A magyarországi evangélikus egyház szervezeti felépítése

Full text search

A magyarországi evangélikus egyház szervezeti felépítése
Az egyház szervezeti alapegysége a gyülekezet, amelynek önkormányzati vezetőtestülete a presbitérium. A presbitérium élén a felügyelő áll, aki a gyülekezet által választott vagy a püspök által kinevezett lelkésszel együtt felelős a gyülekezet tevékenységének irányításáért. A gyülekezetek területi elv szerint egyházmegyékbe szerveződnek, ezek élén az esperes és az egyházmegyei felügyelő áll. Az egyházmegyék működésének koordinálását az egyházkerületekben látják el, élükön a püspökkel és az egyházkerületi felügyelővel. Az egyház átfogó ügyeinek intézésére hozták létre az Országos Egyház Közgyűlését és annak szűkebb testületét, az Országos Presbitériumot, amelynek elnökei az országos felügyelő és a rangidős püspök. Az egyházat egyetemesen érinti ügyekben a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának jogköre a döntés és a törvényalkotás.
Az Országos Egyházi Presbitérium a zsinati ülésszakok között irányítja az egyház tevékenységét, országos egyházi szabályrendeleteket, törvényerejű rendeleteket hoz. A közgyűlés tagjaiból választott 12 tagú testület évente legalább egy alkalommal ülésezik.
Az Országos Egyházi Elnökség képviseli a Magyarországi Evangélikus Egyházat és intézkedik az igazgatási ügyekben. Gondoskodik a Közgyűlés és az Országos Presbitérium határozatainak végrehajtásáról. A háromtagú testület elnöki tisztét a rangidős püspök tölti be.
Az Országos Egyházi Elnökség tagjai: Nagy Gyula püspök, Fekete Zoltán országos felügyelő.
Az Országos Egyház Irodája a Közgyűlés, az Országos Presbitérium és az Elnökség hatáskörébe tartozó feladatokat látja el. Címe: 1085 Bp., Üllői út 24.
Az Egyházi Bíróság elnökei: Fekete Zoltán, Nagy Gyula.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi