1825

Full text search

1825
Szeptember 13-án
(...) Gyorsírók hiányából, a helyiség célszerű elosztásának, és végül az elnök tekintélyének, valamint a rendek engedelmességének, s olyan törvényeknek hiányából, amely szerint késedelem nélkül szavazattöbbség elérésére kellene törekedni: kiszámíthatatlan időpazarlás, és ezáltal valóságos baj származik. Egyetlen ügyet sem lehet nyugodtan, rendben és hidegvérrel megfontolni. - Orvoslás: Minden 3 évben rendszeresen országgyűlést tartani, hogy a rendek hozzászokjanak.
A helyiséget kijavítani, mert ez fontosabb, mint gondolják.
Fiume valóban Magyarországnak egy kikötője kell, hogy legyen.
Váltóbíróság.
Az úrbért szabályozni.
Közvélemény.
A só árát leszállítani.
A pénzt fixálni.
Hogy olyan beavatkozásokra, mint 23-ban, ne kerüljön sor.
Hogy a megyék egymással levelezhessenek.
A belső közigazgatást megjavítani. Az 1790-beli deputáció.
 
Szeptember 21-én
Kerületi ülés, az említett tárgyban. Sajnos, nem volt szabad beszélnem.
Egy ajánlat csak akkor visszavonhatatlan, ha mondhatnám, ünnepélyesen fogadták el. - "Done!" [Elintézve.] - pecsételik meg az angolban a kínált fogadást. - Az én véleményem tehát, hogy a rendek köszönő-feliratában az, aminek Magyarországon a következő évszázadban történnie kell - fog megalapoztatni.
Manapság két lehetőség van arra, hogy az ember a magáét védelmezze és biztosítsa: ágyúk - és közvélemény. Mi tartóztatja meg az autokrata Sándort, hogy Oroszország politikáját követve trónját az elöntött Pétervárról ne a paradicsomi Konstantinápolyba helyezze át - és egymillió harcrakész, jól fegyelmezett katonájával mintegy megbűvölve, mozdulatlan álljon? Talán bizony az osztrák hadsereg, ami az oroszt majd feltartóztatja? etc.
Sándor egy erény-megszállta pillanatában kimondta véleményét a trónon ülő dinasztiák jogáról, törvényességéről - szentségéről. Megcsodálták, tanúkat hívtak oda, többször elmondatták vele, és köszönték az emberiség nevében roppant nagy lelkierejét. - Önnön hatalmától megbűvölve áll most mozdulatlanul?
A császár most nyomtatásban adja ki trónbeszédét - Isten fizessen meg a szerzőnek, akárki légyen az -, s ez oly sok fegyvert ad a kezünkbe, hogy, ha ügyesen akarjuk forgatni, alkotmányunkat még sokáig, sokáig védelmezhetjük.
Egyébként teljesen mindegy. - Ez antiliberális alkotmány védelme: nem valami nemes feladat. 400000 lelket látunk, kik előjogaikat és kiváltságaikat olyan 10000000 emberrel szemben akarják megerősíteni, akikről az országgyűlésen szó sem esik!
Ha erre a tárgyra fordul a szó: olyan véleményeket és korlátoltságokat hall az ember, melyek a tunguzok vagy a baskírok birodalmába illenek.
"De hisz a magyar paraszt boldogabb, mint az osztrák", - ez az egyik okoskodás, - mintha ok volna arra, mert ezt még elismerném, hogy megnyugodjunk a magyar paraszt sorsa felől. - A lovat kevésbé bántalmazzák, mint a szamarat, és zabot kap - "következésképp a ló boldog". Be szép következtetés!
"Ha egy paraszt háza leég, ökre felfordul etc., az urasága segít neki az elveszettnek újra megszerzésében" - íme a magyar nemes földbirtokos másik megnyugtató érvelése-, ha valakinek szemébe tűnik a társadalmi különbség.
Felelet: "Az amerikai cukornád-ültetvényes is jól táplálja fekete rabszolgáit, nem bántalmazza őket etc. De vajon irántuk való szeretetből, vagy önszeretetből van-e így?" (...)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi