Felvételi ponthatár

Full text search

Felvételi ponthatár
A felvételi pontszámhatárt az irányító miniszter – a felsőoktatási intézmény javaslata alapján, a művelődési miniszterrel egyetértésben – a felvételi keretszámmal összhangban állapítja meg.
A jelentkezők közül azt kell az adott intézmény, kar, szak, tagozat felvételi követelményszintjének is megfeleltnek tekinteni, aki az irányító minisztérium által meghatározott pontszámhatárt elérte.
A felvételi eljárás során a felvételi szintet elértek köréből minden más jelentkező előtt fel kell venni: a munkásmozgalom mártírjainak gyermekeit; a Magyar Népköztársaság fegyveres testületei hősi halottainak gyermekeit; a Szocialista Hazáért Érdemrend, a Magyar Szabadság Érdemrend, a Munkás-paraszt Hatalomért emlékérem tulajdonosait és gyermekeiket; az internacionalista, ill. antifasiszta fegyveres harcokban részt vett személyeket és gyermekeiket.
A kedvezményezettséget biztosító tény igazolásának módját a művelődésügyi miniszter szabályozza (3/1968.MM.sz.r.).
A felvételi szintet elértek köréből fel kell venni a fizikai dolgozók gyermekeit és a szakmunkások előkészítő tanfolyamain (SZET) részt vett pályázókat.
Különös figyelmet kell fordítani a termelést közvetlenül irányítók gyermekeire; azokra a pályázókra, akiknek felvétele az egyes megyékben, valamint az egyes ágazatokban a szakemberigény jobb kielégítését szolgálja, és ők ezt a szándékukat előszerződéssel bizonyítják; valamint azokra, akik a középiskola befejezése után két vagy több évet a továbbtanulás szakirányának megfelelő területen fizikai munkakörben dolgoztak.
(Újabban néhány intézmény a férfi felvételizőknek pontkedvezményt ad. Az ilyen eljárás ellen jogorvoslatnak helye van.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi