A Hazafias Népfront Országos Tanácsa

Full text search

A Hazafias Népfront Országos Tanácsa
1360 Budapest Pf. 6.
V., Belgrád rkp. 24. T.: 281-855
A Hazafias Népfront sajátos politikai tömörülés, amely történelmi hagyományaihoz híven a nemzet előtt álló időszerű feladatok megvalósítására hívja egységbe a magyar társadalom minden osztályát és rétegét.
A Hazafias Népfront nem tömegszervezet, hanem mozgalom, akcióiban részt vehet minden magyar állampolgár, aki a Népfront politikai céljaival egyetért és munkát vállal azok teljesítésében. Nincs nyilvántartott tagsága, feladatait választott testületek, tisztségviselők és aktivisták közreműködésével oldja meg. A becslések szerint az országban mintegy 4600 népfrontbizotság működik, több mint 81 000 választott taggal.
A Hazafias Népfront helyi szervei: a falusi, községi és városi népfrontbizottságok és – elnökségek, a fővárosi kerületi népfrontbizottságok és – elnökségek.
A Népfront legfelsőbb testülete a kongresszus, amelyet a Hazafias Népfront Országos Tanácsa általában ötévenként hív össze. Az első népfrontkongresszust 1954 októberében tartották. A kongresszus küldöttei a megyei és a budapesti népfrontértekezletek, ill. a mozgalomban részt vevő társadalmi szervezetek, szakmai és érdekképviseleti szervek, egyesületek országos vezetőségei közvetlenül választják, ill. delegálják.
Két kongresszus között az Országos Tanács irányítja a mozgalmat. Az Országos Tanács két ülése között a Hazafias Népfront Országos Elnöksége irányítja a munkát. Alkotmányos jogaival élve az Országos Elnökség eleget tesz az országgyűlési választásokkal összefüggő kötelezettségeinek, állást foglal és javaslatot tesz az Országgyűlés tisztségviselőire, az Elnöki Tanács és a Minisztertanács tagjaira, a Legfelsőbb Bíróság elnökére és a legfőbb ügyészre. Javaslattételi jogát az MSZMP KB-val együtt, azzal egyetértésben gyakorolja.
A Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke: Kállai Gyula, főtitkára: Pozsgay Imre, alelnökök: Bencsik István, Bihari István, Czibere Tibor, Horváth Lászlóné, Márton János, Papp Gyula, Szemők József, Varga Imre, titkárok: Garamvölgyi József, Molnár Béla, Ribánszki Róbert.
A Hazafias Népfront központi lapja a Magyar Nemzet, példányszáma 130-150 000.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi