ULSI és ami utána jön

Full text search

ULSI és ami utána jön
Mai csúcstermékeivel a mikroelektronika már az ultra nagy mértékű integrálás – ultra large scale integration (ULSI) – korszakába jutott. Az áramköri elemek száma meghaladja a 100 000-et. Az új áramköröket már csak elektronmikroszkóppal lehet szemlélni. A pontos elemméret határa 1,5 nm alatt van. A megmunkálást is elektronsugárral végzik. A problémák súlypontja a technológiáról és a tervezésről átkerült a vizsgálatokra. A kivezetések kis száma is nehézzé teszi a hozzáférést a belső elemekhez. Önvizsgáló módszerekre van szükség: az áramköri elemek maguk kapcsolódnak át saját magukat vizsgáló üzemmódba. Esetleg tartalék részegységek vannak a lapkán, amelyek bekapcsolódnak egy hibássá vált részegység helyett.
A mikroelektronika legelterjedtebb eszköze ma a CMOS (complementary, kiegészítő), amely egy elektronvezetésű és egy lyukvezetésű MOS tranzisztor kombinációja; ez majdnem ideális kapcsoló, fogyasztása elenyészően csekély, működése igen gyors és helyigénye nagyon kicsi. Az eredményeket egyaránt felhasználja a kutatás, a termelés, a gyógyászat, a kereskedelem és természetesen a távközlés. Az egyszerűbb áramkörök árát végletesen lenyomta a japán és az amerikai félvezetőipar versenye. Ennek eredménye: a törpe otthoni „hobby” számítógép. A skót Clive Sinclair vállalkozása tette 1979-ben milliós cikké az elsőt (ZX 80), amelynek kijelző része a házi tévékészülék, memóriája a házi magnó, billentyűzete különlegesen egyszerű volt. Azóta több módosítása és számtalan utánzata jelent meg.
És mit hoz a jövő? A méretek csökkentésében és a szilíciumlapkák méretének növelésében még van annyi tartalék, hogy százmillió elemet tartalmazó chipeket várhassunk el, amelyeken korunk legnagyobb számítógépeinek főbb egységeit is el lehet helyezni. Érdekes próbálkozás a „háromdimenziós „építkezés: egy lapkán több, szigetelőréteggel elválasztott emelet, köztük rövid, merőleges összeköttetések.
A szilíciumtranzisztornál jóval gyorsabb eszközöket lehet kialakítani egyes összetett félvezetőkben, pl. galliumarzenidben. Itt az integrálás ma még csak a közepes léptéknél tart.
Tíz évvel ezelőtt nagy érdeklődést váltott ki egy alapvetően más eljárás, amelyben szupravezető eszközök jutottak szerephez. A kutatások akkor abbamaradtak, de 1986-87 fejleményei (szupravezetők) újra a figyelem előterébe helyezték a sokat ígérő szupravezető eszközöket.
Valkó Iván Péter

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi