Árutőzsde

Full text search

Árutőzsde
Az árutőzsdéket a kereskedelem fejlődése hozta létre. Ma már ezek az intézmények, amelyek egyébként a kereskedelem történetében nagyon fontos állomást jelentenek, a nemzetközi cserének csak töredékét bonyolítják le. Az árutőzsdék jelentősége mégis nagy. Itt alakulnak ki ugyanis az árirányzatok, azaz sokféle fontos termék ára. A világkereskedelemben gazdát cserélő nyersanyagok, ásványi, növényi és állati termékek java része ún. tőzsdei cikk. Ezért, ha a szakma világpiaci árakat emleget, voltaképpen az érvényes tőzsdei árfolyamokról beszél.
Van tőzsdéje a színesfémeknek, így a réznek, az ónnak, az ólomnak, a horganynak, az alumíniumnak, tőzsdén adják-veszik a nemesfémeket, az aranyat, az ezüstöt, a platinát, a palládiumot; a gyapjút, a gumit; a gabonát: a búzát, az árpát, a rozsot, a zabot; de van tőzsdéje a kakaónak, a kávénak, a bőr- és szőrmeféléknek, sőt egyes helyeken a zöldségnek és a gyümölcsnek is.
Az árutőzsdéken létezik azonnali és határidős piac. Az azonnali ügyleteknél a tőzsdéző megvásárolja és el is szállítja az árut. A határidős ügyleteknél megállapodnak az árban, a szállításra azonban csak később kerül sor. A határidős ügyleteknek két fajtája különböztethető meg. Az egyik a forward, ahol a szóban forgó termék valóban gazdát cserél; a másik a futures, ahol csak az áruról szóló papírok kerülnek egyik kézből a másikba. A forward esetében hónapokkal korábban megállapodnak bizonyos áru leszállításában és minden apró részletben az ártól a minőségig. A futures-ügyleteknél viszont a szerződéseket ellentétes kontraktusokkal egészítik ki: a vásárlási szerződést eladásaival, és megfordítva. Ez az alapja az ún. fedezeti ügyleteknek, amelyek módot adnak az árváltozásokból fakadó kockázat csökkentésére.
Az árutőzsdékhez hozzátartozik a spekuláció is. Általában a spekulánsok működése teszi lehetővé a határidős ügyletek megkötését. Ilyen esetekben ugyanis a felek másképp ítélik meg az árfolyamatok jövőbeli alakulását. Az Egyesült Államokban kifejezetten bátorítják a spekulációt, arra hivatkozva, hogy az átmenetileg szabad tőkék mozgása lökést adhat a nemzetközi kereskedelemnek. Nagy-Britanniában viszont megengedhetetlennek tartják, hogy az árfolyamokat mesterségesen manipulálják.
Az árutőzsdéken megjelenő cikkeknek tartósaknak kell lenniük. Fontos még, hogy többé-kevésbé homogének, könnyen egységesíthetők és egyszerűen minősíthetők legyenek. A legfontosabb azonban az, hogy kereskedelmük ne ütközzék korlátokba.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi