Katonai műholdak

Full text search

Katonai műholdak
Az első műholdak felbocsátását követően nyilvánvalóvá vált, hogy a megfelelő fedélzeti berendezésekkel ellátott műholdak katonai feladatok végzésére is alkalmassá tehetők.
Így már az 1960-as évek elején megjelentek az első felderítő műholdak, majd a katonai távközlési műholdak. Őket a vízfelszíni hadihajók és tengeralattjárók, valamint a katonai repülőgépek tájékozódására, pontos helyzetének meghatározására szolgáló katonai navigációs műholdak, majd a rakétatámadásról való gyors értesülést nyújtó korai előrejelző műholdak követték.
Keringenek ezeken kívül Földünk körül kifejezetten katonai rendeltetésű meteorológiai műholdak (amelyek elősegítik a nyílt tengereken, az anyaországtól távol működtetett flotta tevékenységét) és katonai geodéziai műholdak (amelyek a ballisztikus rakéták és a hadászati robotrepülőgépek röppályatervezését segítik).
Napjaink katonai űrtevékenysége mentes a fegyverektől, és a fegyverzetkorlátozási-leszerelési egyezmények megtartásának ellenőrzését szolgálja; lehetővé teszi a rakétatámadásról való gyors értesülést, a válaszcsapás gyors kiváltását – és ezzel fokozza az első csapástól való elrettentést. Így a jelenlegi katonai űrtevékenység nagyobb hányada a nemzetközi biztonságot erősítő tényező.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi