A Gyámsági Tanács

Full text search

A Gyámsági Tanács
Az ENSZ negyedik főszerve a Közgyűlés fennhatósága alatt működő Gyámsági Tanács. Háromféle kategóriájú terület volt megfelelő megállapodással a gyámsági rendszer alá helyezhető: 1. a volt népszövetségi mandátumok; 2. a II. világháború eredményeként ellenséges államoktól elcsatolt területek; 3. az igazgatásukért felelős államok által önként e rendszer alá helyezett területek.
Az Alapokmány rendelkezéseinek megfelelően összesen 11 gyámsági terület létrehozására került sor Ausztrália, az Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Új-Zéland igazgatása alatt. Gyámsági területek lettek: Új-Guinea, Ruanda-Urundi, Kamerun, Togo, Szomália, Nyugat-Szamoa, Tanganyika, Nauru és a Csendes-óceáni Szigetek Gyámsági Területe. Közülük Szomália olasz gyarmat volt, az összes többi pedig népszövetségi mandátum. A japán igazgatás alatt álló csendes-óceáni szigeteket az Alapokmány 82. Cikke értelmében hadászati jelentőségű körzetté nyilvánították és 1947-ben az Egyesült Államok igazgatása alá helyezték. E körzet, amelyhez a Mariana-szigetek (Guam kivételével), a Karolina-szigetek és a Marshall-szigetek tartoznak, jelenleg az utolsó, még gyámsági igazgatás alatt álló terület. A többi 1957 és 1976 között függetlenné vált.
Mindebből következik, hogy a Gyámsági Tanács az egyetlen ENSZ-főszerv, amelynek tevékenységi köre az elmúlt 40 év alatt nem nőtt, hanem csökkent.
A tanács eredetileg a gyámsági területeket igazgató országokban és annyi egyéb országból állt, hogy az egyes területeket igazgató és nem igazgató tagok száma egymásnak megfeleljen. A nem igazgató tagokat a Közgyűlés választotta 3-3 évi időtartamra. A Biztonsági Tanács állandó tagjai a Gyámsági Tanácsnak is mindenkori tagjai, függetlenül attól, hogy igazgatnak-e gyámsági területet vagy sem. 1968 óta a gyámsági területek számának csökkenése miatt nincsenek választott jogok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi