Az atomenergia gazdaságossága

Full text search

Az atomenergia gazdaságossága
Általános vélemény, hogy az atomerőművek a világ legtöbb országában versenyképesek a hagyományos villamosenergia-termelési módokkal. A megítélést nagyon megnehezíti, hogy a helyzet időszakonként és még egy országon belül is változik. Ezért adataink csak hozzávetőleges tájékoztatásnak tekinthetők.
A világra vonatkozó általános becslések egyike szerint (Inst. National des Sciences et Techniques Nucléaires, Saclay, France) a gazdaságosság a kihasználástól az alábbiak szerint függ:
500 óra/év kihasználásig a szénhidrogén-csúcserőmű,
1300 óra/év kihasználásig a szénerőmű,
1300 óra/év kihasználás felett az atomerőmű
a gazdaságos. Az összevethető értékek (jelenleg) a következők (francia frankban):
atomerőmű 0,2 frank/kWh,
szénerőmű 0,31 frank/kWh,
olajerőmű 0,67 frank/kWh.
1985-ös közlés szerint (Energiewirtschaftliche Tagesfragen, 1985/12), ha a szénenergia termelési költségeit 100-nak vesszük, az atomenergia termelési költségei országonként a következők (francia frankban):
Egyesült Államok102
Franciaország51
Japán68
Nagy-Britannia61
NSZK63
A 70-es évek két olajválsága után sokan azt várták, hogy az atomenergia fokozottabban előtérbe kerül. Ma egyre inkább úgy fest a helyzet, hogy a földgáz lesz a verseny nyertese – legalábbis egyelőre.
A beruházási költségek az utóbbi években gyorsan növekedtek. Az Egyesült Államokban üzembe lépő atomerőművek fajlagos beruházási költségei ma reaktortól függően 2500-3000 dollár/kW között váltakoznak. A növekedésnek az általános infláción túlmenő oka: a biztonsági követelmények fokozódása (ma a beruházási költségek 30-50%-át fordítják a biztonságot szolgáló berendezésekre), az építési idő elhúzódása (10-12 éves átfutási idő esetén a kamatterhek a beruházási költségek felét is meghaladhatják). Hasonló növekedés tapasztalható a szénerőművek esetében is: itt a környezet védelme miatt ma már megkövetelt pernye- és kénleválasztó berendezések jelentik a fő költségnövelő tényezőket.
Magyarországon a termelt villamos energia költségei a következőképpen alakulnak az elkövetkező esztendőkben (ERŐTERV, 1987):
atomenergia100
lignit96-109
gázturbina74-91
A lignit esetében a bizonytalanságot az erőmű nagysága, a gáz esetében pedig az elsődleges energiahordozó ára okozza. (Lehetne az adatokat finomítani aszerint, hogy a gázt milyen erőműben használják fel, de ez nem változtatná meg lényegesen a fenti összképet). A termelt villamos energia költségeinek a mérlegelése azonban nem elégséges egy erőműépítési stratégia kialakításához, mert ebben egy sor egyéb tényezőt is figyelembe kell venni: van-e az egyes energiahordozókból elegendő mennyiség, az erőművet „zöld mezőre” kell-e telepíteni vagy már meglévő telephelyet lehet továbbépíteni stb.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi