Magyarország éghajlata

Full text search

Magyarország éghajlata
Az ország éghajlatában a mérsékelt égöv majd minden jellegzetessége megtalálható. Markánsan elkülönülnek az évszakok; óceáni, kontinentális, ill. kisebb mértékben mediterrán hatások egyaránt érvényesülnek. Sokkal inkább jellemző az éghajlatra az időbeli változékonyság, mint a területi különbözőségek.
A napsütéses órák száma évi 1900 (Nyugat-Dunántúl) és 2150 (Dél-Alföld) között van. Ez a csillagászatilag lehetségesnek 40-47%-a. Télen a magasabb hegycsúcsok általában kiemelkednek a Kárpát medencét gyakorta megülő köd- vagy felhőtakaróból, így relatíve több napsütést kapnak, mint az alföldi területek.
Szélviszonyainkat alapvetően a nyugatias áramlás jellemzi, de ezt a domborzati viszonyok jelentős mértékben módosítják. Ennek megfelelően az uralkodó szélirány a nyugati megyékben északi, a Dunántúl többi részén és a Duna-Tisza közép északnyugati, a Tiszántúlon északi-északkeleti, gyakran délnyugati. Néhány km magasságban a különbségek eltűnnek, s az áramlás nyugat-északnyugati.
Az évi középhőmérséklet a déli határ mentén kevéssel 11 °C fölötti, a Mátra és a Bükk legmagasabb pontjain alig 6 °C. A hőmérséklet évi ingása (július és január hőmérséklet-különbsége) nyugatról kelet felé nő (20-24 °C), ami a kontinentalitás mértékét fejezi ki. Ugyanez a hőmérséklet-különbség érték pl. Londonban 13°, Moszkvában 28°. Az ország területén eddig mért legalacsonyabb hőmérséklet –35,0 °C (Görömböly–Tapolca, 1940. febr. 7.), a legmagasabb 41,3 °C (Pécs, 1950. júl. 5.).
A csapadék évi összegében jelentős különbségek vannak az ország nyugati és keleti fele, ill. a síkságok és a hegyvidékek között. A Kőrös-Tisza szög és a Hortobágy vidékén alig 500 mm az évi csapadék; a nyugati határszélen, valamint a 800-1000 m-t elérő hegyek térségében a 800 mm-t is meghaladja. A legcsapadékosabb időszak a kora nyár, de több helyen október-novemberben egy másodmaximum van, ami a mediterrán térségben ősszel megerősödő ciklontevékenységgel kapcsolatos.
Bármelyik hónapban előfordulhat, hogy egyáltalán nincs csapadék. Az is előfordul viszont, hogy egy-egy nyári hónapban 200-300 mm eső zúdul le. Az Alföldön az évi csapadék 10-15%-a, a hegyvidéken 20-25%-a hó. A hótakarós napok száma a sík vidéken 30-35, legmagasabb hegyeinkben 100-110.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi