Nadzsibullah

Full text search

Nadzsibullah
„A műtét sikerült, igaz, a beteg meghalt” – mondogatják az afganisztáni forradalmi rend ellenfelei Nadzsibullah elnök „megbékélési politikájáról”. A háború fojtogatta közép-keleti állam évtizedes háborújának a remények szerint csakis úgy lehet véget vetni, ha a Szovjetunió támogatását élvező Afgán Népi Demokratikus Párt (ANDP) megosztja a hatalmat pártonkívüliekkel vagy akár korábbi ellenfeleivel is. Az új moszkvai gondolkodásmód, a nemzetközi kapcsolatok átrendezésének szükséglete (a szovjet–amerikai viszony „peresztrojkája”) is ezt diktálta: Gorbacsov és Nadzsibullah egyeztetett lépései révén lehetővé vált, hogy Genfben aláírják az afgán–pakisztáni tárgyalássorozatot lezáró egyezményeket. Így megkezdődhetett a szovjet csapatok kivonása, a menekült milliók megtérése és egy új kormányzati rend megteremtése Kabulban.
Nadzsibullah (aki 1986 óta az ANDP főtitkára és 1987 ősze óta államfő is) még a másfél évtizede olaszországi emigrációban élő exkirálynak, Zahir sahnak is békejobbot kínált. A szocialista országok támogatásán kívül széles körű nemzetközi segélyt kért a gazdaság talpraállításához: a háborús kár jóval több, mint 1 milliárd USD; az eddigi áldozatok számát több százezres nagyságrenddel mérik. A korábban „egyeduralkodó” ANDP ugyan nemigen tudott fölülemelkedni belső frakciós megosztottságán, ám így is képesnek érzi magát arra, hogy a forradalom 1988 áprilisában ünnepelt 10. évfordulója és a szovjet csapatok teljes kivonása után is jelentős szerepet játsszon a megújuló Afganisztánban.
A többségi pastunokhoz („afgánokhoz”) tartozó Nadzsibullah a marxista ihletésű ANDP alapító tagjai közé tartozott. Orvosi diplomával a zsebében hivatásos forradalmár lett, hogy az elmaradott Afganisztánban „társadalmi operációkat” irányíthasson. Az 1978-as forradalmat követő frakciósharcokban félreállították, majd a szovjet jelenléttel egyidejű második szakaszban egyre fontosabb posztokon igyekezett gyógyítani országa gyöngélkedő helyzetét. Előbb az állambiztonsági szervezet élén állt, majd a párt, végül az állam legmagasabb posztja jutott osztályrészéül.
Az persze nagy kérdés, hogy az afgán „beteget” körülvevő – politikai, vallási, ideológiai értelemben sem egységes – személyzet ugyanazt a terápiát javallja-e majd Afganisztánnak, mint dr. Nadzsibullah. Abban többnyire egyetértenek, hogy a műtét sokáig tart majd, és erős vérzés fogja kísérni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi