Magyar eseménynaptár 1987. július–1988. június

Full text search

Magyar eseménynaptár 1987. július–1988. június
1987. július 1. – 6000 forintról 10 000-re növelik a személyenkénti vámkedvezményt az utasforgalomban. – Kormányülés: napirenden az Ózdi Kohászati Üzemekben munkanélkülivé válók gondjai. – Enyhe földrengést észlelnek Recsk és Parád térségében.
Július 2. – Az MSZMP KB ülése: napirenden a gazdasági-társadalmi kibontakozás programja. – Az Akadémia elnökségének állásfoglalása a Celladam nevű rákellenes készítményről: „a szer használata továbbra is tiltott.”
Július 6. – I. János Károly spanyol király Magyarországon. – Súlyos baleset az M7-es autópályán: Polgárdinál hatan életüket vesztik, köztük Pusztai László egykori válogatott labdarúgó.
Július 7. – Megállapodás Tokióban: magyar–japán vegyes vállalatként üveggyapotgyár épül Salgótarjánban.
Július 9. – A közhasznú munka premierje Miskolcon és Ózdon: több mint 200-an a Szinva medrét tisztítják és az Avas lakótelepet takarítják, 17-20 Ft-os órabérért. – Meghal Vészi Endre Kossuth díjas író; 71 éves volt.
Július 10. – Kádár János, az MSZMP főtitkára és Lázár György főtitkárhelyettes Budapesten találkozik Jegor Ligacsovval, az SZKP PB tagjával, a KB titkárával.
Július 13. – Drágulnak egyes üdítőitalok: két dl Coca-Cola 4 forint helyett 4,50-be kerül. – Grósz Károly miniszterelnök fogadja Hans Blixet, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatóját.
Július 14. – Budapestre érkezik Bohuslav Chnoupek csehszlovák külügyminiszter. – Grósz Károly fogadja Wladysław Gwiazda lengyel miniszterelnök-helyettest, aki gazdasági megbeszéléseket folytat Budapesten.
Július 15. – Megkezdődött a búza felvásárlása jelentik be a Gabonatrösztnél. Az időjárás miatt csak közepes gabonatermés várható. – Kádár János a Parlamentben fogadja Edgar Bronfmant, a Zsidó Világkongresszus elnökét. – Kalocsán megnyílik a IX. Duna menti folklórfesztivál.
Július 16. – Kormányülés; a szóvivő bejelenti: a Minisztertanács szeptemberben az Országgyűlés elé terjeszti cselekvési programját.
Július 17. – Grósz Károly miniszterelnök 2 napra Moszkvába utazik. Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára fogadja őt. Grósz Károly kijelenti: a magyar közvélemény melegen üdvözli a Szovjetunióban végbemenő forradalmi változásokat. Befejeződnek a felvételik az egyetemeken és főiskolákon: 44000-en jelentkeztek és 17 100-an jutottak be a felsőoktatási intézményekbe. – A legjobb női alakítás díját nyeri el Udvaros Dorottya a moszkvai filmfesztiválon a Csók, anyu c. filmben nyújtott teljesítményével. – Drogambulanciát nyitnak augusztus 1-jén Budapesten – jelenti be az Alkoholizmus Elleni Bizottság.
Július 18. – Tízmillió forintos tűzkár a szombathelyi Sabaria Cipőgyárban.
Július 20. – Emelkedik az energiahordozók, a cigaretta, a liszt és a sütőipari termékek ára, ezzel egy időben jövedelemkiegészítő intézkedések lépnek életbe – adja hírül a kormány közleménye.
Július 21. – Kádár János, az MSZMP főtitkára a Magyar Optikai Művek aktívaértekezletén nemzetközi kérdésekről és a kibontakozási programról szól. – Magyar-NSZK külügyminiszteri tárgyalások Bonnban: „a kétoldalú kapcsolatok jól fejlődnek és mentesek a problémáktól” – hangsúlyozza a kommüniké.
Július 23. – A Pest Megyei Bíróság halálra ítéli a 39 éves Varga Árpádot, mert megölt és kirabolt egy idős embert Gödön.
Július 26. – Budapesten tárgyal, főként gazdasági kérdésekről, dr. Mahathir Mohamad malaysiai miniszterelnök Grósz Károly kormányfővel. – Budapesten megkezdődik a nemzetközi felvilágosodástörténeti kongresszus, 36 ország tudósainak részvételével.
Július 27. – Országgyűlési bizottságok napirendjén a tervezett adóreform. „Az adóreform nem cél, hanem a kibontakozás programjának teljesítését segítő eszközrendszer része” – mondja Medgyessy Péter pénzügyminiszter.
Július 29. – Négymillió forintos tűzkár Edelényben, az Észak-magyarországi Vegyi Művek üzemében.
Július 30. – Grósz Károly miniszterelnök fogadja Lothar Späth-et, az NSZK-beli Baden-Württemberg tartomány miniszterelnökét.
Augusztus 2. – Megnyílik a VIII. Nemzetközi Kodály-szimpózium Kecskeméten.
Augusztus 3. – Megkezdődik a nyári szezonvégi engedményes vásár. 2 milliárd forint értékű árut kínálnak 30–40%-os engedménnyel. – 10–15%-kal drágulnak a mélyhűtött termékek.
Augusztus 6. – A kormány és a SZOT vezetőinek munkamegbeszélése az adóreformról és a jövő évi terv fő irányairól. – Elkelnek az OTP szerkezetátalakítási célra, 1 milliárd forint értékben kibocsátott kötvényei.
Augusztus 7. – Letartóztatják a Batthyány-mauzóleum kifosztásával gyanúsított személyeket.
Augusztus 9. – 150 000 néző a Hungaroringen, a Forma–1 II. Magyar Nagydíjon. Győztes a brazil Nelson Piquet. – Paksi atomerőmű, IV. blokk: megindítják a láncreakciót.
Augusztus 10. – Az MTI hírül adja: süllyed az 1 milliárd forintos beruházással épülő szegedi klinikai tömb. – Az indiai Maruti autógyár vezérigazgatója Budapesten az együttműködés fejlesztéséről tárgyal.
Augusztus 12. – Ebzárlat Szegeden, veszett rókát téptek szét kóbor kutyák.
Augusztus 13. – Kormányülés: A Minisztertanács elfogadja az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó törvénytervezetét. Tárgyal az ezzel egy időben bevezetendő szociálpolitikai intézkedésekről. Előzetes bejelentési kötelezettséget rendel el a szabad árformába tartozó valamennyi ipari termék termelői árára, ill. szolgáltatás díjára. Az év végéig nem értékelik le a forintot – mondja Bányász Rezső, a kormány szóvivője.
Augusztus 16. – Agykutatók világkongresszusa kezdődik Budapesten.
Augusztus 17. – Átlagosan 4,5%-kal drágulnak a hazai gyártmányú automata mosógépek.
Augusztus 18. – Gombamérgezés a fővárosban: 10-en kerülnek kórházba a gyilkos galóca fogyasztása után.
Augusztus 19. – Grósz Károly miniszterelnök Somogy megyébe látogat: „A tömegkommunikáció a valós helyzet bemutatásával szolgálhatja leginkább a most kibontakozó folyamatokat.”
Augusztus 20. – Két tűzoltó a Mosoni-Dunába fullad, amikor megpróbál kimenteni egy fuldoklót, aki szintén életét veszti.
Augusztus 22. – 150 éves a Nemzeti Színház. A jubileumi társulati ülésen Köpeczi Béla művelődési miniszter bejelenti: pályázatot írnak ki az új Nemzeti helyének kijelölésére.
Augusztus 23. – Befejeződnek a Szegedi Ünnepi Hetek. Két és fél hónap alatt 500 000 látogató.
Augusztus 24. – A SZOT elnöksége és a Népfront titkársága megvitatja a kormány munkaprogram-tervezetét.
Augusztus 25. – Útnak indul a harmadik magyar Himalája-expedíció.
Augusztus 27. – Megkezdődik a tanítás a TIT nyelviskoláján. Először oktatják a kínai nyelvet.
Augusztus 29. – Az Elnöki Tanács ülése: módosítják a Polgári Törvénykönyvet.
Augusztus 30. – Budapestre érkezik Lubomir Strougal csehszlovák miniszterelnök. – Tanévnyitók az ország 3500 általános, több mint 500 közép- és 270 szakmunkásképző iskolájában. A festékek árát 5%-kal emelik, a taxi viteldíja 4%-kal drágul.
Szeptember 1. – Magyar-szovjet harcászati gyakorlat kezdődik. – Szent-Györgyi Albert nevét veszi fel a Szegedi Orvostudományi Egyetem. – Határidő előtt 16 hónappal: próbaüzem az átépített Ferencvárosi pályaudvaron. – Életbe lép az új földtörvény.
Szeptember 2. – Magyar–holland külügyminiszteri tárgyalások Budapesten; kereskedelmi megállapodásokat írnak alá.
Szeptember 3. – Kivégzik Kókai Barnabás szentesi foglalkozásnélkülit, aki 1985 májusában egy férfit, majd 1986 júliusában egy idős asszonyt megölt. – Ismeretlen okok miatt jelentős üzemzavar a magyar villamosenergia-hálózatban. – Gárdos Péter filmje, a Szamárköhögés Montrealban elnyeri a Fipresci, a filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját.
Szeptember 6. – Bányásznapi ünnepségek, Kapolyi László ipari miniszter Dorogon: „A kormányzat a jövőben is az ipar egyik kiemelten fontos pillérének tekinti a bányászatot.”
Szeptember 8. – Beruházásvédelmi egyezmények Belgiummal, Hollandiával, Franciaországgal, Nagy-Britanniával, az NSZK-val, Olaszországgal és Svédországgal. – Jogerős ítélet a makói orvosperben: dr. Hankó Jánost, a makói kórház-rendelőintézet volt igazgató főorvosát 8 hónapi, 1 évre felfüggesztett börtönre ítélik, mert jogosítványkérelmek elbírálásakor korrupt volt.
Szeptember 9. – A Fővárosi Tanács VB-ülése a munkaerő-gazdálkodásról „Budapesten mérséklődik a munkaerőhiány.” – Grósz Károly japán gazdasági vezetőkkel tárgyal, akiket fogad Kádár János, az MSZMP főtitkára is. – SOS-gyermekfalu: az új vezetőség megválasztásáig felügyelő-bizottságot neveznek ki.
Szeptember 10. – Kormányülés: napirenden az 1987-es költségvetés végrehajtása, a népgazdaság fejlődése, az 1988-as terv és költségvetés kidolgozásának irányelvei. A kormány Foglalkoztatási Alapot hoz létre. Teret neveznek el a néhai Lékai László bíborosról. – Nemzetközi tudományos konferencia az Akadémián a tervezésről, a magyar tervgazdálkodás bevezetésének 40. évfordulóján. – 59 éves korában meghal Garai Gábor Kossuth-díjas költő. – Kivégzik Rumi Béla 39 éves pécsi lakost, aki 1985 novemberében megölt egy házaspárt.
Szeptember 12. – Föld körüli útja végén Opatijába érkezik a Szent Jupát vitorlás, fedélzetén Fa Nándor és Gál József.
Szeptember 14. – Magyar–izraeli megállapodás Bernben: a 2 országban érdekképviseleti hivatalt nyitnak. – Összeütközik 2 autóbusz Tatabányán, 27 utas megsérül. – A rendőrség eljárást indít Dani Béla, 27 éves budapesti betanított munkás ellen, aki szeptember 12-én este megölte 15 hónapos gyermekét. – Drágul ötféle tea, átlagosan 18,5%-kal.
Szeptember 16. – Összeül az Országgyűlés őszi ülésszaka. Napirend: a kormány munkaprogramja, az általános forgalmi adóról és a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényjavaslat vitája. – 16 vasúti dolgozót ítélnek el Szekszárdon vonatfosztogatás miatt.
Szeptember 18. – Grósz Károly miniszterelnök nemzetközi sajtóértekezlete a Parlamentben. Megnyílik a Budapesti Nemzetközi Vásár. Rablógyilkosság egy debreceni benzinkútnál.
Szeptember 19. – Országgyűlés: a képviselők elfogadják az új adótörvényeket.
Szeptember 22. – A Balatoni Intéző Bizottság ülése: nem javasolják a tó menti építési korlátozások feloldását.
Szeptember 24. – Kormányülés: napirenden a sportfinanszírozás. A kormányszóvivő adatokat közöl az országba illegálisan érkező külföldiekről és a letelepedésért folyamodókról, köztük román állampolgárokról. (Az utóbbiak száma az első félévben 3308.)
Szeptember 25. – Kenneth Kaunda zambiai elnök Budapesten. – Miklós Imre egyházügyi államtitkár a Vatikánban tárgyal.
Szeptember 26. – A KISZ és a SZOT aktívaértekezlete a kibontakozási program végrehajtásáról.
Szeptember 27. – Johannes Rau, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt elnökhelyettese Budapesten. – Budapesten átadják a református egyházi intézményeknek otthont adó felújított Ráday Kollégiumot.
Szeptember 28. – Németh Károly, az Elnöki Tanács elnöke fogadja a canterburyi érseket.
Szeptember 29. – Franz Vranitzky osztrák kancellár Budapesten. Nyilatkozat az 1995-ös világkiállítás közös megrendezésének lehetőségéről. Jogerős ítélet az egyetemi felvételi visszaélések ügyében.
Szeptember 30. – Beemelik az M0-ás autópálya első szakaszának részeként a Duna-híd első pillérét, a Csepel- és a Háros-sziget között.
Október 1. – 3%-os rendkívüli prémiumot fizetnek a tartósan lekötött lakossági betétekre 1988. december 31-ig – jelentik be az Állami Bankfelügyeletnél. – Magyar katolikus papi delegáció utazik Kínába.
Október 2. – 41 millió forintos költséggel épült buszpályaudvart avatnak Cegléden. – A SZOT elnöksége dönt az új tagdíjrendszer bevezetéséről. – Végrehajtják a halálos ítéletet Bleszity István 33 éves bácsbokodi lakoson, aki megölt egy 6 éves gyermeket.
Október 3. – Tanítóképző főiskolát avatnak Békéscsabán.
Október 7. – Grósz Károly miniszterelnök az NSZK-ban, nyugatnémet bankok, állami garanciával, 1 milliárd márka szabad felhasználású hitelt adnak a magyar ipar korszerűsítéséhez. – Budapesten ülésezik a volt állam- és kormányfőkből alakult Interakció Tanács. – Megkezdődnek a szovjet kultúra napjai: 25 városban 700 szovjet művész lép fel.
Október 8. – Budapesten II. Margit dán királynő.
Október 9. – Kádár János, az MSZMP főtitkára Kínában. 13-án találkozik Teng Hsziao-pinggel, a Kínai KP KB tanácsadó bizottságának elnökével. – Magyar-román gazdasági tárgyalások végén Lázár György, az MSZMP főtitkárhelyettese fogadja Gheorghe Oprea román első miniszterelnök-helyettest. – Jogerős ítélet a szúnyogirtók ügyében: jogtalan szakértői díjakat vettek fel többen a Balaton környéki szúnyogirtás kapcsán.
Október 11. – Fiatalok tragikus közlekedési balesete Budapesten, a Budakeszi úton. Gyorshajtás, jogosítvány nélküli ittas vezetés: 3 halott, 5 sebesült.
Október 12. – Dér András–Hartai László Széplányok c. dokumentumfilmje különdíjat kap a mannheimi filmfesztiválon. – OTP-kötvényt bocsátanak ki november 2-től, 3 milliárd forint értékben, a lakásépítés támogatására. – Elfogják a debreceni benzinkutas rablógyilkosság gyanúsítottját.
Október 13. – 20 éves a Mikroszkóp Színpad: ünnepi társulati ülés.
Október 15. – Megalakul a Minisztertanács Parlamenti Titkársága. Feladata: tájékoztatni a képviselőket a kormány munkájáról, koordinálni a parlament testületei elé kerülő beszámolókat. Vezetője: Sárközy Tamás egyetemi tanár.
Október 16. – Miklós Imre egyház ügyi államtitkárt fogadja Perez de Cuellar ENSZ-főtitkár.
Október 18. – Átadják a győri tanítóképző főiskola új épületét.
Október 19. – A bécsi utótalálkozó delegációinak több vezetője, Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására, Kőszegre látogat.
Október 20. – Marjai József miniszterelnök-helyettes Madridban tárgyal. Fogadja I. János Károly király. – Meghal Sulyok Mária Kossuth-díjas színművész; 79 éves volt. – Solti György magyar származású karmestert a Magyar Népköztársaság Zászlórendjével tüntetik ki.
Október 21. – Az Országos Béketanács sajtótájékoztatóján bejelentik: hazánk területén nincs atom- és vegyi fegyver. – Új parlamenti bizottság alakul; feladata az adótörvények végrehajtásának ellenőrzése. Elnöke: Nyers Rezső.
Október 22. – Kormányülés: napirenden a közlekedési törvénytervezet, a társadalombiztosítási törvény módosítása, a kötvényekről szóló jogszabályok tervezete és a kincstárjegy bevezetése. Kelet-nyugati tömegtájékoztatási tanácskozás kezdődik Budapesten a hágai székhelyű Alerdinck Alapítvány rendezésében. – Meghal Gábor Pál Kossuth-díjas filmrendező; 55 éves volt.
Október 23. – Országos tanácskozás az élelmiszer-gazdaság jövő évi feladatairól. Váncsa Jenő miniszter: „700 millió dollár aktívumot kellene elérnie az ágazatnak.” – Meghal Hajdú Júlia zeneszerző, zongoraművész; 62 éves volt. – Megnyitják a felújított Lánchidat. – Tömeges ételmérgezés Sopronban. Szalmonella: 418 beteg gyermek.
Október 24. – Autóbusz-baleset Somogyapátiban: 2 halott, 29 sebesült. – A Belkereskedelmi Minisztériumban bejelentik: évi 12%-ra emelik az áruvásárlási kölcsönök kamatait november 2-től.
Október 26. – Világkonferencia Budapesten a veszélyes hulladékokról. – Vízcsőtörés a Keleti pályaudvarnál. A Thököly út 2. sz. házat életveszély miatt le kell bontani. – Bazalt ’87 néven megkezdődik a Magyar Néphadsereg harcászati gyakorlata 8000 katona részvételével.
Október 27. – Grósz Károly miniszterelnök Varsóban gazdasági és idegenforgalmi megállapodásokat ír alá.
Október 28. – Kádár János, az MSZMP főtitkára fogadja a Francia Központi Bank kormányzóját.
Október 30. – Magyar párt- és állami küldöttség a Szovjetunióban. Kádár János, az MSZMP főtitkára átveszi az Októberi Forradalom Érdemrendet, felszólal a 70. évforduló alkalmából rendezett ünnepi ülésszakon, és találkozik Mihail Gorbacsovval, az SZKP KB főtitkárával. – Gárdos Péter filmje, a Szamárköhögés nagydíjat kap a chicagói filmfesztiválon.
Október 31. – Hazaérkezik a magyar Himalája expedíció.
November 2. – Megkezdődnek a politikai könyvnapok. – Megnyitják a XIX. századi magyar festészet és szobrászat c. állandó kiállítást a Nemzeti Galériában.
November 3. – Ítélet a zalaegerszegi Skála-tűz ügyében. Hanyagság miatt 8,5 millió forintos kár keletkezett január 1-jén.
November 4. – Új kórházat avatnak Debrecenben.
November 5. – Kormányülés: 4 megyében kétszintű közigazgatást vezetnek be 1990-ben népszámlálás lesz. Bányász Rezső szóvivő: „A tervezettnél nagyobb az idei áremelkedés.” – Ítélet a hévízi tűz ügyében. 1986 márciusában, amikor leégett a fürdőépület, 141 millió forintos kár keletkezett.
November 7. – Kitüntetési ünnepség a Parlamentben.
November 9. – Licenckiállítás nyílik Budapesten; 32 hazai és külföldi cég 200 szellemi terméket kínál. – Magyar gazdasági napok kezdődnek az Egyesült Államok 3 városában.
November 10. – 150 szobás SZOT-üdülőt avatnak Szegeden. 300 millió forintba került. – Kivégzik a kisvárdai gyilkost. A 37 éves Kovács Sándor 1985 novemberében 3 embert megölt. – Az MTI jelenti november 11-től a konvertibilis elszámolású valutákkal szemben 5%-kal leértékelik a forintot. – Részleges építési tilalmat rendelnek el a Dunakanyarban, a tájrombolás megállítására.
November 11. – Az MSZMP KB időszerű nemzetközi kérdésekről, valamint az ideológiai munka helyzetéről tanácskozik. – Az Országgyűlés településfejlesztési és környezetvédelmi bizottsága nem ért egyet az építésügyi tárca javaslatával, hogy részlegesen oldják fel az építési tilalmat a Balatonnál.
November 12. – 22,3 millió Ft-os alaptőkével megalakul a Pénzügykutató Rt.; igazgatója Tardos Márton.
November 13. – A SZOT elnökségének állásfoglalása: a stabilizációs program végrehajtásánál nagy körültekintés szükséges az életszínvonalat érintő döntések előkészítésénél. – Eluzazik Budapestről John C. Whitehead, az USA külügyminiszterének első helyettese, aki találkozott Kádár Jánossal, az MSZMP főtitkárával és Grósz Károly miniszterelnökkel is.
November 15. – Kádár János Belgiumban politikai és gazdasági vezetőkkel tárgyat. Találkozik a Közös Piac képviselőivel is. – Németh Károly, az Elnöki Tanács elnöke dél-amerikai körútra utazik, Brazíliában, Uruguayban és Argentínában tárgyal.
November 17. – Alakuló ülést tart a Magyar Ipari Fejlesztési Bank Rt.: 101 részvényes, 3,2 milliárd Ft alaptőke. – Meghal Dömötör Tekla néprajztudós; 73 éves volt.
November 18. – Marjai József miniszterelnök-helyettes az USA-ban az amerikai kormány, a kongresszus, a Világbank és a Nemzetközi Valuta Alap vezető képviselőivel tárgyal. – Hosszúlejáratú hitelt kap a MAHART 3 tengeri áruszállító hajó vásárlására. – Az ELTE díszdoktorává avatják Wigner Jenő Nobel-díjas amerikai fizikust.
November 19. – Kormányülés: érvényben marad az építési tilalom a Balatonnál. – A szüret eredménye: 3,4 millió hl bor; 60%-kal kevesebb, mint az előző évek átlaga. – Elkészül az első magyar tervezésű metrószerelvény.
November 20. – A szarvasmarha-tenyésztés helyzete az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtt az állomány egy év alatt 3,7%-kal csökkent.
November 23. – Közzéteszik a január 1-jei árváltozásokat. A fogyasztási cikkek 80%-ának megváltozik az ára.
November 25. – Kádár János, az MSZMP főtitkára találkozik Alekszej Antonov szovjet miniszterelnök-helyettessel, aki gazdasági kérdésekről tárgyalt Budapesten.
November 26. – Grósz Károly miniszterelnök Görögországban a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyal. – Meghal Nezvál Ferenc nyugalmazott igazságügy-miniszter; 78 éves volt.
November 27. – Az Elnöki Tanács elfogadja az új útlevélrendeletet. – Bányaomlás a Veszprémi Szénbányák padragkúti üzemében: 2 vájár életét veszti, 2 megsebesül.
November 29. – Miskolcon megnyílik a XIV. országos grafikai biennálé.
November 30. – Magyar–NDK gazdasági megbeszélések: Grósz Károly fogadja Wolfgang Rauchfuss NDK miniszterelnök-helyettest.
December 1. – Első hivatalos közös tanácskozását tartja a Magyar Katolikus Püspöki Kar és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa a budapesti Ráday Kollégiumban: „Arra biztatjuk híveinket, hogy keresztyén hitükből indíttatva tevékenyen vegyenek részt a társadalom előtt álló problémák megoldásában.” – Rendőrkézen a nagykátai gyilkosok. Április 17-én a 19 éves Fehér Attila, a 17 éves Makai Zsolt és a 16 éves Kóté László pándi lakosok megöltek és kiraboltak egy idős embert.
December 2. – Budapesten Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, az államtanács elnöke Kádár Jánossal, az MSZMP főtitkárával tárgyal. Aláírják a 2 ország kapcsolatait 2000-ig meghatározó komplex programot. – Grósz Károly miniszterelnök Borsod megyébe látogat: „A nagyüzemi munkásság támogatása hajtóerő a kormányzati munkában.”
December 3. – Kormányülés: napirenden az 1988-as népgazdasági tervjavaslat, az állami költségvetés tervezete, az egészségmegőrzés hosszú távú programja. – Losonczi Pált, az Elnöki Tanács nyugalmazott elnökét Barcs város díszpolgárává választják.
December 4. – Budapesten tárgyal a jugoszláv külügyminiszter.
December 5. – „Az egészségmegőrzés a legszélesebb társadalmi program” – hangoztatják a Magyar Vöröskereszt VII. kongresszusán. A szervezet elnöke ismét Gegesi Kiss Pál akadémikus, főtitkára Hantos János.
December 7. – Az Országgyűlés jogi, igazgatási és igazságügyi bizottságának ülésén bejelentik: hatályon kívül helyeztek összesen 13 413, 1945 és 1960 között született jogszabályt. – Közgyűlést tart a Magyar Irodalomtörténeti Társaság.
December 8. – Az MSZMP KB ülésén az 1988-as tervről és költségvetésről tanácskoznak.
December 10. – 1988-ban 1 milliárd Ft-ot költenek központi keretből a turizmus fejlesztésére jelentik be az Országos Idegenforgalmi Tanács ülésén. – A kanadai hatóságok vádat emelnek a 76 éves Finta Imre volt csendőrszázados, háborús bűnös ellen.
December 11. – Átadják a felújított ferihegyi leszállópályát.
December 12. – Várkonyi Péter külügyminiszter Egyiptomban. – Meghal Földvári Aladár, a SZOT alelnöke; 82 éves volt.
December 14. – A gazdasági-társadalmi kibontakozás programjából adódó nőpolitikai feladatokról tárgyal a Magyar Nők Országos Tanácsa. –,.A béke teológiája felé” címmel nemzetközi békeszeminárium nyílik Budapesten; 40 országból 150 résztvevő. – A Belügyminisztérium vizsgálati osztálya hivatali vesztegetés alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezi Szabadits Antalt, az V. kerületi tanács elnökhelyettesét és Ács Istvánt, az V. kerületi IKV igazgatóját. – Bíróság elé kerül Romániában az a határőr, aki május 29-én a magyar–román–jugoszláv határ találkozásánál magyar területen fegyverét használta egy határsértővel szemben-jelentik be a román hatóságok.
December 15. – A Magyar Posta megkezdi a fővárosban a szovjet tévé műholdról sugárzott 1-es programjának kísérleti adását. – Megalakul a Magyar Tőzsdealapítvány.
December 16. – Összeül az Országgyűlés. Napirend: az 1988. évi költségvetés és a kormányzati munka korszerűsítése. Szervezeti és személyi döntések: létrejön a Kereskedelmi Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium, a Szociális és Egészségügyi Minisztérium. Berecz Frigyes ipari, Csehák Judit szociális és egészségügyi, Horváth István belügy-, Marjai József miniszterelnök-helyettes kereskedelmi, Maróthy László környezetvédelmi és vízgazdálkodási, Villányi Miklós pénzügyminiszter lett. Medgyessy Pétert miniszterelnök-helyettessé nevezik ki.
December 17. – Az Országgyűlés elfogadja a jövő évi költségvetést és a jogalkotásról szóló törvényt, jóváhagyja az Állami Egyházügyi Hivatal beszámolóját. Állásfoglalás a szovjet–amerikai csúcstalálkozóról.
December 18. – A SZOT felhívása: „nagyobb figyelmet kell fordítani az árak ellenőrzésére.”
December 19. – Erdei Ferenc Társaság alakul Makón. – Közgyűlést tart az SOS-gyermekfalu Magyarországi Egyesülete. Új neve: Gyermekfalvak.
December 21. – Kormányülés. Napirenden a pályakezdők és a műszaki értelmiség anyagi-erkölcsi megbecsülése. Bányász Rezső kormányszóvivő: „Döntöttek a nyugdíjak, a családi pótlék, valamint a segélyek és egyéb pótlékok emeléséről.” – A budai Várnegyed és Hollókő felkerül a világ kulturális örökségének UNESCO-listájára.
December 22. – Átadják az 1987-es építészeti nívódíjakat. – Megindul a forgalom Pécs új közúti alagútjában. – Súlyos csőtörés Pesterzsébeten: 16 házat elönt a víz, 11 családot ki kell költöztetni. – A Magyar Olimpiai Bizottság döntése: a magyar sportolók részt vesznek a szöuli olimpián.
December 23. – Eltűnik egy 2 hónapos csecsemő Budapesten, a Nagykörúton, a Halló önkiszolgáló étterem elől. – 250 t juta ég el az eperjesi zsákgyárban.
December 25. – Csaknem 7 millió Ft-ot fizet az öttalálatos lottó.
December 26. – Közzéteszik a magyar népgazdaság 1988-as tervét. – A Minisztertanács közleményt ad ki az 1988-as fogyasztói árszínvonal alakulásáról, az adóreformmal összefüggő központi árintézkedésekről és a szociálpolitikai juttatások emeléséről.
December 29. – Meghal Száraz György Kossuth-díjas író: 57 éves volt. – Átadják a Rókus Kórház felújított szárnyát a fővárosban. – Pirotechnikai robbanás a városligeti Petőfi Csarnok rockkoncertjén. Egy 16 éves fiú életveszélyesen, többen könnyebben megsérülnek.
December 30. – Közzéteszik a január 1-jétől érvényes új árak listáját. – Az Elnöki Tanács ülésén módosítják a magánkereskedelemről és a gazdasági társulásokról szóló rendeletet. Január 1-jétől magánszemélyek is létrehozhatnak kft.-ket, jogi személyekkel közösen.
1988. január 5. – Tűz a békéscsabai Rutex Textilruházati Ipari Szövetkezetben.
Január 7. – Meghal Reich Károly Kossuth-díjas grafikus; 66 éves volt. – Január 1-jétől megváltoztak a lakáshoz jutás pénzügyi feltételei – adják hírül a lapok. Differenciáltan emelik a szociálpolitikai kedvezményeket, magasabb kamatra adnak bankkölcsönt. – Jogerős ítélet a Végh Antal-perben. Az írót 42 000 forint pénzbüntetésre ítélik rágalmazás miatt.
Január 8. – Önálló városi lap kiadására kap engedélyt 5 település: Szentendre, Vác, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Gyöngyös.
Január 9. – Meghal Buga László nyugalmazott főorvos, író; 82 éves volt.
Január 11. – Székesfehérvárott felavatják a városi televízió új stúdióját.
Január 13. – Megállapodást köt a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Gazdasági Kamara, valamint 22 pénzintézet az értékpapír-kereskedelem összehangolásáról. – A kormány és a SZOT vezetőinek tárgyalásai a bérbruttósításról és az árak alakulásáról.
Január 14. – Kormányülés. Napirenden az 1967-es gazdasági fejlődés értékelése. Létrehozzák a tervgazdasági bizottságot. Bányász Rezső kormányszóvivő: „Folyik a háttérintézmények felülvizsgálata; csökken az állami gondozottak száma, nem emelték a miniszterek nettó bérét.” – Összeütközik Budapesten egy autóbusz és egy kamion: 32 sérült.
Január 16. – Nyilvános ülést tart (történetében először) a KISZ KB az ifjúsági szövetség előtt álló feladatokról.
Január 18. – Megtiltják a gépjárművezetés oktatását a védett közparkok közé sorolt budapesti Népligetben.
Január 19. – Japánnak komoly érdeke fűződne a magyar vállalatokkal kialakítandó Suzuki autóipari együttműködéshez – nyilatkozza a szigetország legnagyobb kereskedőházának illetékese. – Megtartják az első tőzsdenapot a Budapesti Nemzetközi Kereskedelmi Központban.
Január 20. – Budapesten bemutatják Mihail Gorbacsov Átalakítás és új gondolkodás c. könyvét. A kötet 25 000 példányban jelenik meg. – A Szabolcs-Szatmár megyei Kékcse körzetében megsérül a Barátság II. kőolajvezeték.
Január 21. – Közös felhívást tesz közzé az MSZMP, a Finn Szociáldemokrata Párt és az Olasz Szocialista Párt az európai leszerelésért. Megtartja első ülését az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottsága. – Befejeződik a cukorrépa feldolgozása: 12 gyár 4 millió t répából 483 ezer t cukrot termelt.
Január 22. – A Kereskedelmi Minisztériumban bejelentik: egyszerűsítik a külkereskedelmi jog megadását a vállalatoknak.
Január 26. – „Javul a pénzügyi mérleg, de nagyok az ország adósságterhei” – mondja sajtótájékoztatóján Tímár Mátyás, a Nemzeti Bank elnöke. A tőkés fizetési mérleg (az 1986-os 1,4 milliárddal szemben) 900 millió USD hiányt mutat. – A Kereskedelmi Minisztérium ajánlást tesz közzé a bakfis és kamaszruhák árának korrigálására. – Budapest 1988-as gazdálkodásáról tárgyal a Fővárosi Tanács. A költségvetés összege 55,6 milliárd Ft. Egy évezred ötvösremekei címmel egyházi múzeumok gyűjteményéből nyílik kiállítás a Nemzeti Múzeumban. – Az Országos Gyógyszerészeti Intézet törzskönyvezi Széles Lajos találmányát, a Naksolt.
Január 28. – Kormányülés. Napirenden az élelmiszertörvény módosítása. A tervgazdasági bizottság jelentése a szerkezetváltásról. Bányász Rezső kormányszóvivő: 1987-ben több mint 9000 román állampolgár kért letelepedést Magyarországon. – Megkezdődik a Barátság ’88 hadgyakorlat, amelyen nyugati megfigyelők is részt vesznek.
Január 30. – A Központi Statisztikai Hivatal közzéteszi jelentését a gazdaság és társadalom 1987-es fejlődéséről.
Február 2. – Foglalkoztatásszervező bizottság alakul a fővárosban. Célja: az átszervezések, munkaerő-átcsoportosítások miatt feleslegessé váló dolgozók elhelyezkedésének támogatása.
Február 3. – Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepli a KNEB. – A genfi ENSZ-központban tárgyal Várkonyi Péter külügyminiszter. – Marjai József miniszterelnök-helyettes a magyar-szovjet gazdasági együttműködésről tárgyal Moszkvában. – Egyesület alakul az AIDS elleni küzdelem támogatására.
Február 4. – Kompromisszumra jutott a jegybank és a 2 legnagyobb kereskedelmi pénzintézet a hitelpolitikával kapcsolatban – jelenti be Villányi Miklós pénzügyminiszter.
Február 5. – Lapjelentések szerint: az enyhe tél következtében 8%-kal csökkent az energiafelhasználás. – Együttműködési megállapodást ír alá a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetsége az NDK képviselőivel. – Barcson megnyitják a mezőgazdasági könyvhónapot.
Február 7. – Megkezdődik a XX. magyar játékfilmszemle.
Február 8. – Kádár János MSZMP-főtitkár munkalátogatása a Budapesti Pártbizottságon.
Február 9. – Lengyelországban kigyullad a Báthory-expressz egyik kocsija. Egy utas életét veszti. – Megölték a Dunakeszin eltűnt házaspárt – jelenti be a rendőrség.
Február 10. – Az Állami Bér-és Munkaügyi Hivatal irányelveket ad ki az 1988-as bér-és munkaerő-gazdálkodásról. – Szent István Emlékbizottság alakul az első magyar király születése 950. évfordulójának megünneplésére.
Február 11. – Kormányülés. Napirenden a hitelezéssel kapcsolatos kérdések, a Tatabányai Szénbányák szanálása, a kormány munkastílusának fejlesztése. – Emelik a búza és a kukorica felvásárlási árát. – 4200 levelet elrejtett, ezért elbocsátják a székesfehérvári posta egyik dolgozóját.
Február 12. – A magyar külügyi szóvivő első sajtótájékoztatója.
Február 15. – Ünnepségek Moszkvában és Budapesten a Szovjet–Magyar, ill. Magyar-Szovjet Baráti Társaság megalakulásának 30. évfordulóján.
Február 16. – Új pavilonnal bővül a budapesti János Kórház. – Magyar egyházi delegáció tárgyal Moszkvában.
Február 17. – Kádár János, az MSZMP főtitkára a XIII. kerületi pártbizottságra látogat. – Tudományos ülés az Akadémián Makarenkó születésének 100. évfordulóján. – Népfrontvita a sajtónyilvánosságról. – Emelik az akácméz felvásárlási árát.
Február 18. – Az egyes egészségügyi szolgáltatásokért fizetendő térítésekről tartanak tájékoztatót a Szociális és Egészségügyi Minisztériumban.
Február 19. – Megkezdi munkáját az Országos Egészségvédelmi Tanács. – Meghal Ránki György történész, akadémikus; 58 éves volt.
Február 20. – Megalakul a Vállalkozók Országos Szövetsége.
Február 21. – Várkonyi Péter külügyminiszter Dél-Ázsiába és a csendes-óceáni térségbe utazik. Felkeresi Szingapúrt, Indonéziát, Indiát, Thaiföldet. Ausztráliát és Új-Zélandot.
Február 22. – Grósz Károly miniszterelnök írókkal találkozik a Parlamentben. – Őrizetbe veszik a kaposvári szatírt, aki után 1987 szeptembere óta nyomoznak.
Február 23. – Budapesten tárgyal Andrej Gromiko szovjet államfő. – Moszkvában tárgyal Németh Miklós, az MSZMP KB titkára.
Február 24. – Grósz Károly miniszterelnök az újságíró-szövetségbe látogat.
Február 25. – Kormányülés. Tárcaközi bizottságot hoznak létre a Magyarországra érkező román állampolgárok megsegítésére. – Erkölcs és világnézet a mai magyar társadalomban címmel országos elméleti tanácskozás kezdődik Békéscsabán. – Felfüggesztik az Ebtenyésztők Egyesületének önkormányzatát.
Február 27. – Moszkvában aláírják az 1988-as magyar–szovjet árucsere-forgalmi jegyzőkönyvet. – Magyar–jugoszláv egyezmény a Dráva közös szakaszának hasznosításáról. – Ünnepség a Magyar Honvédelmi Szövetség megalakulásának 40. évfordulóján.
Február 29. – Egyháztörténeti konferencia kezdődik az ELTE-n Pázmány Péterről. – Közzéteszik a SZOT-elnökség február 26-i állásfoglalását a szakszervezeti munka időszerű kérdéseiről. A testület „visszautasítja azok szándékait, akik a mozgalommal szemben álló szervezetek létrehozására tesznek kísérletet”. – Budapesten tárgyal az Észak-atlanti Közgyűlés küldöttsége. – Drágulnak a fényforrások és a fémszerelvények.
Március 1. – Egymillió Ft-os tűzkár a Kőbányai Gyógyszerárugyárban. – Új szolgálati szabályzat lép érvénybe a fegyveres erőknél.
Március 4. – Az árak alakulásáról tartanak sajtóértekezletet a Központi Statisztikai Hivatalban. Januárban a decemberihez képest 8%-kal emelkedtek az árak. – Nemzetközi tőzsdekonferencia Budapesten. – Átadják a felújított kaposvári Csiky Gergely Színházat.
Március 7. – A glasznosztyról kezdődik nemzetközi újságíró-konferencia Budapesten. – Országos Eötvös József Emlékbizottság alakul a politikus és író születése 175. évfordulójának megünneplésére.
Március 8. – A kínai agyagkatonákat bemutató kiállítás nyílik a Nemzeti Múzeumban.
Március 9. – NSZK kulturális hét kezdődik Budapesten: Hans-Dietrich Genscher külügyminiszter a megnyitón.
Március 10. – A Minisztertanács ülése irányelveket fogad el az árak növekedésének rövid távú mérséklésére. Az ülés után Bányász Rezső szóvivő bejelenti: a kormány nem vesz tudomást a hónapokkal korábban megalakult Magyar Demokrata Fórumról. – A budapesti rendőr-főkapitányság utasítása alapján házkutatásokat tartanak magyar ellenzéki személyeknél, röplapokat és egyéb kiadványokat foglalnak le náluk. – Kádár János, az MSZMP főtitkára a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsánál a mezőgazdaság vezetőivel tanácskozik.
Március 14. – Grósz Károly miniszterelnök egyházi vezetőkkel találkozik. – Befejeződik a Pest Megyei Tanács Semmelweis Kórházának rekonstrukciója. – Megalakul az 1848-49-es emlékmű védnöksége. Az emlékművet 1989. okt. 6-ára kívánják felállítani.
Március 15. – Budapesten a hivatalos márc. 15-i megmozdulásokkal egy időben több ezer ember tüntet, több demokráciát követelve. – A magyar rendőrség rövid időre őrizetbe vesz 8 ellenzéki személyiséget.
Március 16. – Összeül az Országgyűlés. Napirenden a közúti közlekedés törvényjavaslata, a szövetkezetekről, a mezőgazdasági tsz-ekről és az élelmiszerekről szóló törvény módosítása.
Március 17. – Kádár János, MSZMP-főtitkár munkamegbeszélése iparvállalatok vezetőivel. A főtitkár nyilatkozatot ad: „Magyarországon semmiféle értelemben nincs válság. Nagy és nehéz problémáink vannak, nagy és nehéz feladatokat kell megoldanunk következetes, szívós munkával, módszereink és stílusunk megújításával.”
Március 18. – Nemzetközi tudományos konferencia Győrben a kelet-európai reformalternatívákról. – Megnyílik a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Utazás ’88 kiállítás.
Március 23. – Az MSZMP KB ülése. Napirenden a párt vezető szerepének érvényesüléséről, a politikai intézményrendszer működésének továbbfejlesztéséről szóló előterjesztés. Május 20-ra összehívják az MSZMP országos értekezletét.
Március 24. – Budapesten tárgyal Jean-Bernard Raimond francia külügyminiszter. – Bejelentik: 1988 nyarán hazahozzák Bartók Béla hamvait az Egyesült Államokból. – Új műtéti tömböt adnak át Kaposvárott. – Egymillió Ft-os tűzkár a Caola egyik budapesti raktárában.
Március 25. – Kormányülés. Megalakul a Minisztertanács Hivatala, megszűnik a Tájékoztatási és a Tanácsi Hivatal. – Átadják a Bartók–Pásztory díjakat
Március 26. – Április 1-jétől emelik a lakosság egyes tartós megtakarításainak kamatát. Csökkentik az importvámokat – jelentik be a Pénzügyminisztériumban.
Március 29. – Budapesten tárgyal Willi Stoph, az NDK miniszterelnöke.
Március 31. – Megjelenik az országos pártértekezlet állásfoglalás-tervezete. A következő hetekben megvitatják a pártszervezetek, valamint a felkért társadalmi szervek vezetőségei. – Reálkamatok bevezetését tervezi a kormány – jelenti be Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes a Hitelbank Rt. közgyűlésén. – Szikszay Béla államtitkár bejelenti: április 1-jétől feloldják az árbejelentési kötelezettségei.
Április 1. – Átadják az Állami és a Kossuth-díjakat a Kiváló és Érdemes Művész kitüntetéseket, a művészeti díjakat.
Április 2. – Meghal Barcsay Jenő Kossuth-díjas festő; 89 éves volt.
Április 7. – Budapestre érkezik Miloš Jakeš, a CSKP KB főtitkára – Kormányülés. Javaslat az Elnöki Tanácsnak a fogyasztási értékesítő és beszerző szövetkezetekről szóló rendelet módosítására.
Április 8. – Kádár János, az MSZMP főtitkára fogadja Viktor Kulikov marsallt, a Varsói Szerződés egyesített fegyveres erőinek főparancsnokát. – Az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának határozata: kizárják a pártból Bíró Zoltánt, az Országos Széchényi Könyvtár főmunkatársát, Bihari Mihályt, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának tanárát, Király Zoltánt a Magyar Televízió szegedi körzeti stúdiójának szerkesztő-riporterét és Lengyel Lászlót, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársát. – Lezárul a KNEB-vizsgálat az Ipari Műszergyár vezetőinek ügyében. Hűtlen kezelés miatt vádat emelnek a volt vezérigazgató ellen.
Április 10. – Budapesten tárgyal Branko Mikulič jugoszláv kormányfő.
Április 11. – 7,1%-kal drágulnak egyes papíripari termékek.
Április 12. – Grósz Károly miniszterelnök fogadja a 40 éves Duna Bizottság Magyarországon tárgyaló vezetőit.
Április 15. – Politika és nyilvánosság címmel tanácskozás kezdődik Debrecenben. – Meghosszabbítják a magyar–osztrák villamosenergia-csereegyezményt. – Tűzrendészeti gondok miatt nem gyógyíthatnak a kaposvári kórház műtéti tömbjében derül ki 3 héttel az átadás után. – Meghal Herczeg Károly az MSZMP KB és a SZOT elnökségének tagja; 63 éves volt.
Április 17. – Nyikolaj Rizskov szovjet miniszterelnök látogatása során a magyar gazdasági élet vezetőivel is találkozik. – Budapesten felújítás miatt lezárják a BAH-csomópont felüljáróját.
Április 19. – A Dráva menti településeken falugyűléseken tárgyalják a gyurgyeváci vízlépcső előzetes terveit.
Április 20. – A Baranya megyei Ófalu alkalmatlan a radioaktív hulladékok elhelyezésére – jelenti be a község által felkért szakértői bizottság.
Április 21. – Kádár János, az MSZMP főtitkára tudósokkal, művészekkel találkozik. – Szűrös Mátyás, a KB titkára Balassagyarmaton előadást tart időszerű külpolitikai kérdésekről. Nyilatkozik egyebek között a magyar-román viszonyról is.
Április 22. – Kormányülés. Napirenden egyebek között az egyesületi törvény tervezete. Létrehozzák a Minisztertanács tudományos tanácsadó testületét. – Megalakul a Magyar Környezetvédelmi Egyesület. – Meghal Galsai Pongrác író; 61 éves volt. – Az osztrák parlament elfogadja a magyar áruk vámkedvezményéről szóló törvényt.
Április 23. – Kétnapos felsőoktatási parlament kezdődik Veszprémben, a Vegyipari Egyetemen.
Április 25. – Erősíteni kell a jegybank és a kereskedelmi bankok együttműködését – jelentik ki a Magyar Nemzeti Bank közgyűlésén. „Az arany-, valuta-és devizakészletek és a látra szóló követelések 129,7 milliárd Ft-os 1987. év végi állománya 45,4 milliárddal volt kevesebb a nyitóállománynál.” – Május 1-jétől drágulnak a vasúti jegyek Nyugat-Európába-jelentik be a MÁV-nál.
Április 27. – Megnyílik az első magyar ökológuskongresszus. – Átadják a SZOT-díjakat. – Bejelentik: vállalatközi árvita miatt 2 napig állt a termelés az Ikarus mátyásföldi gyárában. A kár 70 millió Ft.
Április 28. – Az MSZMP és a SZOT vezetőinek megbeszélése a párt és a szakszervezetek kapcsolatairól a politikai intézményrendszer továbbfejlesztésével összefüggésben. – Szabálytalan előzés következtében 4-en életüket vesztik az M1-es autópályán Komárom közelében.
Április 29. – Az Elnöki Tanács módosítja a fogyasztási, értékesítő, beszerző és ipari szövetkezetekről szóló rendeletet. – Ki kell alakítani a terhesség-megszakítások engedélyezésének új rendjét – jelentik ki a képviselők az Országgyűlés szociális és egészségügyi bizottságának ülésén. – McDonald’s önkiszolgáló étterem nyílik a pesti belvárosban.
Április 30. – A KIOSZ budapesti választmányi ülésén bejelentik: az utóbbi hónapokban a fővárosban 3000-en szüneteltetik vagy adják vissza iparukat.
Május 2. – A bérreformról kezdődő háromnapos tanácskozáson kijelentik: „Gyökeresen változtatni kell a bérezés jelenlegi rendszerén.” – A Magyar Alumíniumipari Tröszt sajtótájékoztatója: a bauxitbányászat körültekintő folytatása nem károsítja a Hévízi-tó vízkészletét. – A Baranya Megyei Tanács építési osztálya nem járul hozzá az Ófalu közelében tervezett atomtemető létesítéséhez. Az MTI jelenti: a Veszprém megyei rendőr-főkapitányság előzetes letartóztatás mellett nyomozást folytat Huszti Zsigmond 39 éves budapesti lakos, az Innoszolg Építőipari Szolgáltató Kisszövetkezet volt elnöke és társai ellen a társadalmi tulajdont károsító visszaélések alapos gyanúja miatt. A nyomozás során adatok merültek fel arra, hogy Pudleiner Gyula rendőr ezredes, a BM osztályvezetője és Tóth Ferenc rendőr alezredes, a BRFK alosztályvezetője beosztásukkal összeférhetetlen kapcsolatot tartottak a gyanúsítottakkal. A BM nevezetteket rangjuktól megfosztotta s a minisztérium állományából kizárta.
Május 4. – Grósz Károly miniszterelnök Nagy-Britanniában. – Kormányülés. Költségvetési reformbizottság alakul. Bányász Rezső kormányszóvivő: eddig kétmilliárd forintos jegyzés kincstárjegyekből, megállt a takarékbetét-állomány csökkenése. – Az Elnöki Tanács a Magyar Népköztársaság Csillagrendjével tünteti ki Jevgenyij Nyesztyerenko szovjet operaénekest.
Május 5. – Győrffy György történész Herder-díjat kap.
Május 6. – A társasági törvény előkészítéséről és az üdültetésről tárgyal a SZOT elnöksége. – Eredményes Magyarország Interpol-tagsága – jelenti be budapesti sajtótájékoztatóján a nemzetközi bűnügyi rendőrség főtitkára. – Kiképzés közben lezuhan a Magyar Néphadsereg egyik repülőgépe Pápa térségében.
Május 7. – Leég a fővárosi VIII. kerületben a Rákóczi téri vásárcsarnok. A kár 100 millió forint.
Május 8. – 10%-kal drágulnak a gyümölcskonzervek.
Május 9. – Ülést tart az MSZMP KB. Napirenden az országos pártértekezlet előkészítése, valamint a társulási törvény irányelvei. – Megkezdődik az MTA 148. közgyűlése. Felszólal Grósz Károly miniszterelnök is. – Simon Peresz izraeli külügyminiszter, az Izraeli Munkapárt elnöke kétnapos, nem hivatalos látogatást tesz Budapesten és tárgyal magyar vezetőkkel. A Külügyminisztérium szóvivője később bejelenti: a diplomáciai kapcsolatok kérdéséről nem volt szó.
Május 10. – Budapesten összeütközik egy gyermekszállító busz és egy tűzoltóautó. 1 gyermek súlyos, 14 gyermek, továbbá 1 pedagógus és 1 tűzoltó könnyebb sérüléseket szenved.
Május 12. – Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára a nemzetiségi szövetségek vezetőivel találkozik. Kijelenti: „Pártunk célja, hogy a hazánkban élő nemzetiségek és szervezeteik a nemzetközi kapcsolatok tevékeny részeseivé váljanak.” – Nyíregyházán megkezdődik 3 volt debreceni KISZ-vezető pere. A vád: csalás, sikkasztás.
Május 13. – A pénzügyi kormányzat döntése: júniustól emelik a lakossági megtakarítások kamatát és prémiumát.
Május 14. – Új forgalmi rend lép életbe a Belvárosban. Néhány utca átmenő forgalmát kivéve kitiltják a gépkocsikat. – Megalakul a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete.
Május 17. – A magyar egyházak és felekezetek emlékünnepséget tartanak Budapesten az orosz ortodox egyház 1000 éves jubileuma alkalmából.
Május 18. – Megnyílik a Budapesti Nemzetközi Vásár: 30 ország és Nyugat-Berlin, továbbá izraeli és tajvani egyéni kiállítók mutatkoznak be. – A Közalkalmazottak Szakszervezetében bejelentik: létrehozzák a Tudományos Dolgozók Szakszervezetét.
Május 19. – Kormányülés. Napirenden az 1987-es terv és költségvetés végrehajtása, az ipar szerkezetátalakítása. – Csőtörés a Lenin körúton, 2 ember életét veszti.
Május 20–22. – Az MSZMP országos értekezlete. Elfogadják az állásfoglalást, újjáválasztják az MSZMP vezető szerveit. A párt elnöke: Kádár János. Főtitkára: Grósz Károly. A PB tagjai: Berecz János, Csehák Judit, Hámori Csaba, Iványi Pál, Lukács János, Németh Miklós, Nyers Rezső, Pozsgay Imre, Szabó István, Tatai Ilona. A KB titkárai: Berecz János, Fejti György, Lukács János, Németh Miklós, Pál Lénárd, Szűrös Mátyás. A KEB elnöke: Gyenes András, titkára: Somogyi Imre. A KB egyharmada új tag; 5 volt PB-tagot nem választanak be a KB-ba sem.
Május 23. – Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára táviratban üdvözli Grósz Károlyt és Kádár Jánost.
Május 24. – Ronald Reagan amerikai elnök táviratban köszönti Grósz Károlyt. – Miniszteri szemle a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer építésénél: jó ütemben halad a duzzasztó kialakítása.
Május 25. – Magyarországon tárgyal Prem Tinszulanonda thaiföldi miniszterelnök. – A László Kórházban bejelentik: májusig 13 AIDS-beteget és 154 fertőzöttet regisztráltak Magyarországon.
Május 26. – Budapesten tárgyal Alois Mock osztrák alkancellár, külügyminiszter. – Az MSZMP és a Német Szociáldemokrata Párt közös parlamenti munkacsoportja nyilatkozatot fogad el a gazdasági együttműködésnek a kelet-nyugati kapcsolatokra gyakorolt hatásáról.
Május 27. – Budapest belvárosában csaknem 2000-en tüntetnek a bős–nagymarosi vízlépcső építése ellen.
Május 29. – II. János Pál pápa bíborossá nevezi ki Paskai László esztergomi érseket.
Május 30. – 19 hazai egyetem vezetőiből megalakul a Rektori Konferencia.
Június 1. – A KGST-országok pártjai gazdaságpolitikai KB-titkárainak kétnapos értekezlete Budapesten. – 3%-kal emelkednek a takarékbetétek kamatai – A Magyar Nemzeti Bank 200 millió USD összegű hitel-megállapodást ír alá egy 31 tagú nemzetközi bankcsoporttal. – 5,6%-kal emelkednek az azbesztcement termékek árai, a festékek és festékipari termékek 5%-kal drágulnak.
Június 2. – Kormányülés: napirenden a felsőoktatás fejlesztése, az egységes vállalkozói adórendszer bevezetése. – A Világbank 70 millió USD kölcsönt nyújt a magyar élelmiszeripar fejlesztéséhez.
Június 3. – Csaknem 3 hónapos felújítás után ismét helyreáll a forgalom a BAH-csomóponti felüljárón. – Magyarországon törvényesen elismerik a mormon egyházat.
Június 5. – Tihanyban felavatják a Tourist Center idegenforgalmi központot.
Június 6. – Mauno Koivisto finn köztársasági elnök Budapesten. – Grósz Károly, az MSZMP főtitkára, miniszterelnök fogadja Albert Vlaszovot, Mihail Gorbacsov személyes képviselőjét, aki tájékoztatja a Gorbacsov–Reagan csúcstalálkozóról. – Magyar gazdasági-műszaki napok kezdődnek Sanghajban. – Átadják az Országos Színházi Találkozó díjait. – Az MTI jelenti: jún. 4-én navigációs hiba miatt Romániába tévedt egy magyar vitorlázó repülőgép.
Június 7. – 2000 szőlőtermelő gazda tiltakozó felvonulása Kiskőrösön a borfelvásárlási zavarok miatt. – Budapesten tárgyal John C. Whitehead, az amerikai külügyminiszter első helyettese, aki megerősíti Grósz Károly Washingtonba szóló meghívását. – Gobbi Hildát 75. születésnapján a Magyar Népköztársaság babérkoszorúval ékesített Zászlórendjével tüntetik ki.
Június 8. – Finn–magyar vegyes vállalat jön létre a budapesti Dráva utcában felépítendő új gyógyszálló megvalósítására. – A Magyar Építőművészek Szövetsége felhívásban tiltakozik a romániai falvak megsemmisítésének terve ellen. (A hónap folyamán a SZOT, a KISZ és más társadalmi szervek, az MTA, a művészeti ágak szervezetei, a magyar egyházak az Országos Béketanács stb. fejezik ki tiltakozásukat.) – A Köjál elutasítja az Ófalu mellett tervezett atomtemető létesítését.
Június 9. – „A megújulás garanciája a társadalom elszántsága” – jelenti ki Grósz Károly a magyar villamosítás centenáriumán tartott ünnepségen. – Felmentik tisztségéből Tímár Mátyást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét (Helyére Bartha Ferencet nevezik ki.)
Június 10. – Budapesten tárgyal Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök. – Politikai gyűlés Budapesten a két munkáspárt egyesülésének 40. évfordulója alkalmából. – Széchenyi István Alapítványt létesít a KISZ KB a fiatal műszakiak támogatására: a kormány 10 millió forinttal és 100 ezer dollárral járul hozzá. – Taszár térségében kiképzésközben lezuhan egy magyar katonai repülőgép.
Június 13. – Grósz Károly, az MSZMP főtitkára, miniszterelnök fogadja William Verity amerikai kereskedelmi minisztert. – A SZOT elnökségi ülésén bejelentik: nyugdíjazását kérte Gáspár Sándor, a SZOT elnöke és Baranyai Tibor, a SZOT főtitkára.
Június 15. – Megalakul a Tanácsi Kollégium: a 21 tagú testület a tanácsi felügyelet szerve a megszűnt Tanácsi Hivatal helyett. A testület elnöke: Grósz Károly.
Június 16. – Kormányülés. Bányász Rezső szóvivő: „A minisztertanács elégedetlen a háttérintézmények korszerűsítésének ütemével.” – Világgazdasági konferencia Washingtonban: Magyarországot Németh Miklós, az MSZMP PB tagja, a KB titkára képviseli. – A MÉM sajtótájékoztatóján bejelentik: csaknem 30%-kal csökkent a méhcsaládok száma. – Nagy Imre kivégzésének évfordulóján a budapesti belvárosban mintegy 400 fős tömeg gyűlik össze; összeütközésekre kerül sor; a rendőrség 5 szervezőt előállít.
Június 20. – Grósz Károly fogadja a finn-magyar barátsági hét résztvevőit, valamint Ali Lutfi egyiptomi elnökhelyettest. – Megkezdődik a XVIII. veszprémi tévétalálkozó.
Június 21. – Kétnapos nemzetközi tanácskozás Budapesten a világgazdaságról a Financial Times szervezésében; a tanácskozáson felszólal Grósz Károly miniszterelnök. – Ülést tart a SZOT. A testület főtitkárává választják Nagy Sándort. Grósz Károly: „Újra át kell gondolni a kormány és a szakszervezetek viszonyát.” – Közlemény jelenik meg az MSZMP és a Román Kommunista Párt levélváltásáról. A magyar levél megerősíti: Magyarország továbbra is kész a gondok építő jellegű megvitatására, de a romániai magyarság helyzete számunkra változatlanul fontos; az MSZMP javasolja a két párt külügyi titkárainak megbeszélését, amely „alapot teremthet a kormányfők s a későbbiekben az MSZMP és az RKP főtitkárai találkozójának előkészítésére”. – Tudományos ülésszak az Akadémián „Szent István és kora” címmel.
Június 22. – Grósz Károly fogadja Viktor Kulikov marsallt, a Varsói Szerződés egyesített fegyveres erőinek főparancsnokát. – New Yorkból hazaindulnak Bartók Béla hamvai.
Június 23. – Ülést tart az MSZMP KB. Napirenden a pártértekezlet határozatának végrehajtása, a választási törvény módosítása, időszerű nemzetközi kérdések, személyi változások. – 200 millió nyugatnémet márkás kötvény-kibocsátási megállapodást ír alá a Nemzeti Bank egy 21 tagú NSZK bankcsoporttal.
Június 24. – 60 ezer magyar katolikus hívő II. János Pál pápa miséjén a burgenlandi Darázsfalván.
Június 25. – Súlyos tűz pusztít az Alfa Élelmiszer- és Vegyiáru-kereskedelmi Vállalat raktárában: 1 ember meghal, 8 megsérül, 10 millió forintos kár keletkezik. – Megalakul a Tudományos Dolgozók Szakszervezete. – Befejeződik a KISOSZ tisztújító közgyűlése. A szervezet elnöke: dr. Baradlai György.
Június 27. – A budapesti pártbizottság ülése. A testület új első titkára: Jassó Mihály. – „A népfront szerepének újragondolására van szükség” – jelenti ki Grósz Károly a HNF Országos Elnökségének ülésén. – Budapesten 30 ezer ember tüntet a romániai falvak tervezett felszámolása ellen; a román nagykövetség nem hajlandó átvenni a tüntetés szervezőinek tiltakozó levelét.
Június 28. – Ülést tart az MSZMP PB. Napirenden az 1989-es népgazdasági terv, a bős–nagymarosi vízlépcső építése, az egyetemi-főiskolai helyi diákszervezetek megalakításának lehetősége. – Bíborossá avatják a Vatikánban dr. Paskai László esztergomi érseket, Magyarország prímását. – Romániában a tervezett román „településrendezési” határozat elleni magyarországi tiltakozásokra hivatkozva bezárják a kolozsvári magyar főkonzulátust.
Június 29. – Összeül az Országgyűlés nyári ülésszaka. Az Elnöki Tanács új elnöke: Straub F. Brúnó. Az Országgyűlés elnöke: Stadinger István. Államminiszter: Pozsgay Imre. Igazságügy-miniszter: Kulcsár Kálmán. Művelődési miniszter: Czibere Tibor. Napirenden az 1987-es költségvetés végrehajtása és a ipar szerkezetátalakítási programja.
Június 30. – Brüsszelben parafálják az Európai Gazdasági Közösség és Magyarország között létrejött kereskedelmi és gazdasági együttműködési egyezményt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi