Megalakulás

Full text search

Megalakulás
Az Egyesült Nemzetek Szervezete a II. világháború után kialakult nemzetközi együttműködés csúcsszerve. Mind tagjai számát, mint az Alapokmányában meghatározott feladatokat tekintve a legnagyobb és legfontosabb ma létező nemzetközi szervezet; tevékenysége közvetlenül vagy közvetve az összes egyéb nemzetközi szervezet munkájára kihat.
Megalakításának gondolata a II. világháború folyamán vetődött fel és párhuzamosan fejlődött az antifasiszta koalícióban részt vevő hatalmak háborús erőfeszítéseivel.
Az első utalást a háború utáni együttműködésre az 1941. jún. 21-i londoni szövetségi nyilatkozat tartalmazta. Ezt követte az 1941. aug. 14-én a két angolszász nagyhatalom vezetői által kiadott 8 pontból álló, ún. atlanti charta. A tulajdonképpeni megalakítást az Egyesült Nemzetek 1942. jan. 1-jei washingtoni nyilatkozata jelenti. A nyilatkozatot, melyben először szerepel az „Egyesült Nemzetek” elnevezés, az Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia, és a Szovjetunió mellett még 22 ország írta alá. A létrejövetel további fontos állomásai voltak az 1943. okt. 19-30-i moszkvai külügyminiszteri értekezlet, az 1943. dec. 1-jei teheráni és az 1945. február 4-11-i jaltai csúcstalálkozó. Az ENSZ szervezetének kidolgozása Dumbarton Oaksban, Washington egyik villanegyedében kezdődött meg 1944. aug. 21. – szept. 28. Között a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, valamint szeptember 29. – október 7. Között Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia részvételével. Az alapokmány végleges megfogalmazására az 1945. április 25-től június 26-ig tartó San Franciscó-i konferencián került sor.
A San Franciscó-i konferencián 45 ország vett részt, s írta alá az ENSZ Alapokmányát, valamint az új Nemzetközi Bíróságra vonatkozó Statútumot. 6 ország közvetlenül csatlakozott az okmányokhoz. Ez az 51 ország az Egyesült Nemzetek eredeti tagja, nevezetesen: Argentína, Ausztrália, Belgium, Belorusz Szovjet Szocialista Köztársaság, Bolívia, Brazília, Chile, Costa Rica, Csehszlovákia, Dánia, Dél-afrikai Unió, Dominikai Köztársaság, Ecuador, Egyesült Államok, Egyiptom, Etiópia, Franciaország, Fülöp-szigetek, Görögország, Guatemala, Haiti, Hollandia, Honduras, India, Irak, Irán, Jugoszlávia, Kanada, Kína, Kolumbia, Kuba, Lengyelország, Libanon, Libéria, Luxemburg, Mexikó, Nagy-Britannia, Nicaragua, Norvégia, Panama, Paraguay, Peru, Salvador, Szaúd-Arábia, Szíria, Szovjetunió, Törökország, Új-Zéland, Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság, Uruguay és Venezuela.
Az Alapokmány a megfelelő rafitikálások megtörténtével 1945. október 24-én lépett életbe. A dátumot azóta is ENSZ-napként ünneplik a világon mindenütt.
A szervezetnek jelenleg 159 tagja van. A nem eredeti tagok kérés alapján, megfelelő tagfelvételi eljárás után vehetnek részt a munkában. Hazánk 1955. December 14-e óta ENSZ-tag.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi