TORNA

Full text search

TORNA
A német GutsMuths 1793-ban jelentette meg Gymnastik für die Jugend című művét, amellyel megalapozta a német tornarendszert. Ezt fejlesztette tovább Friedrich Ludwig Jahn pedagógus, módszere elsősorban a szereken végzett gyakorlatokat helyezte előtérbe. A svéd Pehr Henrik Ling mozgásrendszere a szerek nélküli gimnasztikára épült. A két tornairányzat hosszú évekig vívta harcát, s ez sokáig akadályozta az egységes versenyrendszer kialakulását.
A mai versenyeken a szerenkénti döntőben a férfi számok: talajgyakorlat, lólengés, gyűrű, lóugrás, korlát, nyújtó. A női számok: lóugrás, felemáskorlát, gerenda, talajgyakorlat.
A ritmikus sportgimnasztika kéziszerrel (kötél, karika, labda, buzogány, szalag) zenére végzett egyéni és együttes gyakorlatokat tartalmazó női versenysport. A II. világháború után a női tornából fejlődött művészi tornává, majd modern gimnasztika elnevezéssel alakult önálló sportággá. A szakág első világversenyét – 1963-ban – Budapesten rendezték.
A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG – Fédération Internationale de Gymnastique) 1881-ben alakult meg. Ez volt az első nemzetközi sportszövetség, de csak fennállásának 22. évében vette fel mai nevét; a tagszövetségek száma: 88.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi