Meteorok, meteoritok

Full text search

Meteorok, meteoritok
A Naprendszer kialakulása során a bolygókon és holdjaikon kívül létrejöttek apróbb égitestek is, amelyek mérete egészen a bolygóközi porszemcsékig tart. Ezek a szemcsék a bolygómozgás törvényeinek megfelelően nap körüli pályán keringenek. Esténként előfordul, hogy mozgásuk során összeütköznek a Földdel. Az ütközés során tapasztalt jelenség elsősorban a részecskék tömegétől (méretétől) függ.
A kozmikus porszemcsék és kődarabkák 11 000 és 72 000 m/s közötti sebességgel ütköznek a Föld légkörébe. Az óriási sebesség következtében fellépő közegellenállási erő lefékezi a részecskék mozgását, miközben mozgási energiájuk hővé alakul. Ez 90-110 km magasságban felizzíthatja a világűrből érkező testet. A 0,1 mm-nél kisebb átmérőjű szemcsék csak távcsövekkel figyelhető felvillanást okoznak, ezeket teleszkopikus meteoroknak nevezzük. A mm-es szemcsék felvillanása szabad szemmel is megfigyelhető. A néhány cm-t meghaladó méretű részecskék felvillanása a Vénus látszó fényességénél fényesebb jelenséget okoz, ilyen ritka alkalmakkor tűzgömbről (bolidáról) beszélünk.
A meteorvillanásokat megfigyelve azt tapasztaljuk, hogy egy részük véletlenszerű időpontokban és helyeken történik, ezeket sporadikus (szórványos) meteoroknak nevezzük. Más részük eloszlása viszont szabályosságot mutat, a meteornyomok az égbolton egy pontból, az ún. radiánsból (kisugárzási pont) látszanak kiindulni. Ezek a rajmeteorok; egy üstökös szétesése révén keletkeztek, így az anyagdarabkák az üstökös korábbi pályáját követve mozognak a Naprendszerben.
A légkörbe belépő nagyobb meteorok esetében előfordulhat, hogy a közegellenállás fejlesztette hő nem képes a meteor egész anyagát elgőzölögtetni, ilyenkor a test egy része egyben vagy több darabra szakadva a Föld felszínére hull. A leeső testeket meteoritoknak nevezzük.
A meteoritok között kémiai összetételük szerint megkülönböztetünk kő- és vasmeteoritokat, továbbá átmeneti formákat és az ún. üvegmeteoritokat (tektiteket), bár ezek Földön kívüli eredete még vita tárgya. A vasmeteoritok sűrűsége 7800 kg/m3 körüli, átlagos kémiai összetételük szerint 91% vasat, 8% nikkelt és 0,6% kobaltot tartalmaznak, az egyéb elemek ennél kisebb mennyiségben fordulnak elő bennük. Ezzel szemben a kőmeteoritok átlagsűrűsége 3400 kg/m3, összetételük a földkéregéhez hasonló, átlagosan 42% oxigént, 20,6% szilíciumot, 15,8% magnéziumot és 15,6% vasat tartalmaznak.
Gyakoriságukat tekintve a Földet elérő meteoritok 93,5%-a kőmeteorit, 5%-a vasmeteorit, 1,5%-a pedig átmeneti. minthogy azonban a vasmeteoritok átlagos sebessége kisebb, ezek kevésbé semmisülnek meg a légkörök való áthaladás közben, így a Föld felszínére hullott anyagot tekintve a vasmeteoritok részaránya 66%, a kőmeteoritoké 26,5%, míg az átmenetieké 7,5%. A Földre hullott legnagyobb meteoritok mindegyike vasmeteorit.
A felszínre becsapódó legnagyobb darabok nyomát a meteorkráterek őrzik. A legismertebb meteorkráterek egyike Arizonában található, átmérője 1260 m, mélysége 175 m. Becslések szerint egy 2 millió tonna körüli tömegű test becsapódása hozhatta létre.
A Földet naponta több ezer tonna meteoritikus anyag éri el, ennek döntő többsége azonban 0,1 mm-nél kisebb átmérőjű, azaz 0,002 mg-nál kisebb tömegű mikrometeoritok formájában érkezik. A teleszkopikus meteorok össztömege napi 20 t, a szabad szemmel láthatóaké naponta 5 t, míg a 2 g-nál nagyobb tömegű tűzgömböké mindössze napi 1 t.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi