnököt, így lett a helyettes az első ember. Tislér László a közös tanácsban is helyettes volt, 1985-től pedig – az elöljáróság intézményének bevezetésével – a zalavári elöljáróság vezetője lett, amit a társközségek jogainak, érdekeinek hatékonyabb érvényre juttatása céljával hoztak létre.
1990 szeptember végén az önkormányzati választásokon négyen indultak Zalaváron a polgármesteri tisztért: Horváth Józsefné, Mihályfi Kálmán, Stefanik Dezső és Zentai György. A legtöbb szavazatot Zentai György kapta, így négy évre ő lett Zalavár polgármestere. A ciklus lejártával, 1994 decemberében újra megmérette magát, de kis különbséggel Berkenyés István győzött a korábbi polgármester, valamint ifj. Hegedűs Béla és Homik Tibor ellenében. 1998-ban is Berkenyés Istvánt emelte a polgármesteri székbe a választói akarat, így már második ciklusát tölti a falu élén.
A bíró, vb-elnök, tanácselnök, polgármester inkább a település politikai vezetőjének számított, illetve számít, a szűkebb értelemben vett közigazgatási, szakmai irányítást a jegyző, körjegyző, illetve vb-titkár látta el. Mint említettük, Zalavár, 1907-től nagyközségi státusának megfelelően, önálló jegyzőséget alkotott. A szétválás után, 1907-től Pongrácz Zoltán lett az újdonsült nagyközség jegyzője, akit 1913-ban az 1912-ben helyettes jegyzőként idekerült Bokor József követett. A fiatal jegyző az első világháborút az orosz fronton töltötte, ahol hadifogságba esett, és csak 1918-ban került haza, és vehette át újra a nagyközség igazgatását. Alig 51 évesen, 1936-ban ragadta el a halál. Rövid időre Fehér József került a hivatal élére, a posztot 1938-ban Rosta János helyettes jegyző kényszerült átvenni elődjének felfüggesztése miatt. A negyvenes évek legelején, valószínűleg 1941-től, Tóth László Zalavár jegyzője, akit 1949. február 1-jén Bucsuszentlászlóra helyeztek át.
1950-ben, a tanácsrendszer első vb-titkárává Király Jenőt választották, aki ebben az időben a vb-elnökök és helyetteseik állandó cserélődése mellett a folyamatosságot képviselte. Őt rövid ideig Varga Jánosné követte 1959–1962 között. 1962-ben Kötél János lett a vb-titkár először 1970-ig. Ezután rövid intermezzóként Nagy Ferencné következett 1970–1973-ban, majd újra Kötél Jánost kérték fel, aki 1977-ig a Zalavári Községi Tanács, 1977-től 1979. december 31-ig pedig a Sármelléki KKT vb-titkáraként dolgozott, amikor is nyugdíjazták. 1980. január 1-jétől Györei László került erre a tisztre, amit a KKT megszűnéséig viselt. Ő egyébként a sármelléki körjegyzőség jegyzője lett 1990 után.
Az önkormányzatiság 1990-es újjáéledésével külön hivatal szerveződött Zalaváron, melynek vezetésével Salamon Jánost bízták meg. Nyugdíjazása után 1996-ban Kiss Csaba vette át a hivatal irányítását, akinek személyét a képviselő-testület kezdettől fogva ideiglenesnek tekintette. Többszöri sikertelen pályáztatás után 1998-ban Hervai Edit nyerte meg a képviselők bizalmát, őt nevezték ki a hivatal jegyzőjévé.
Testületi szinten 1950-ig a képviselő-testület irányította kollektív döntéseivel a település életét. Nagyságát alapvetően a lakosság száma határozta meg. 1945-ig élt Magyarországon a virilizmus intézménye, melynek következtében adott település képviselő-testülete tagjainak csak a felét választották a választójoggal rendelkezők, míg a másik fele a legtöbb adót fizető helyi polgárok (virilisták) közül került ki. A rendszer tehát automatikusan biztosította a falu legbefolyásosabb – egyben leggazdagabb – személyeinek részvételét a döntésekben. A két világháború között Zalavár képviselő-testülete összesen húsz tagot számlált.
A tanácsok 1950-es létrehozásával alapvetően megváltozott a testületi munka. A szűkebb értelemben vett tanács és az ennek egyes tagjaiból létrehozott végrehajtó bizottság két szintjét jelenti a döntési rendszernek. A tanács mint testület szerepe és súlya – különösen az első években – formális, ülései szinte ünnepi jellegűek, érdemi vita ezen a fórumon nem alakult ki, amiben rendkívül nagy létszáma – Zalavár első tanácsa 45 főből állt – eleve meggátolta.
A végrehajtó bizottság már kisebb létszámú, sűrűbben ülésező, a tanácshoz képest mindenképpen operatívabb szerv volt. Az érdemi döntéseket azonban az egyszemélyi vezetők hozták meg.
A helyi tanácsok „megválasztása” után, Zalaváron 1950. október 27-én tartotta alakuló ülését a községi tanács. Az eseményt megörökítő jegyzőkönyv szerint a teljes létszámban megjelent tanácstagok és póttagok mellett száz fő „vendég” is részt vett az ünnepi aktuson. A Himnusz eléneklése után, a jól megkomponált koreográfia szerint Szablics Vendel, a helyi népfrontbizottság elnöke nyitotta meg az ülést és – mondandója lényegeként – tett javaslatot a végrehajtó bizottság tagjaira. A névsor egyhangú elfogadása után az úttörők adtak elő két énekszámot és egy jelenetet.
A tanács- és vb-ülés leggyakoribb témái, napirendi pontjai a terménybegyűjtés, adóbehajtás, valamint a mezőgazdasági munkák állása voltak. Az egymást követő tanácsválasztások jellegzetességeiként a majdnem százszázalékos részvétel és a hasonló arányú egyhangú szavazás mellett a testület létszámának folyamatos csökkenése említendő. Ennek megfelelően a hetvenes évek elején már csak húsz főből állt a tanács, és hét tagot számlált a végrehajtó bizottság.
A sármelléki és zalavári tanács egyesítése után a testületek összeforrasztása érdekében a közössé vált végrehajtó bizottságba beválasztották Benkő Lajost és Tislér Lászlót, akit egyúttal – ahogy említettük – elnökhelyettesnek is megtettek.
A tanácsüléseken időnként a feszültség tapinthatóvá vált a zalavári és sármelléki tanácstagok között, ami az eldurvuló vitákban is testet öltött. Később a tanácsülésekről való távolmaradással tüntettek a zalavári tanácstagok, soha meg nem emésztve az összevonást. 1988 végétől kezdetét vette a tanácstagságról való lemondás gyakorlata, és egyre erősödött az önálló tanács iránti vágy. 1990 szeptember végén saját héttagú képviselő-testületet választhatott magának Zalavár.
A testületek és vezető személyek által meghozott határozatokat a jegyző (vb-titkár) vezetésével a hivatal munkatársai készítették elő és hajtották végre. A század első felében, egészen pontosan a húszas évek közepén a jegyző mellett egy közgyám, egy kisbíró és egy irodai alkalmazott segítette annak munkáját. Rajtuk kívül a község alkalmazásában állt még egy bába és két éjjeli őr.
A század második felében – a feladatok növekedésével – némileg bővült a szorosan vett hivatali létszám. 1972-ben például a hivatal, vagy ahogy akkoriban a tanácsi apparátust nevezték, a szakigazgatási szerv megállapított létszáma a következő volt: egy szakigazgatási szerv vezető (vb-titkár), egy pénzügyi előadó, egy adminisztrátor, egy hivatalsegéd.
1990 után a képviselő-testület szintén négy főben állapította meg a polgármesteri hivatal létszámát.
A hivatal és a jegyző elhelyezésének megoldatlansága 1914-ben vezetett el oda, hogy a község elhatározta egy hivatal és egy lakás felépítését. A terv szerint a szükséges összeget községi pótadó kivetésével akarták előteremteni, amely ellen a leginkább érintettek, Festetics Tasziló és Reischl Richárd tiltakoztak a vármegyénél. Panaszuk megértésre talált, de elsősorban nem emiatt határoztak a helyi képviselők 1915 júliusában úgy, hogy elhalasztják bizonytalan időre az építkezést, hanem az elhúzódó háború okán.
1922-ben újra napirendre került az építkezés ügye, amely annyira előrehaladt, hogy meg is bízták Tóth János keszthelyi műépítészt a kivitelezéssel. Végül 1923–24-ben épült meg az új hivatal, amit 1999–2000-ben alaposan felújítottak.
A század első felében ez az épület volt a község egyetlen tulajdona, amihez vagyon értékű jogként a vadászati jog társult, ezt rendszeresen bérbe adták. Utóbbiból Zalavár a húszas évek végén évi két-háromszáz pengő hasznot húzott, ami nem nevezhető túlzottan jelentősnek.
A községi költségvetés leginkább az állami egyenes adókra (föld-, ház-, kereseti és társulati adó) kivetett községi pótadón nyugodott, de legalábbis az egyensúlyt mindig ezzel állították helyre.
Az említett egyenes adók messze túlnyomó többségét a földadó tette ki. Az 1928. évben Zalavár költségvetési szükséglete 14 053 pengő, fedezete 4253 pengő, hiánya 9800 pengő volt, aminek okán a hiány fedezetére kilencvenszázalékos községi pótadót kellett kivetni. A súlyos deficitet a falu még így sem tudta eltüntetni, 1929-ben 4952 pengő kölcsönt kényszerült felvenni a zalaegerszegi Vármegyei Bank és Takarékpénztártól. A keletkezett hiányt még hosszú évekig görgette maga előtt a község, 1936-ban például már 114 százalékos szinten állt a pótadó. A problémát végül a háború, az infláció és az azt követő pénzügyi szanálás „oldotta meg”.
A szocializmus éveiben szinte elképzelhetetlen volt a költségvetési hiány, szigorúan csak „addig lehetett nyújtózkodni, ameddig a takaró ért”. Dicséretesnek számított viszont, ha aktívum keletkezett, mint például 1955-ben, amikor 301 738 forint bevétellel szemben 296 862 forint kiadás állt. A bevételek döntően három forrásból származtak. A közvetlen állami hozzájárulás volt a legnagyobb summa, mellette még az adórészesedés tett ki jelentősebb összeget, míg az úgynevezett saját bevétel egészen elhanyagolható tételt képviselt.
Az intézményi háttér gyarapodásával, a tanácsokra háruló feladatok növekedésével, valamint a forint előbb lassú, majd a hetvenes évek végétől egyre gyorsabb inflációjával a későbbiekben jelentősen nőtt a zalavári tanács költségvetése is. Ennek megfelelően 1960-ban 663 700 forinttal, 1971-ben 1 259 000, 1975-ben pedig már több mint 2,2 millió forinttal gazdálkodott a település. A nyolcvanas évtized már a költségvetési megszorítások jegyében telt, ez az egyik előidézője lett a közös tanácsba kényszerített Zalavár és Sármellék vezetői közötti bizalmatlanságnak.
Az önkormányzatiság létrejöttével, egyúttal Zalavár különválásával újra önállóan tudott gazdálkodni a falu. 1991-es költségvetése már túlnyúlt a 16 millió forinton, ennek döntő részét az iskola fenntartására kellett fordítani.

Simon Imre honvéd katonaképe a két világháború közötti időből

Simon Mihályné Wipler Mária két fiával 1915-ben

Zalavár légi felvételen keletről

A községháza 2001-ben

Falukép 2001-ben

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi