Gazdaság

Full text search

Gazdaság
A világgazdaság állapotát az utolsó 12 hónapban egyszerre jellemezte a feladatok felismerése és megoldatlansága. Sőt, sokak szemében megoldhatatlansága is – a szó statikus, „végleges” értelmében. Így volt ez a szocialista világban is, melynek országai szembenéztek az azonos társadalmi alapon folytatott különböző típusú gazdaságpolitikák (ha úgy tetszik: modellek) válságával.
A Szovjetunióban ezen időszak első felében, 1987 januárjáig voltaképpen még vita folyt arról, hogy szükséges-e egyáltalán egy forradalmi mélységű gazdasági átalakítás. A januári központi bizottsági ülés óta ez a vita inkább a módszerek és az arányok vitájává változott. Az átalakítás történelmi szükségszerűsége immár elismert tény. Az alapvető megközelítés az volt, hogy a 30-as évek szocializmusképének erőszakos konzerválása gúzsba kötötte a gazdálkodást. Az áru- és pénzviszonyok szerepét, az értéktörvény működését mesterségesen szembeállították a szocializmussal, s mindez lehetetlenné tette a tényleges gazdasági elszámolást, az objektív árképzést, a piac törvényeinek elismerését és alkalmazását. Gorbacsov megfogalmazása szerint létrejött „a gazdasági fejlesztés fékezésének egyfajta mechanizmusa”. Az eredmény: mélyülő gazdasági-technikai szakadék (a legfejlettebb tőkés országokkal szemben). A feladat: a fékező mechanizmus széttörése.
S ezt – ma már világos – csak úgy lehet végrehajtani, ha a nem fékező, hanem ösztönző és önmagát automatikusan újratermelő gazdasági mechanizmus előtt gazdaságon kívüli módszerekkel tisztítják meg az utat. Más szóval: egy új típusú pluralizmust gerjesztő politikai küzdelemmel.
Különböző feltételek között és egyelőre távolról sem azonos megközelítéssel valamennyi, magát szocialistának valló ország ennek a problémának a megoldásán gyötrődik. Vonatkozik ez az európai szocialista országokra, s közöttük Jugoszláviára éppen úgy, mint Kínára és Vietnamra, vagy Kubára. E vonatkozásban az utóbbi 12 hónap eltérő mélységű és ellentmondásos reformkísérleteket hozott. A megközelítés az adott ország hatalmi struktúrája és erőviszonyai szerint változott. Tény azonban, hogy komolyan mérhető eredmény és általánosítható gazdasági modell felbukkanása nélkül.
(Kínában a konzervatív, reformellenes erők – feltételezhetően taktikai méretű – előretörése egyenesen arra figyelmeztet, hogy a hatalmi struktúra átépítése és a mély politikai reform által nyújtott intézményes garanciák nélkül a gazdasági reformfolyamat visszafordítható vagy megállítható. Ez nem az első – és félő, hogy nem az utolsó – ilyen példa).
A fejlett tőkésországok gazdasági-pénzügyi problémái egy ténylegesen működő piacgazdaság és a gazdaság által kínál szélesebb manőverezési lehetőségek közepette jelentkeztek. Ám itt is szüntelen hullámzással, a helyzetet tartósan stabilizáló megoldás nélkül. A korszak nyitányaként a hét vezető tőkésország állam- és kormányfőinek tokiói értekezlete 1986 nyarán immár a harmadik egymást követő évben hívta fel a figyelmet arra, hogy az óriási amerikai pénzügyi és kereskedelmi deficit destabilizálja a tőkés világot. A Hetek arra is figyelmeztettek Tokióban, hogy elengedhetetlen a protekcionista áramlatok megfékezése és a harmadik világ gyötrő adósságproblémáinak enyhítése.
Mire egy évvel később, 1987 júniusának elején a következő, sorrendben a tizenharmadik velencei csúcsra gyülekeztek a leggazdagabb tőkésországok vezetői, kénytelenek voltak megállapítani: a tokiói figyelmeztetés csak óhaj maradt. Mint a megelőzők is.
Ami a dollárt illeti: kiderült, hogy a New York-i Plaza szállodában (még 1985 őszén) kötött egyezményt a dollár „ellenőrzött” árfolyamcsökkenéséről nem a tervezett módon valósult meg. A dollár – nyilvánvaló amerikai politikai-pénzügyi ösztönzésre – a vártnál sokkal többet vesztett értékéből a többi vezető valutákhoz viszonyítva. Ám ez sem volt elég ahhoz, hogy az Egyesült Államok a gyakorlatban kihasználhassa az árfolyamcsökkenés következtében elvben megjavult külkereskedelmi pozícióit.
1987 tavaszára kialakultak egy potenciális kereskedelmi háború frontjai. Az Egyesült Államok kereskedelmi hiánya 140 milliárd dollárra nőtt, miközben Japán 90, Nyugat-Németország pedig 36 milliárdos külkereskedelmi aktívumot halmozott fel. Az aktívum jó része (Japán esetén 60 milliárd dollár) az Egyesült Államokkal szemben mutatkozik. Ugyanakkor a Közös Piac országainak csaknem 17 milliárd dolláros külkereskedelmi hiányuk van Japánnal szemben, ami több, mint teljes külkereskedelmi forgalmuk fele.
A Washington–Tokió–Brüsszel háromszögben így kibontakoztak egy háromoldalú pénzügyi-kereskedelmi háború frontjai.
Ebben a pozícióharcban az Egyesült Államok és a Közös Piac bizonyos értelemben párhuzamos protekcionista intézkedéseket dolgozott ki a japán exportnyomással szemben. Ugyanakkor az Egyesült Államok és a Közös Piac között is kiéleződött a küzdelem. Mindenekelőtt az európai integráció agrárprotekcionizmusa miatt – de azért is, mert a kibontakozó amerikai protekcionista áramlat a nyugatnémet exportpozíciókat is ostromolja.
Ezek a folyamatok 1987 tavaszára többszörös konfliktushelyzethez vezettek. Az elnökválasztási év előtt a gazdasági kérdésekben különösen érzékeny amerikai képviselőház elé kifejezetten protekcionista jellegű törvényjavaslatot terjesztettek. Ez a Washingtonnal szemben legnagyobb aktívumot felhalmozó országokat pénzügyi kényszerintézkedésekkel arra szorítaná, hogy aktívumukat évi 10%-kal csökkentsék. Ugyanez a törvény fokozni akarja az amerikai mezőgazdasági termékek ártámogatását versenyképességük növelésére. A velencei csúcs így gazdasági értelemben a nyílt konfrontáció légkörében ült össze.
A konfliktushelyzetet tovább bonyolította a nemzetközi adósságprobléma megoldatlansága. Az elmúlt 12 hónapban ez egyre súlyosbodott. A fejlődő országok adóssága már jócskán meghaladja az 1000 milliárd dollárt, ami a fejlődő világ kétévi teljes exportjával egyenlő. (A helyzet súlyosbodásának egyik eleme volt az olaj árának csökkenése. Ez 1987 nyarán hordónként 18 dollár körül ingadozik, s mintegy 10 dollárral alacsonyabb az 1986 kora tavaszi szintnél. Ez az olajkartell (OPEC) sajátos problematikájú országain kívül érzékenyen érint néhányat a legnagyobb adósok közül, így Mexikót és Nigériát). 1986-ban nem sikerült kidolgozni olyan nemzetközi stratégiát, amely az adósságválság enyhítését hozhatná és enyhítené az adósságok világgazdasági deformáló hatását.
1987 tavaszára kibontakozott egy másik, sajátos összefüggés is, amely kapcsolatot teremt a legfejlettebb tőkésországok pozícióharca és az adósságprobléma között. A harmadik világ készáruexportjának 60%-át ugyanis az Egyesült Államok veszik fel (20%-ot Nyugat-Európa és 10%-ot Japán). Az amerikai külkereskedelmi deficit csökkentésére irányuló erőfeszítések így a harmadik világ exportja és pénzügyi helyzetét súlyosbíthatják – még mielőtt bármilyen hatásuk lenne Japánra vagy az NSZK-ra.
Ez a helyzet mind robbanékonyabbá válik. Brazília, a legnagyobb adós, 1987 márciusa óta már nem törleszti magánbank-adósságának kamatait. Az adósságlista élvonalában álló Argentína új hitelfolyósításokhoz akarja kötni a kamatfizetések folytatását. Amennyiben a vezető adósrégió, Latin-Amerika kényszerhelyzete láncreakciót szül, az még jobban megingathatja a világgazdaság törékeny stabilitását.
Sőt, 1987 késő tavaszának egyes jelenségei (a tőkés világ egyik legnagyobb bankjának, a New York-i Citibanknak a gondjai) arra mutatnak: a magánhitelezők között kiemelkedő súllyal szereplő amerikai bankrendszert is eddig ismeretlen nehézségek (veszteségek) elé állíthatja az adósok „általános lázadása”.
Az utolsó 12 hónap tapasztalata azt mutatja, hogy a „három világ” mindegyikének még belátható ideig együtt kell élnie a nagyon is különböző típusú gondokkal. De egyben azt is jelezte, hogy az együttélés időszakában tovább nő a technológiai szakadék. Csakis a fejlett tőkésországok rendelkeznek ugyanis olyan automatikusan reagáló mechanizmussal, amely éppen a válságkorszakot képes kihasználni könyörtelen, de eredményes struktúraváltásra.
Gömöri Endre

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi