A Titkárság

Full text search

A Titkárság
A Titkárság mint az Egyesült Nemzetek hatodik főszerve az adminisztratív apparátust foglalja magában, mely a többi főszerv kiszolgálását végzi.
A Titkárság élén a főtitkár áll, akit a Biztonsági Tanács javaslatára a Közgyűlés nevez ki. Az Alapokmány nem szól a főtitkár hivatali idejéről, de 1946-ban a Közgyűlés úgy határozott, hogy ezt 5 évben szabja meg, további 5 évre szóló újraválasztási lehetőséggel.
A titkársági apparátus zöme az ENSZ New York-i központjában dolgozik. A Titkárság részei ezenkívül még az Egyesült Nemzetek Hivatala Genfben, az Egyesült Nemzetek Hivatala Bécsben, a Nemzetközi Bíróság Hivatala Hágában, továbbá a Bangkokban, Santiago de Chilében, Addisz Abebában és Bagdadban működő regionális hivatalok.
A titkárság alkalmazottainak száma: 12 000.
A jelenlegi főtitkár elődei: 1946-tól 1953-ig Trygve Lie (Norvégia); 1953-tól 1961-ig Dag Hammarskjöld (Svédország); 1961-től 1971-ig U Thant (Burma), 1972-től 1981-ig pedig Kurt Waldheim (Ausztria).
A San Francisco-i konferencián történt megállapodás alapján az ENSZ-nek 5 hivatalos nyelve van: az angol, a francia, a kínai, az orosz és a spanyol. A 70-es évektől kezdve a Közgyűlés, valamint a Gazdasági és Szociális Tanács ülésszakain és több szakosított intézmény konferenciáin az arab nyelv is polgárjogot nyert. Ugyanakkor minden ENSZ-szervezetnél meghatározott munkanyelvek vannak érvényben az adminisztrációs költségek csökkentése céljából. A hivatalos nyelveken elhangzott felszólalásokat csak a munkanyelvekre fordítják le, és a kiadványok is csak a munkanyelveken jelennek meg. A munkanyelv a legtöbb szervezetben angol és francia. Postacím: New York, NY 10017.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi