Oscar Arias Sánchez

Full text search

Oscar Arias Sánchez
Az 1987. évi Nobel-békedíjat egy aprócska közép-amerikai ország eddigi legfiatalabb elnöke vehette át. Oscar Arias annak az ún. esquipulasi béketervnek az atyja, amely 5 közép-amerikai állam megnyugvását célozza: hogy véget vessenek a polgárháborúknak, szabad választásokat tartsanak, s hazájuk sorsáról parlamenti vitákon dönthessenek az eddig szemben állók. A béketerv szigorú „menetrendjét” nem sikerült ugyan betartani, ám a földhíd államai Arias terve révén kimozdultak a politikai holtpontról.
Costa Rica elnöke egy kis vidéki város, Heredia kávéültetvényes családjának sarja. Előbb otthon tanult, majd Nagy-Britanniában szerezte meg az államtudományok nagydoktori címét.
Hazatérve oktatott, könyveket írt Latin-Amerika történelméről és hétköznapi gondjairól, majd egyre fontosabb posztokat töltött be az államapparátusban. Néhány éven át a 2,5 milliós ország gazdaságpolitikáját, majd diplomáciáját irányította. Később ő lett a szociáldemokraták legfiatalabb főtitkára, majd szintén „benjáminként” indult hadba az elnökjelöltségért. 1986 februárjában, az elnökválasztás küszöbén a Nemzeti Fölszabadítás Pártja (PLN) színeiben hétről hétre javította esélyeit, végül meglepetésszerű győzelmet aratott.
Új posztján megannyi gazdasági gonddal kellett szembenéznie. A II. világháború óta semleges országban azóta az állami cégek kevesebb támogatásnak örülhetnek, a külföldi beruházók viszont valóságos paradicsomban érezhetik magukat. A 4 milliárd USD-s államadósság súlyos teher ugyan, ám az elnök népszerűségére mindez alig nehezedett rá. Közép-amerikai béketerve és ennek nemzetközi elismerése hozzásegíthetik, hogy Costa Rica korábbi „nagy öregjei” (José Figueres vagy Daniel Obuder) utódjaként a valódi sikeremberek között tartsák számon. Ennek további záloga lehet, ha az általa kezdeményezett dialógus e békés ország harcban álló szomszédainál is sikert arat.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi