Amerikai Államok Szervezete

Full text search

Amerikai Államok Szervezete
(Organization of American States, OAS)
Székhely: Washington (USA)
Főtitkár: Joćo Clemente Baena Soares (Brazília)
Alapításának ideje 1890. A szervezet eredetileg Amerikai Köztársaságok Nemzetközi Uniója (International Union of American Republics) néven működött.
Célja az 1970. Évi alapokmány-módosítás szerint a kontinens békéjének és biztonságának megszilárdítása, a tagok között felmerülő viszályok békés rendezése, közös fellépés a bármelyiküket ért agresszió esetén, továbbá a tagok gazdasági, szociális és kulturális fejlődésének előmozdítása.
Az OAS legfőbb irányító szerve az évenként összeülő Amerika-közti Konferencia. 1967 óta Közgyűlés, amelyben valamennyi tagállamnak egy szavazata van. A közgyűlések közötti időszakokban a Külügyminiszterek Tanácskozó Ülése, ill. a nagyköveti szinten működő Állandó Tanács látja el az irányítást feladatát. A munka folyamatosságát a Pánamerikai Unió néven szereplő Titkárság biztosítja.
Az OAS 32 tagállamából az Egyesült Államokon kívül valamennyi fejlődő ország (Kanada) csak megfigyelőként vesz részt).
A latin-amerikai országok között a 60-as években számos szubregionális szervezet is alakult. Így a Közép-amerikai Gazdasági Integrációra Vonatkozó Általános Szerződés (General Treaty of Central American Economic Integration), a Latin-amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (Latin-American Free Trade Association, LAFTA), a Karib-tenger volt angol gyarmataiból a Karibi Szabadkereskedelmi Társulás (Caribbean Free Trade Association, CARIFTA), az Andok térségébe tartozó államok részvételével pedig a Cartagenai Egyezmény Bizottsága (Commission of the Cartagena Agreement). A LAFTA-t 1960-ban a Latin-amerikai Integrációs Társulás (Latin-American Integration Association, LAIA) váltotta fel.
Postacím: Pan American Union Building, 17 St and Constitution Ave NW. Washington DC 20006.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi