Nicolae Ceauşescu

Full text search

Nicolae Ceauşescu
A romániai sajtóban és politikai közgondolkodásban immár hagyományos fordulattal az „aranykor” és „a dicsőséges Ceauşescu-éra” a megfelelő kifejezés a Román Kommunista Párt IX. kongresszusa óta eltelt időszak jellemzésére. Akkor, 1965-ben választották Nicolae Ceauşescut a párt főtitkárává.
Az évkezdet a bukaresti politikát meghatározó módon befolyásoló két személyiség az elnök-főtitkár és valamelyest idősebb hitvese, Elena Ceauşescu születésnapjának országos ünnepségsorozatával jár Romániában. (Elena Ceauşescu mérnök akadémikus nemcsak a párt legszűkebb vezetésének tagja és 1980 óta a miniszterelnök első helyettese, egyben a tudomány- és oktatásügyi országos bizottságelnöke, hanem „férjének legközvetlenebb munkatársa a párt bel- és külpolitikájának kidolgozásában” is.) 1988 januárjában az RKP főtitkárának, a köztársaság elnökének és a fegyveres erők főparancsnokának 70. születésnapja adott alkalmat a megemlékezésekre.
A Scornicestiben született államférfi fasiszta börtönöket megjárt forradalmárként vetette magát a nagypolitikába a II. világháború után. 28 esztendősen már parlamenti képviselővé választották. Az 50-es évek derekán előbb a párt KB-titkára, majd a PB tagja lett, mígnem 1965-ben hozzálátott az immáron nevével fémjelzett korszak „átalakításainak” vezérléséhez.
Ezen időszakban a főtitkár – az árvízkár, földrengéskár és egyéb természeti katasztrófák pusztítása ellenére – jelentős gazdasági mutatókkal képes reprezentálni országa fejlődését. Bár a korábbi erőltetett iparosítás jelentősre növelte az adósságállományt, ennek lefaragásában – akárha a belső ellátás drasztikus romlása és alapvető hiányosságai árán – szembeszökő eredményeket értek el.
Alighanem ennek tulajdonítható – a washingtoni „emberi jogi fenntartások” mellett –, hogy Románia nem tartott igényt az amerikai legnagyobb kedvezmény külkereskedelmi elvének biztosítására. Ami az emberi jogokat illeti: a főtitkár több „irányadó beszédében” megoldottnak minősítette a nemzetiségi kérdést. 1988. kora tavasz óta még a nemzeti kisebbségek anyanyelvű lapjaiban is kizárólag román nevükön szerepelhetnek az ódon települések. Európa-szerte nem kisebb nemzetközi fölzúdulást váltott ki az immáron hírhedtté vált „faluromboló terv” is, miszerint a mezőgazdasági termőterület növelése érdekében elhatározták 7-8 ezer falu eltörlését a föld színéről – ezek a tervek szerint templomaikkal, műemlékeikkel, temetőikkel, kulturális hagyatékukkal együtt az egyetemes kultúra temetőjébe kerülnek. Amúgy a romániai belpolitika a változatlan változások jegyében folytatódott, személyi „rotációval”, a conducator (vezér) korszakos művének dicsőítésével.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi