A reaktor működése

Full text search

A reaktor működése
A hasadási láncreakciót makroszkopikus méretekben megvalósítható berendezésekkel (atom)reaktoroknak nevezzük. A hasadásban keletkező neutronok átlagos energiája 2 MeV. Az ilyen energiájú neutronokat gyors neutronoknak nevezzük (sebességük 20 000 km/sec). A reaktorban lévő hasadó és nem hasadó anyagok atommagjain szóródva fokozatosan veszítenek energiájukból, végül a hőmozgás energiájára (0,025 eV) lassulnak le. (Ekkor már termikus vagy lassú neutronokról beszélünk, melyek sebessége kereken 2 km/sec). Azok a neutronok, amelyek a többszöri szóródás közben nem szöknek ki a reaktorból, végül valamilyen atommagban nyelődnek el. Ha ez az utóbbi hasadóképes mag, akkor az elnyelődés bizonyos valószínűséggel hasadáshoz vezet, amivel megszületik egy újabb neutrongeneráció.
Azt a számot, amely megadja, hogy az egy hasadásban keletkező neutronok közül átlagosan hány vált ki újabb hasadást, sokszorozási tényezőnek nevezzük és keff-fel jelöljük. A reaktorban jelen lévő neutronok száma generációról generációra keff-szeresére nő, tehát a láncreakció akkor önfenntartó, ha keff = 1; ilyenkor sem a reaktorban lévő neutronok száma, sem az időegység alatt bekövetkező hasadások száma (sem pedig a reaktor ezzel arányos teljesítménye) időben nem változik. Az ilyen reaktort kritikusnak, a benne lévő hasadóanyag tömegét pedig kritikus tömegnek nevezzük. (Az elnevezés eredete a reaktorfizika hőskorába nyúlik vissza). Amikor a sokszorozási tényező 1-nél kisebb, a reaktor szubkritikus, ha 1-nél nagyobb, szuperkritikus. Az előbbi esetben a neutronok száma az időben csökken, az utóbbiban nő.
Szuperkritikus reaktorban a növekedés ütemét a kétszerezési idővel szoktuk jellemezni: ez az az idő, amely alatt a reaktor teljesítménye kétszeresére nő. Normális körülmények között a kétszerezési idő perc nagyságrendű. Ez elegendő időt biztosít ahhoz, hogy a neutronsokszorozást kívülről szabályozzák. Amikor azonban a sokszorozási tényező annyival nagyobb 1-nél, hogy a reaktor a későneutronok nélkül is kritikus (tehát kb. amikor keff > 1,007), akkor a kétszerezési idő ezredmásodpercnél is rövidebbé válhat. Ekkor külső szabályozásról már nem lehet szó. Ha egy reaktorban ez bekövetkezik, akkor megszaladásról beszélünk, ami balesetnek számít. Ezért mondjuk, hogy a reaktor szabályozását a későneutronok teszik lehetővé.
Azokat az izotópokat tekintjük hasadónak, amelyek termikus neutronok hatására (is) hasadnak. A természetben egyetlen ilyen izotóp van: az urán-235, amely a természetes uránnak mindössze 0,71%-a. A 99,3%-ot kitevő urán-238 izotóp csak a gyors neutronok hatására hasad. Ez az izotóp ezenkívül még nagy valószínűséggel elnyeli a lassuló neutronokat és a fent ismertetett módon még az urán-235-nél is jobban hasadó plutónium-239-cé alakul át. A gyakorlat számára egyszer talán lesz még jelentősége a természetben található tórium-232-ből mesterségesen előállítható urán-233 izotópnak is.
E három hasadó izotóp jellemzői közül a legfontosabb a hasadásban keletkező neutronok átlagos száma. (Ezt a számot v-vel jelöljük). A láncreakció szempontjából ennél kevesebbet lehet csak számításba venni, mert a hasadó atommagok sem hasadnak teljes bizonyossággal: annak is van valószínűsége, hogy a neutront hasadás nélkül elnyelik. Ezt figyelembe véve a láncreakció számára csak kevesebb, η-val jelölt számú neutron áll rendelkezésre. Ez utóbbi mennyiség érzékenyen függ a hasadást kiváltó neutronok energiájától: gyors neutronok esetében lényegesen nagyobb, mint termikus neutronok esetében.
A természetes fémuránban nem lehetséges önfenntartó láncreakciót megvalósítani, mert lassulás közben túlságosan sok neutron nyelődik el az urán-238 izotópban. Két lehetőség van tehát: vagy az uránt dúsítják az urán-235 izotópban, vagy a neutronokat hatékonyan lassító anyagot (moderátort) kevernek az uránhoz, és így csökkentik az urán-238-ban elnyelődő neutronok arányát. Ezek alapján a reaktoroknak két alaptípusa van: gyors- és termikus reaktorok.
A gyorsreaktorok urán-235-ben erősen dúsított uránnal vagy plutóniummal működnek. Ezekben a neutronok – moderátor híján – nem lassulnak le, tehát bennük a láncreakciót gyors neutronok tartják fenn. (Innen ered a reaktortípus neve). Annak érdekében, hogy a hűtőközeg ne lassítsa le a neutronokat, de ugyanakkor intenzív hőelvezetést biztosítson, a gyorsreaktorok hűtőközege ma folyékony nátrium. Az uránt és plutóniumot oxid (UO2 és PuO2) formájában viszik be a reaktorba. Az urán dúsítása kezdetben nagyon magas volt (90% fölött), a ma működő gyorsreaktorokban ez 20% körül van.
A gyorsreaktorok rendeltetése kettős: egyrészt energiát, másrészt hasadóanyagot termel. Mivel a gyors neutronok által kiváltott hasadásokban η2-nél lényegesebb nagyobb (2,3-2,7), a reaktort a következőképpen lehet megtervezni: 1 neutron biztosítja a reaktor működését (tehát fenntartja a láncreakciót), 1 további neutron elnyelődik urán-238-ban (tehát plutóniumot termel), a fennmaradó neutronok pedig elnyelődnek a szerkezeti anyagokban vagy kiszöknek a reaktorból. A termelődő és elfogyó hasadóanyag mennyiségének az arányát konverziós tényezőnek nevezzük. Gyorsreaktorban el lehet érni, hogy a konverziós tényező 1-nél nagyobb legyen (1,1 vagy még több). Az ilyen reaktort tenyésztő reaktornak nevezzük. Ha ez ipari léptékben megvalósul, akkor nemcsak a kisebbségben lévő urán-235 izotóp energiatartalmát tudjuk hasznosítani, hanem a többséget kitevő urán-238 izotópét is.
A termikus reaktorokban (nevüket onnan kapták, hogy bennük a láncreakciót termikus neutronok tartják fenn) moderátorokat alkalmaznak. Moderátorként kis tömegszámú izotópokat tartalmazó anyagok jöhetnek szóba. Egy ütközésben ugyanis annál több energiát veszíthet a neutron, minél kisebb a szóró mag tömege. A gyakorlatban négy moderátoranyag használatos: könnyűvíz (H2O), nehézvíz (D2O), grafit és berillium. Tömegszámát tekintve a leghatékonyabb moderátor a könnyűvíz, de hátránya, hogy kismértékben ugyan, de elnyeli a termikus neutronokat. Ez éppen elégséges ahhoz, hogy könnyűvíz moderátorral és természetes uránnal ne legyen lehetséges a láncreakció. Ezért a könnyűvízzel moderált reaktorokban kissé (néhány %) dúsított uránt kell alkalmazni. A többi moderátor esetében a láncreakció természetes uránnal is megvalósul. A termikus reaktorok üzemanyaga ma a reaktorok többségében kissé (2-4 %-ra) dúsított vagy természetes UO2 (urán-dioxid), amelyet általában valamilyen cirkóniumötvözetből készült burkolattal ellátott rudak formájában helyeznek el a reaktorban. Ezeket a rudakat fűtőelemeknek nevezzük. A termikus reaktorok hűtőközege többféle lehet. Folyékony moderátor (H2O, D2O) esetében a hűtőközeg lehet maga a moderátor, szilárd moderátor esetében lehet gáz (szén-dioxid vagy hélium), de lehet víz is.
Termikus reaktorok konverziós tényezője 1-nél lényegesen kisebb. Könnyűvizes reaktorban 0,4-0,6 nehézvizes és grafitos reaktorokban nagyobb (0,8-0,9). Ennek az az oka, hogy termikus hasadásokra az η paraméter alig haladja meg a 2-t (2,07-2,09), így a reaktor működése mellett nem jut elég neutron a plutónium termelésére. Eszerint – bár a termikus reaktorok is termelnek új hasadóanyagot – a teljes urán-238 mennyiség plutóniummá alakításához 1-nél nagyobb konverziós tényezőre, tehát feltétlenül gyorsreaktorokra van szükség. Mindenesetre a nukleáris fegyverekkel rendelkező hatalmak a fegyverekben felhasznált plutóniumot főként grafitos reaktorokban termelik – legalábbis kezdetben.
A reaktorok szabályozása úgy történik, hogy változtatják bennük a neutronelnyelő anyagok mennyiségét. Ebből a célból szabályozó rudak formájában általában bórt vagy kadmiumot juttatnak a reaktorba. Amikor egy szabályozó rudat a reaktorba betolnak, akkor a sokszorozási tényezőt csökkentik, amikor pedig a reaktorból kihúzzák, a sokszorozási tényezőt növelik. Könnyűvízzel moderált reaktorokban gyakran alkalmaznak vízben oldott bórsavat, amelynek koncentrációját változtatva ellensúlyozni lehet a sokszorozási tényező valamely okból fellépő egyéb változásait, és így lehetséges a reaktort folyamatosan kritikus állapotban tartani.
Indítás előtt a minimális kritikus tömegnél lényegesen több hasadóanyagot tesznek a reaktorba. A kritikusságot úgy biztosítják, hogy a reaktorba megfelelő mennyiségű szabályozó rudat, esetleg a moderátorban oldott bórsavat juttatnak. A hasadások útján történő energiatermelés miatt egyrészt fogy a hasadóanyag, másrészt halmozódnak a hasadási termékek. Mindkét folyamat csökkenti a sokszorozási tényezőt. (Van egy ellenkező irányú hatás is, a plutónium termelődése, de ez általában nem képes az előbbi két hatást ellensúlyozni). Ezeket a folyamatokat együttesen kiégésnek nevezzük. Ellensúlyozásukra az abszorbens (neutronelnyelő) anyagok mennyiségét folyamatosan csökkentik, éppen olyan mértékben, ahogyan a kritikusság fenntartása megköveteli. Az üzemidő első szakaszában a bórsav koncentrációját csökkentik, majd amikor az már nullára csökkent, a szabályozó rudakat kezdik kifelé húzni. Amikor már minden, a reaktorban lévő rudat kihúztak, a reaktort le kell állítani, és friss üzemanyaggal kell feltölteni. A reaktor üzemét úgy tervezik, hogy két átrakás között meghatározott idő (általában egy év) teljen el. Átrakáskor a töltetnek körülbelül 1/3-át cserélik ki friss üzemanyagra, a többit pedig úgy rendezik át, hogy az új töltetből az elkövetkező1 év alatt maximális energiát lehessen kivenni. Egy-egy fűtőelemrúd tehát átlagosan 3 évet tölt a reaktorban.
E ponton szükséges néhány dozimetriai (sugárvédelmi) alapfogalom és egység ismertetése. A radioaktív sugárforrások erősségét az 1 sec alatt bekövetkező bomlások számával mérjük. Ennek SI-egysége a becquerel (Bq). Régebben ugyanerre a curie-t (Ci) használtuk: 1 Ci = 3,7×10 10 Bq. (Hozzávetőleg ennyi 1 g tömegű rádium aktivitása).
A radioaktív sugárzásnak az emberi szervezetre gyakorolt hatása a sugárzásból elnyelt energiától függ. SI-egysége a gray, aminek a test 1 kg-jában elnyelt 1 joule energia felel meg. A különböző fajtájú sugárzások hatása különböző. Ezt minőségi tényezőkkel vesszük figyelembe. Így jutunk a dózisegyenértékhez, amelynek SI-egysége a sievert (Sv). Korábban ehelyett a remet használtuk: 1 Sv = 100 rem.
Táblázatban állítottuk össze néhány gyakran előforduló izotóp adatait. Egy részük előfordul a földkéregben, más részük a kozmikus sugárzás hatására keletkezik a Földön, a fennmaradó részt az emberi tevékenység eredményeképpen keletkező mesterséges izotópok jelentik. Ezen túlmenően néhány további adat:
– egy 70 kg tömegű ember természetes aktivitása 4000 Bq;
– a tengervíz fajlagos aktivitása 10 Bq/liter (zömmel kálium-40);
– egész testre egyszerre kapott 7 Sv dózis majdnem biztosan halálos;
– egész testre kapott 3,5-4 Sv dózis az esetek felében halálos (ezért „félhalálos dózis”),
– a természetes háttérsugárzásból egy év alatt (Magyarországon) kapott dózis: 2 mSv.
Végül egy hasznos praktikus szabály: 1Ci erősségű sugárforrástól 1 m távolságra egy óra alatt körülbelül 1 rem dózist kaphatunk. (SI-egységekben ez a szabály már nem ilyen egyszerű). A dózis a pontszerű forrástól mért távolság négyzetével fordított arányban csökken.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi