A taoizmus és az univerzalizmus

Full text search

A taoizmus és az univerzalizmus
Az ősi Kína vallásosságának alapja az ősök és szellemek kultusza, az ehhez kapcsolódó mágikus és animisztikus szertartások. A világot benépesítő jó és rossz démonok hitéből bontakozott ki a kínai panteon, élén az Égi Császárral (Sangti). A kínai mitológia kozmológiája ugyanakkor az isteneket is alárendelte az egyetemes összhang világban munkáló két metafizikai princípiumának (jang és jin). E két elv, elem működésének fő mozgatója a személytelen Örök Törvény (tao) princípiuma. Mindezen elemek teoretikus rendszerré való kidolgozása sok szent könyvnek számító filozófiai és költői munkában történt meg. Kibontakozott a császárkultusz, s a konstruált mitológiai elvek a hivatalos-bürokratikus vallásosság elemeivé lettek. Helyet kapott e rendszerben a csillagászat, az időszámítás tudománya csakúgy, mint a császár által személyesen, a birodalom javára és nevében gyakorolt termékenységkultusz is.
A kibontakozó kínai univerzalizmus keretében, ám önálló vallásként született meg az i. e. 6. sz.-ban a taoizmus. Mestere a legendás bölcs, Lao-ce volt, a tan legfontosabb összefoglalása pedig a Tao tö king (Könyv a Világtörvényről és hatásáról) című munkában maradt az utókorra.
A gondolatrendszer középpontjában a tao, a Világtörvény áll, amely minden létező ősoka. Az ember feladata, hogy szemlélődő módon törekedjék a tao befogadására, megértésére. Ez eredendő passzivitást követel: Lao-ce szerint a helyes cselekvés a nem cselekvés. E gondolatból bontakozik ki a taoizmus egész mértékletességre, józanságra és lemondásra épülő etikai rendszere. Későbbi fejlődése során Lao-ce mozgalma kettévált: a taoizmus részben filozófiai-etikai doktrínaként élt tovább, ugyanakkor azonban kialakult a népszerű-vallásos taoizmus, amely a kínai népi vallásosság fontos és igen népszerű formájává lett. Mágikus varázslatok, bonyolult szertartások rendszerét alakította ki és szerzetesek, aszkéták, remeték tömegeit juttatta megélhetéshez. A taoista istenvilág élén a három tiszta áll: Sang ti, égisten, a hagyományos mitológia főalakja; az őskezdet, azaz a megszemélyesített tao; valamint az istenné vált bölcs, Lao-ce. Gazdag túlvilághit, színpompás templomi kultusz jellemezte e népi taoizmust, amely az ősi univerzalizmussal, a konfuciánus elvekkel, buddhista hatásokkal keveredve évezredeken át Kína vallásának fontos eleme maradt. Ugyanakkor nincs „tiszta” taoizmus, s e hit követői nem hoztak létre szervezett egyházat: követői számát a modern statisztikák a konfucianizmus és a kínai népi vallásosság híveivel együtt mintegy 5-700 millióra teszik.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi