Jichak Samir

Full text search

Jichak Samir
Az 1915-ben a kelet-lengyelországi Ruzináj kisvárosban született Samirt későn érkező politikusnak mondják. Sok tekintetben színtelen, egyáltalán nem karizmatikus egyéniség, akit a számos vonatkozásban hasonló hátterű Begin árnyékának tartottak. A varsói egyetem joghallgatója, a militáns cionista szervezet, a Betár egyik vezetője 20 évesen vándorol ki Palesztinába, ahol szélsőjobboldali, illegális, fegyveres szervezetet alapít. A II. világháborúban elszakad Begintől; az „árnyék” önállósítja magát. Miközben még a jobboldali szervezetek többsége is felfüggeszti az antifasiszta koalícióban részes Nagy-Britannia elleni harcot, Samir tagja annak a 3 tagú bizottságnak, amelynek parancsa alapján 1944 novemberében gyilkos merényletet hajtanak végre Lord Moyne brit kabinetminiszterrel szemben. Etiópiába internálják, onnan megszökik, Francia-Szomáli földön kap menedékjogot. 1948-ban, Izrael függetlenségének kikiáltása után illegálisan tér haza, s ráterelődik a gyanú Folke Bernadotte gróf, svéd ENSZ-közvetítő meggyilkolásával kapcsolatban.
Miután hivatalos lojalitásnyilatkozatot tesz, a nyomozást megszüntetik. A gazdasági életben helyezkedik el, s csupán 1973-tól kapcsolódik be tevékenyen a politikába. Amikor 1977-ben győz a jobboldali Likud tömörülés, Begin miniszterelnök lesz – Samirt a Kneszet, a parlament elnökévé választják. Később külügyminiszter, majd a libanoni háborúban meghasonlott Begin utódjaként miniszterelnök. De az 1984-es választások nagykoalícióra kényszerítik: a Munkapárttal kölcsönösen kialkudott félidős váltás alapján először külügyminiszter Peresz kormányelnöksége alatt, azután helycsere történik kettejük között.
Merev, elutasító álláspontot képvisel egy ésszerű közel-keleti kibontakozás ügyében, ezáltal Washingtontól is elszigetelődik. Így próbál meg határozott és önálló – erősen jobboldali – politikai arcélt ölteni; „saját árnyéka” vetődik ily módon az izraeli politikára.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi