Igazságszolgáltatás

Full text search

Igazságszolgáltatás
A jogrendszer csak akkor töltheti be társadalmi funkcióját, ha az állampolgárok, az állami és gazdasági szervek, valamint az egyéb szervezetek megtartják a jogszabályokat. Az esetek túlnyomó részében ez a jogszabályok önkéntes követése útján valósul meg. A jognak azonban fogalmi eleme szabályainak kikényszeríthetősége, ezért fontos szerep jut az állami szervek jogalkalmazó tevékenységének. A jogalkalmazás egyik fő területe az igazságszolgáltatás, ami Magyarországon – az Alkotmány alapján – a bíróságok feladata.
A Magyar Népköztársaság Alkotmánya e téren a következő alapelveket rögzíti:
1. Az igazságszolgáltatás egységének elve. Ez jelenti a törvény előtti egyenlőséget is, azaz: valamennyi állampolgár ügyében ugyanazok a bíróságok árnak el, s a magyar állampolgárok mindegyikére ugyanazok a jogszabályok érvényesek.
2. A bírói függetlenség elve. Eszerint a hivatásos bírák és a népi ülnökök az eljárás során és a határozatok meghozatalakor mindenféle külső befolyástól mentesen járnak el, senki utasítást nem adhat nekik.
3. A társasbíráskodás elve. Az Alkotmány szerint „A bíróságok hivatásos bírákból és népi ülnökökből alakított tanácsokban ítélkeznek.” A bíróság kollektív testületként hozza meg döntéseit, csökkentve annak veszélyét, hogy az ítélet egyoldalú – esetleg elfogult – lehessen. A törvényben rögzített egyes meghatározott esetekben az egyesbíráskodás is megengedett. (Így pl. a tulajdonjoggal kapcsolatos fontosabb perekben vagy a házassági vagyonjogi perekben, a büntető ügyeknél a vétségek tárgyalásakor – általában tehát akkor, amikor az ítélkezésben a szakmai tudásnak nagyobb a szerepe, mint a társadalmi tapasztalatnak, vagy amikor az eset a társadalomra nézve kevésbé veszélyes).
4. A néprészvétel elve. A bíróság munkájában részt veszne, nem hivatásos, hanem jogvégzett állampolgárok is, a népi ülnökök.
5. A bírák választásának elve. A Legfelsőbb Bíróság elnökét az Országgyűlés az első ülésén választja meg a következő Országgyűlés első üléséig terjedő időre, a többi bírót az Elnöki Tanács, határozatlan időre.
6. A védelem és a jogi képviselet joga. Az Alkotmány szerint „a büntetőeljárás alá vont személyeket az eljárás minden szakában megilleti a védelem joga”. A védő feladata, hogy biztosítsa a bizonyítékok sokoldalú értékelését. A képviselet joga szélesebb, mint a védelemé, már csak azért is, mert nemcsak büntető ügyekre vonatkozik. Eszerint bárki jogosult arra, hogy jogai érvényesítése érdekében olyan képviselőt bízzon meg, aki a bírósági eljárásban részt vehet. A képviselő rendelkezik mindazokkal a jogokkal, amelyek a felet megilletik.
7. A nyilvánosság elve: a bírósági tárgyalások – egyes, törvényben megállapított okok fennállását kivéve – nyilvánosak, azokat bárki végighallgathatja.
8. Az anyanyelv használatának joga: a bírósági eljárásban mindenki az anyanyelvét használhatja, szóban és írásban egyaránt. A tolmács kirendelése – ha szükséges – a bíróság feladata.
9. A kontradiktus tárgyalása, a közvetlenség és a szóbeliség elve annyit jelent, hogy a bíróságnak mindkét felet meg kell hallgatnia, s csak azokat az információkat használhatja fel a öntésénél, amelyek a tárgyalás során jutottak tudomására. Az eljárás részt vevői élőszóban hozzák a bíróság tudomására a per tárgyát képező tényeket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi