Bevezető

Full text search

Bevezető
Köszönjük. Hogy 1987 végén vagy 1988 elején több mint 70 ezren voltak, akik megvették, olvasgatták, lapozgatták, beszéltek róla. Hogy mellénk szegődtek, és igazolták: erre a könyvre szükség van. Hogy érdeklődtek, meghökkentek, örültek, bosszankodtak és – ahogyan erre sajnos számítanunk kellett – hibákat is találtak. Hegedűs Sándor (Budapest VI., Szív u. 28.) például nem kevesebb mint 753 tételből álló hibajegyzéket küldött, 41 sűrűn gépelt oldalon, így egyértelműen ő 1987–88 bakilövő bajnoka.
Természetesen minden egyes levelet gondosan feldolgoztunk, s amennyiben a kifogásolt résszel kapcsolatos érvelést meggyőzőnek éreztük, elfogadtuk azt. Ám – s ez Hegedűs Sándor 753 tételére is vonatkozik – sokszor ahány forrás, annyiféle adat, tény, szám; ezért sok olyan közlésünket, amelyeket bakivadászaink hibásnak tartanak, mi továbbra sem tartjuk annak.
De hibásnak, tévesnek – szerencsére – így is csak az általunk közölt adatoknak és információknak legfeljebb 1 százaléka bizonyult. Vállalkozásunk hasznát, kötetünk koncepcióját egyetlen kritikusunk sem vitatta. Azt viszont nagyon sokan megkérdezték tőlünk az elmúlt hónapokban – szemmel láthatóan az igenlő válasz reményében –, ismerősök és idegenek egyaránt: lesz-e folytatás?
Hát íme, kedves Olvasó: ez itt a Tények Könyve ’89. Jobb? Rosszabb? Nem tudjuk. Részben ugyanaz, részben egészen más. Ugyanannyit vitatkoztunk, ugyanannyit tanultunk, mint egy éve. Akkor az volt az első számú vitaforrás: mi legyen benne? Most az, mi legyen még benne – és ennek érdekében, miután a terjedelem korlátozott: mi maradjon ki. Melyik fejezeten kellene bővíteni, melyiket rövidíteni. Kinek dolgozzunk: akinek első kötetünk már megvan, és ezért talán bizonytalan, hogy az újabbat is megvegye-e, avagy azoknak, akik most veszik majd először kézbe ezt a könyvet?
Döntésünk: mindenkinek ajánljuk a Tények Könyve ’89-et, mert változatlanul hisszük, hogy minden magyar háztartásban szükség van rá. Ahol még nincs, ott azért, hogy segítsen eligazodni a világban. Ahol már van, ott azért, mert az első kötet körülbelül 60 százalékát elhagytuk, hogy tavaly kimaradt, illetve időközben fontossá lett témákkal is foglalkozhassunk. Mert nagyot változott a világ, és benne Magyarország is, az eltelt egy év alatt. Ma már olyan tényeket, adatokat is közre tudunk adni, amelyekről korábban nem volt – hiteles forrásokból származó – tudomásunk. És olyanokat is, amelyek éppen ezeket a változásokat dokumentálják.
Ám ezzel együtt sem lehetünk maradéktalanul elégedettek. Könyvünk változatlan törzsanyagát, ahol csak tudtuk, igyekeztünk friss adatokkal kiegészíteni. Észre fogják venni, hogy ez nem mindenütt sikerült. Sőt: meglepetéssel voltunk kénytelenek tapasztalni, hogy egyes esetekben még olyan jellegű adatokhoz sem tudtunk hozzájutni, amilyeneket tavaly már közöltünk. Kis magyar glasznoszty – némi homállyal…
A témaváltásokból, súlyponteltolódásokból adódóan szerzőgárdánk – a „törzstagok” megtartása mellett – jelentős részben kicserélődött, miközben a szerkesztőség összetétele is megváltozott, megújult. Ez egy ilyen tempójú energia- és időigényű szellemi csapatmunkának, úgy véljük, természetes velejárója. (Az viszont senki számára sem lehet természetes, hogy egyik legjobb munkatársunkat, könyvünk – mondhatjuk – konstruktőrét, Neugebauer Róbertet alig 42 évesen civilizációs ártalomnak számító újkori népbetegség következtében kellett elveszítenünk. A IX. fejezet riasztó statisztikái számunkra különösen szomorú, konkrét értelmezést kaptak ebben az évben.)
Az eltelt 12 hónap nemzetközi, hazai fejleményei és folyamatai számunkra azt igazolják: egyre fontosabb, hogy a világhoz mérjük magunkat: egyre fontosabb. hogy feketén-fehéren lássuk; hol tartunk mi, és hol tart a világ. A felzárkózás ugyanis – talán nem túlzás ez – Magyarország létkérdése lett a 80-as évek végére. Ezért igyekszünk bemutatni, kihez, miben kellene vagy éppen nem kellene, lehetséges vagy inkább bizonytalan ez a bizonyos felzárkózás. Következő helyzetjelentésünk – ha továbbra is élvezzük bizalmukat – a Tények Könyve ’90.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi